had blog roni kordis had blog roni kordis

Hladno pivo

Beskrajno prazan jurim prema zalasku,
Brzina mi poklanja zaborav,
S polupraznom gajbom na zadnjem sjedalu,
U ritmu muzike dodajem gas

Zgodba se zacenja daljnega leta 1988, ko se je v predmestju Zagreba, v Gajnici, skupina prijateljev odlocila, da bodo preigravali Ramonse, Sex Pistolse in Dead Kennedyse. Prvi koncert se jim je zgodil leta 1988 v Kumrovcu, ki pa se je koncal s pretepom. Mladi, hitri punk band je zacel svojo pot in pustil pecat na mnogih glasbenih skupinah, ki so nastajale kasneje.
Prvi album izdajo leta 1992 in ga poimenujejo Dzinovski. Album se je snemal od leta 1989, kajti vmes so fantje morali opraviti se drzavljansko dolznost, oditi na sluzenje vojaskega roka. Album zaznamujejo hitri, energije polni ritmi. Zacnejo s koncerti, eden vecjih je bil kot predskupina Kud Idijotov v Ljubljani. Publika jih sprejme. Vrstijo se koncerti. Sami pravijo, da je bil njihov najboljsi koncert, ko so bili preskupina Ramonsem v Zagrebu, leta 1994, vendar je bil zaradi treme, to tudi njihov najhitrejsi koncert.
Pride leto 1995 in na trgu se pojavi njihov drugi, dolgo pricakovani album G.A.D. Sami sicer pravijo, da je to najbolj prodajan slabo posnet album v zgodovini hrvaske produkcije, kajti sami niso bili zadovoljni z zvokom, ki so ga ustvarili. Ampak na tem albumu so pesmi kot so: Sank, MTV, 7. noc, Tisina, ki imajo veliko sporocilno moc in s katero kritizirajo trenutno stanje, ki je bilo na hrvaskem. Pesmi so zelo spevne in gredo v vsako uho. Vrstijo se koncerti in publika nori ob njihovi glasbi.
Desetka, njihov tretji album, izide leta 1997 v Ljubljani. Po osmih dneh snemanja in sestih dneh brez tusiranja koncno pridejo na svetlobo. Album prikazuje njihovo zrelost in njihovo odraslost. Pesmi, kot so: Ne volim te, Tema je zena in Rostilj so se predvajale na vseh radijskih postajah in koncerti so bili povsod, “kjer je bila elektrika”.
Pobjeda izide leta 1999. Razlikuje se od prejsnjih albumov, ni vec tako hitra in ni vec tako punk. Leta 2000 dobijo dva Porina in odigrajo preko 60 koncertov.
Leta 2001 se pojavijo zgodbe, da Hladno Pivo razpadajo. Ampak to je bilo samo zatisje pred viharjem. Se vedno so vadili in delali na razlicnih projektih, ki pa dejansko niso imeli povezave s HPji.
In leta 2003 izide poslastica za vse sladokusce, album Samar. Na njem se pojavi tudi Edo Maajka in pa pihalna sekcija, ki da njihovi glasbi dodaten zvok in pridih SKAja. Pesmi Zimmer frei, Mlohava cuna so hiti poletja in se vrtijo na plazah. Leto 2004 zaznamujejo stirje Porini in zgodba o uspehu se nadaljuje. Prav tako pa izide njihov prvi DVD-pun(k)ondom spo(r)tova, kjer so zdruzili najboljse od najboljsega, ceprav je vcasih pri skupini, kot je HP, narediti taksen izbor.
Leta 1999 so HPjevci prisli v Trbolje, kjer so naredili pravi punk zur. Prisli so s kombijem in iskali dvorano. Povsem preprosti fantje, ki pa so med igranjem izzarevali toliko energije in volje, da je to zacutila tudi dvorana in poganje je trajalo cel njihov koncert. Ob njihovi glasbi niso bili ravnodusni niti pristasi ostalih glasbenih zvrsti, kajti imajo nekaj, kar se te dotakne. Kasneje sem bil se na petih njihovih koncertih, pa vendar so v tisti majhni dvorani v Trbovljah dali najvec od sebe. Upam, da se kdaj pridejo v Zasavje :evil:

  1. Ravno sedaj, ko sem v fazi, da mi vsa muska v iTunes library najeda… Hvala za idejo – HP so res zabavni.

  2. istocno od gajnice in dvd live na 17let HP iz doma sportova moras vsekakor imeti, vkolikor so ti dobri.

  3. sam niso bli 99ga nazadne u trboulih, so bli š kasnej,al j ž tok cajta to nazaj ;)

Komentarji so zaprti.