had blog roni kordis had blog roni kordis

Hrvasko morje, zakaj

Vsako leto, pred pocitnicami se zacne cas kislih kumaric, ko vsi udrihajo cez Hrvate, njihovo gostoljubnost, cene in pa predvsem njihovo nacionalno pripadnost. Razumem, da ima vsak clovek pravico do svojega mnenja in svobodno izbiro, kam, kdaj in s kom bo sel na dopust. Pa vendar zakaj taksni ljudje svojo nestrpnost sirijo med ostale ljudi?
Odkar pomnim, pocitnikujem na hrvaski obali. In odkar se zavedam, nisem imel nobenih problemov z domacini. Ravno obratno. Z domacini sem se spoprijateljil in ugotovil, da so to ljudje, ki ti pomagajo, ko potrebujes pomoc in ki ti stojijo ob strani, ki ti kaksna stvar ne gre od rok. Res je, niso vsi najboljsi gostitelji, vcasih je potrebno cakati v restavraciji, da pride natakar mimo. Ce to primerjam s hitrostjo grskih natakarjev, potem so Hrvati leta pred njimi. In zakaj bi se mi na dopustu kamorkoli mudilo? “Cemu zurba, na odmoru si” so imeli pred parimi leti za reklamno akcijo, kako zmanjsati stevilo nesrec na cestah. In jim je uspelo. Povezali so hrvasko z avtocestami, pri nas pa se vsako leta caka v kolonah, ko se premikas s polzjo hitrostjo proti morju. Cene na hrvaski obali so povsem normalne, veliko nizje kot v Riminiju, Monte Carlu ali pa v nasem Primorju. In njihovo morje je tisto, kar te potegne. Povsem cisto, predvsem pa z veliko osamljenimi koticki, kjer lahko uzivas in se ti ni potrebno guzvati. In imajo otoke, ki so lepi in zivljenje na njih poteka v drugacnem tempu in predvsem so ljudje drugacni. Vsak te sprejme in vsak ti ponudi vse kar ima.
Pa se ena velika prednost hrvaskega morja je zame. V Kavranu, 20 km od Pule, kjer smo pred 3 leti zgradili hisko, sem v 2 urah in pol, ce ni guzve na nasih cestah. In ce imam dovolj morja, potem se vsedem v avto in grem domov. Tega ne morem narediti, ce grem na pocitnice v Grcijo, Turcijo, ali kaksno drugo destinacijo, kjer so ekstra ugodne cene in kjer te zaprejo v hotel, oz. rezervat in vidis tocno to, kar si zelijo da vidis. Nimas pa stika z domacini in njihovim resnicnim zivljenjem, ki je skrito nekje stran od prestiznih hotelov.
Zame je hrvasko morje ze od otrostva natanko to, kar pricakujem od dopusta, mir in pocitek, veliko cistega morja in prijetnih ljudi!

  1. Velikokrat zasledim v medijih in od kritikov hrvaškega morja, da naj bi bilo počitnikovanje na hrvaški obali “drago”. Na lastno pest sem se prepričal, da temu ni tako. Å el sem na internetno stran ene od agencij in pregledal ponudbo Grčije v mesecu septembru. Spoznal sem, da s cenami zavajajo stranke. Oglas na naslovni strani je bil “Kreta v mesecu septembru že od 73 kSIT naprej”. Si rečem OK, ravno to pride v poštev, kliknem na povezavo in poškušam najdi omenjeno ponudbo. Na moje začudenje je bila najnižja cena 88 kSIT, kar je 15 kSIT dražje. Pa dobro, pa naj bo in izberem to varianto. Sledi dodatek letališke takse, prijava otrok in 2 x polpenzion, pa na koncu pristanem na 396 kSIT … no to je p res POCENI. Potem pa pregledam ponudbe na hrvaški obali in vidim, da je možno letovati 7 dni v apartmaju pod 100 kSIT. Tolk o draginji na hrvaški obali. Sicer pa pejte v Portorož in spijte eno pivo pa boste videli, kakšne cene na naši obali.

  2. tocno to.. cena je zanimiva, ampak ko pa se naracunajo vsi ostali stroski zraven, pa nastane kriza (beri premalo denarja).. ravno zato pa imam rad hrvasko.. ce imam denar grem v hotel 5 zvezdic, ce ga nimam v apartmaje.. sam lahko izbiram in se odlocam koliko casa bom zdrzal na enem mestu..

Komentarji so zaprti.