had blog roni kordis had blog roni kordis

Ugovor vesti vojaški dolžnosti

UPRAVA ZA OBRAMBO TRBOVLJE
Izpostava Zagorje ob Savi
Cesta B. Kidriča 11a, 1410 Zagorje ob Savi

Zagorje, 12.9.1999

Zadeva: vloga za priznanje pravice do ugovora vesti vojaški dolžnosti

Spodaj podpisani Ronald Kordiš, rojen 25.12.1974, pravočasno vlagam vlogo za priznanje pravice do ugovora vesti vojaški dolžnosti na podlagi 46. člena Ustave Republike Slovenije in na podlagi 38. člena Zakona o vojaški dolžnosti.
Vlogo vlagam na podlagi naslednjih razlogov: humanitarnih in filozofskih. V skladu z zakonom navajam naslednja dejstva, ki potrjujejo moj splošni način življenja in ravnanja in utemeljujejo vlogo:
Rad bi uveljavil pravico do civilnega služenja vojaškega roka iz svojih filozofskih nazorov in humanitarnih razlogov. Trenutno sem absolvent Fakultete za organizacijske vede v Kranju in ko bom diplomiral, bom moral iti na služenje vojaškega roka. Ker pa sem zagovornik nenasilja in na splošno nasprotujem uporabi orožja, ter nasilja v kakršnemkoli smislu, si želim, da bi služil in odslužil svojo držvljansko dolžnost civilno. Nedopustno se mi zdi, uporabljanje sile; to je streljanje, pretepanje, mučenje, pohabljanje, maltretiranje ljudi, še posebej žensk, otrok, starejših ljudi. Prav tako se ne strinjam z ravnanjem vojske, da lahko pobija ljudi. Moji filozofski razlogi pa so sledeči: nimam rad avtoritete (vsaj ne v imenu nasilja) in menim, da je v vojski preveč izražen ta kulta osebnosti, ki pa ni nič drugega kot zatiranje človekovega mišljenja, oz. da je vojska neke vrste omejevanje. Mislim tudi, da bi se lahko bolj razdajal v humanitarne namene, kot pa da bi moral delovati v nasprotju s svojo voljo. Kajti moja volja je definitivno nenasilje.
To izvira iz vzgoje, kajti starši so me vzgajali v nenasilju. In že celo življenje ravnam v smislu, da se z nasiljem ne da nič doseči, ker vsako nasilje rodi le novo nasilje. Ker sem bil vzgajan v takšnem duhu in ker je imela ta vzgoja name velik vpliv, kot ga ima na vsakega otroka vpliv staršev, tako še sedaj verjamem v nenasilje in delujem skladno z njim. Poleg tega, da imam odpor do orožja, ker prinaša edino bolečino in trpljenje, sploh ne verjamem, da se da kaj rešiti s pomočjo sile. Kajti človek ni iznašel orožja zato, da bi se branil, iznašel ga je zato da bi imel prevlado nad drugimi. In s tem se ne da ničesar rešiti. Verjamem da je vsak človek, ki se rodi, svoboden, ne glede na verske, filozofske in druge razlike, tako da ne smemo delati razlike med njimi.
Glede svojih vrednot naj povem, da še nisem bil in da ni proti meni še bilo nobenega kazenskega postopka, razen kazni za napačno parkiranje. Da do sedaj nisem imel nobenega opravka s Policijo, da še nisem sodeloval v nobenem pretepu, da sem vedno deloval v smislu; lepa beseda reši več stvari kot nasilje. Prav tako vedno rad priskočim na pomoč starejšim in slabotnejšim osebam. Menim da bi lahko dal večji prispevek držvi, če bi služil vojsko civilno, kot pa da bi deloval v nasprotju s svojo vestjo, voljo, načeli in moralo.
Iz zgoraj navedenih razlogov izražm tudi željo, da bi nadomestno civilno služenje opravljal po možnosti v eni od naslednjih organizacij: INSTITUT JOŽEF ŠTEFAN, ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE V LJUBLJANI ali pa DRUŠTVO AMNESTY INTERNATIONAL SLOVENIJE.

Lep pozdrav,
Roni Kordiš

Prosnja je bila ugodno resena in civilni vojaski rok sem sluzil v Domu upokojencev v Krskem.

Komentarji so zaprti.