Hotel. Soba z zajtrkom za eno noc 20k sit. 8 mesecev v letu je zaseden 25%. 4 mesece v sezoni je nabito poln. Pred sezono in po sezoni je cena ista, kot v sezoni. Sedaj pa se meni zastavlja retoricno vprasanje. Je boljse imeti 25% zaseden hotel po 20k sit na noc, ali pa pred sezono in po sezoni spustiti ceno nocitve na 12k sit in imeti 75% poln hotel?
Sicer je tole fiktivno, ampak dejansko je taksno stanje hotelov na obali. In potem govorijo o slabih sezonah, o pomanjkanju gostov in pa seveda za vse krivijo vreme. Tudi jaz bi skocil veckrat pred sezono ali po njej, ko se ni gostov, na obalo, v kaksen hotel cez vikend, ce bi bile cene bolj normalne (no, saj tudi, ko niso cene normalne vseeno to storim, ampak se zdim butast sam sebi, ker placujem polno ceno). Pa se nekaj se mi zdi nenormalno. Pri nas se ne da pogajati za ceno hotela, docim v tujini mi je vedno uspelo zbiti ceno vsaj za 10 eurov za dve osebi.
Podobnost z Zupanovo izjavo, da studenti s svojim studentskim delom odzirajo 25000 delovnih mest je zgolj in samo nakljucna. Verjetno minister ni premislil, ko je to izjavil (hmm, kako lahko minister kaj taksnega izjavi sploh!) . Po njegovem, ce studenti ne bi delali, bi bilo v Sloveniji 25000 delovnih mest prostih? Hmm. Malce skregano z logiko. Predvidevam, da bi veliko firm lahko zaprlo svoja vrata, ker so davki, ki jih pobira drzava previsoki in jih studenti s svojim delom resujejo. In s tem, bi bilo manj delovnih mest in manj denarja bi pritekalo v proracun. Hmm.
Sicer pa so bila danasnja Trenja spet farsa. Ko Zupan ne ve tocno kaj govori in ko Jansa izjavlja da je Ulcar nelegitimno izvoljen predsednik SOSa, 64% od 33000 glasovalcev pa je ZA studente. Mogoce se ablast niti ne zaveda da so studentje tisti, ki lahko naredijo revolucijo in pa seveda upokojenci, ki jih je najvec. In cas bi ze bil, da ablast sprejme studente kot sebi enake ljudi, ne pa da jih tretirajo s posmehom, kot je bilo danes. Nekoc bodo ti studentje oblast!

8 Responses to Slovenska logika

 1. wacky wad pravi:

  …in tedaj bodo sedanji politiki upokojenci,
  ki jim bo ablast zaračunala šolnine za nazaj!

  “Ä‘ust maj vet drims”

 2. exorciser pravi:

  glede hotelov… naj uprava joka kakor hoče, sem prepričan da delajo z pozitivno nulo. pokrijejo vse fiksne stroške in del variabilnih. naj rečem samo to, da kot študent turizma me je prov sram, da (zaenkrat) nimam popolnoma nobenga vpliva na dogajanje na turističnem trgu. mogoče pa mi kdaj uspe. :)

 3. ma3ca pravi:

  Kar se študentov tiče: če pridno študiraš, tako ali tako nimaš časa delati več kot (recimo) 100 dni v letu,
  razen če ponavljaš letnik.
  Res je, da nimajo vsi premožnih družin, ki ti plačajuje stroške študija, res pa je tudi, da ni namen študiranja študijsko delo.
  Poznam veliko študentov, ki so, namesto, da bi študirali, raje služili denar s študentskim delom.
  S slednjim se ne strinjam, ker privatne firme izkoriščajo študente (še bolj pa držvo), ki so navadno zelo iznajdljivi
  in se hitro vpeljejo v delo.
  Mladega človeka (študenta) ne zanima, če se ne odvajajo davki, ki so pri noramlno zaposlenih obvezni,
  ko pa pride človek v leta in se bliž upokojitvi, pa uvidi,
  da ta manjk posledično prispeva k manjši penziji in socialni ravni v držvi, pa počasi spremeni svoje mnenje.
  Enake goljufije se dogajajo na področju študentskih bonov, kjer menze hranijo tudi ljudi s študentskimi boni, ki niso študentje.
  S štupendijami je pa tako, če bi bilo gospodartvo v držvi zdravo in bi fakultete učile tisto,
  kar je trenutno v gospodarstvu aktualno in ne nekih abstraktnih filozofij, bi tudi podjetja vlagala v štipendiranje študetov.

 4. borut pravi:

  Se strinjam glede tiste primerjave cen hotelov. Ko sem se vozil v šolo z avtobusom, sem se vedno spraševal, je boljše da je cena na moji relaciji 1000sit in se nas z avtobusom vozi le 5 oseb, kot pa da bi znižli ceno na 500sit in bi nas na avtobusu sedelo 20.

 5. borut pravi:

  Aja, glede študentskih servisov … legalni način dela na črno.

 6. Black Betty pravi:

  ma3ca, ne bi se ravno strinjala s tabo, tudi filozofi morajo obstajati, kaj bi pa bilo če vsi v gospodarstvo rinili.
  Najbolj mi je pa všeč tista fora, da študentje kradejo službe …bwahahahaha
  eni mal preveč janšo poslušajo aa ? Kaj že? aja pametnega vojaka :) LOL

 7. exorciser pravi:

  ma3ca NE!! študiram redno, maja mi je ostal samo en izpit, sedaj se še tega naučim in sem rešen. in delam. delam že od oktobra, začetka šolskega leta. mesečno cca 17, 18 šihtov. ne bom drezov v to ali so študentksa dela izkoriščanje ali ne, s strani držve, “študentov” in podjetij. vendar, v mojem primeru, brez študentksega dela tudi študirati ne bi mogel. kajti imam tako nizko štipendijo, bogsigavedi zakaj, da tudi za mesečno karto do faksa ne bi bilo dovolj.

 8. jaKa pravi:

  sam sem za izenačitev študentskega dela z navadnim delom. obdavčitev, plusi, minusi. naj bo vse enako. res je namreč, da študentska delovna sila nelojalno konkurira neprivilegirani običajni delovni sili.

  o tem, da je obdavčitev prihodkov v splošnem potrebna temeljitega razmisleka in prenove oziroma, tule ne bi.

  trenutni spor med študenti in vlado pa… brez besed sem! študentske organizacije tako ali tako ves čas streljajo same sebe v nogo, osveščenost njihovega članstva (no, članstva, mar jih kdo vpraša karkoli?) porazna, njihove izvirne zahteve so bizarne, oglaševanje demonstracij prav tako, demostracije same pa še bolj: če bi bilo komu res hudo bi namreč demonstriral, ne pa se skril pred prvim dežjem. vlada pa… te itak težko razumem, ampak to, kar počne zupan je višek. najprej razglasijo, da bodo vse obrnili na glavo, uvedli šolnine, ukinili subvencije prehrane, odpravili študentsko delo, malce kasneje pa že potiho umaknejo vse te dramatične spremembe in razlagajo, da se pravzaprav nič ne bo spremenilo. zakaj, za božjo voljo, pa so si potem šli z izvirnim tuljenjem nakopat na glavo študente, zdaj pa ob napovedanih demonstracijah zasedajo pol ljubljane z mehaniziranimi enotami in lahko konjenico?!

  mar se kdo ukvarja s kvaliteto visokega šolstva v Sloveniji, ki je – resnici na ljubo – v splošnem porazna? hja, v to smer pogovor le redko zapluje…

  ah, saj nikomur ne gre za pravico do študija, za kvalitetno izobrazbo bodočih ustvarjalcev dodane vrednosti, kdo pa tu misli na prihodnost?! gre za denar in moč tukaj in zdaj. kot vedno.

  ulčar in zupan pa si zaslužita en drugega, saj niti eden od njiju ni zmožen v kontekstu te debate artikulirati ene same konsistentne misli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.