Minister Mate, kaj boste storili? Boste odstopili?
..in vsaka oblast pomeni policijo in vsaka policija je orozje v surovih rokah in vsako orozje prinasa trpljenje in vsako trpljenje se sprevrze v upor..
Tako so peli Nieti leta 1984. Vendar se ni veliko spremenilo od takrat. Se vedno je policija tista, ki s svojimi dejanji preseneca ljudi in se pokaze v pravi luci, celo pred kamerami in pred novinarji. Ze tako je novinarski poklic necenjen, da pa bodo policisti novinarje se pretepali, to je pa ze visek arogance v tej drzavi.
Ce ze ni dovolj, da minister Drobnic pretepa novinarko, mora isto storiti tudi policija, oz. pripadniki njihovih interventnih enot.
Novinarka Radia MarsMateja Ratej, se je udelezila shoda proti centrom za tujce v Postojni. In po njenem pricevanju, je naenkrat pripeljalo 6 vozil in iz njih so izskocili policisti. Ona je stala 100 metrov od protestnikov in 50 metrov stran od ceste. Vendar je policist skocil do nje in jo z pendrekom grobo odrinil v steno, da je padla po tleh. Potem pa so policisti nadaljevali pohod proti protestnikom in uporabili fizicno silo nad njimi. Prav tako jo je skupil tudi Dnevnikov fotoreporter.
Po akciji so policisti odpeljali 7 udelezencev shoda, tujih drzavljanov, ki so prisli na mirni shod, da bi opozorili kako se dela s tujci v teh centrih. Dezurna sodnica je izpustila priprte, zaradi pomanjkanja dokazov in zaradi neutemeljenega snemanja na kraju dogodka, ki si ga je privoscila policija.
Se pocutimo varno v drzavi, kjer nas lahko policist fizicno poskoduje? Bo zaradi tega incidenta padel kaksen minister? Se bodo uvedel sankcije za policiste? Kaj se dogaja v centrih za tujce, ce ze pred njimi policisti kazejo svojo moc nad udelezenci shodov?
In potem se vprasam, ce zivim v varni drzavi? Naj me bo bolj strah policistov, kot nepridipravov?

10 Responses to Tudi novinarje pretepajo, mar ne?

 1. nekdo pravi:

  novinarji bodo seveda obrnili stvari tako, da bo njim prav in da se bodo novice (časopisi) prodajali. stvar je bila taka. protestniki, ki naj bi mirno protestirali so za začetek začeli metati plastenke in razne druge stvari v policiste. potem so se kmalu lotili ograjo. policisti so vse to mirno gledali in niso reagirali. ko pa so ti “mirni protestniki” ograjo podrli, so pa policisti seveda reagirali, ampak brez uporabe sile. šele kasneje (nekaj minut za tem) je prišla PPE in začela hoditi proti “mirnim protestnikom”. želeli so prijeti tiste, ki so polomili ograjo. vendar jih protestniki niso izpustili iz rok (5 protestnikov je držlo svojega pajdaša in ga niso hoteli izpustit, seveda so morali policisti uporabiti silo, da so kršitelja dobili, kaj pa naj bi, jih prosili morda?!?)
  kar se pa tiče novinarke, ki so jo “grobo odrinili”. ja boga reva, verjetno so ji zlomili vsa rebra in pol glave ji manjka…
  prvo kot prvo, novinarji niso imeli nobene značke ali pa kakršne koli druge označbe, da so novinarji. tako da policisti iz PPE niso mogli vedeti, da so nekateri, ki so bili pomešani med protestnike, novinarji. tko da nima kej. al je ona nevemkdo, da bi morali vsi vedeti, da je ona novinarka nekega x-radia?!

  tako naj bi bilo. dobil iz prve roke od policista, ki je bil tam.

 2. had pravi:

  a potem, ce nimas znacke in ce nisi novinar, te lahko policisti pretepejo.. zanalas sem izpustil del o izkaznicah, ce bi slucajno kdo prevec zagovarjal policijsko ravnanje..

  je pa smesna stvar, da policisti vidijo dogodek povsem v drugacni luci, kot pa kup novinarjev, ki so bili na samem mestu.. so policisti paranoicni?

  seveda se v sloveniji dopusca uporaba sile in nasilja, ce jo izvajajo policisti, verjetno je skoda edino to, da niso se imeli sokerjev s seboj..

  smesen je pa zakljucek.. da je sodnica izpustila priprte, ce pa so policisti trdili drugace.. policisti pa ne lazje, kajne?

 3. Tadej pravi:

  Had že enkrat sem te opomnil na enostransko pisanje, oziroma pisanje tega, kar si prebral po vseh ostalih časopisih. Itaq, da naši novinarji ne bodo špukali v lastno skledo, kje se je pa že to dandanes dogajalo??!! Naši novinarji niti ne vedo, da tile policisti, ki so intervenirali niso specialna enota, pač pa le PPE (posebna policijska enota za “novinarje”). In naj povem, da PPE deluje vedno na ukaz in je zame vsaj, pretirano strpna. Ko je pa ukaz, pa morajo nardit red, saj zato so tudi tam.
  Kar se pa tiče nasilja pa res ja, prokleti policisti, ki so vso ograjo zvili in uničili, pa novinarje pretepli, ja pa sami sebi so steklenice v glavo metali. Ti mirni protestniki pa so le mirno gledali in so jih ravno zaradi tega priprli.
  Pa kdo še dandanes verjame v to sranje…
  Had, če že hočeš širit neke novice naokrog, jih prej preveri, iz obeh strani, ne da samo prebereš nekaj, pa potem še dodaš svoje mnenje, pa čeprav sem ti že enkrat dokazal, da imaš do naše policije kar precej nastrojen odnos.

  Ne podpiram uporabo fizične sile, vem pa kako deluje to na takšnih protestih, ko se vsi protestniki in še tisti, ki nimajo pojma zakaj so tam, samo da se nekaj dogaja in da se lahko pretepajo, verbalno spravljajo nad policiste, jih pljuvajo in mečejo razne predmete v njih. In verjami, da le-ti NE SMEJO odreagirat, dokler ne dobijo ukaza od nadrejenega, ki je tudi vodja te enote.

  Naj še enkrat povem za naše neuke držvljanke, da v naši držvi policija izvaja le predpise, ki ste jih vi sami posredno ali pa neposredno sprejeli….ja žl je tako, in potem to nekoga hudo boli…žl, ni za to kriv policist, pač pa nekdo višje….

  Upam pa tudi, da bo končno nekdo nekaj ukrenil tudi v našem novinarstvu, da bodo začeli pisat realno, na neki osnovi, ki temelji po preverjenih dejstvih in da bodo v naše časopise vlivali tudi kaj pozitivnega in ne samo sovražnost in nestrpnost.

  Žal je še vedno prevladuje denar pred profesionalnostjo…

 4. had pravi:

  pa gremo spet po vrsti.. je stran policije, kjer so tudi njena sporocila za javnost.. zalostno, vendar povsem pricakovano je, da se ni obvestila o tem dogodku v postojni.. in potem naj jaz iscem infomarmacije pri policistih? ali pac verjamem tistim, ki skrbijo za informacije.. ce bi to samo en novinar napisal, bi bil skepticen.. ker je isto stvar potrdilo pet novinarjev in se par udelezencev shoda, potem jim preprosto verjamem.. in ko bo dala policija svojo uradno izjavo za javnost ven, potem bom mogoce premislil.. do takrat pa pac NE! in ce sodnica odloci, da lahko izpusti priprte, potem je tukaj problem, kajne..
  toliko o tvojem dokazovanju, kdo ima prav..

  glede specialnih enot.. v mojem zapisu jih ni omenjenih, tako, da ne vem kaj jih mesas zraven..

  o tem, kdo je koga napadel, sem ze napisal zgorja v postu, tako da ne bom ponavljal se enkrat.. prva je napadla policija novinarko.. se motim? je novinarka metala stole in lomila ograjo?

  bodi dovolj..

 5. Tadej pravi:

  Ja mogoče boš torej le razumel, da vse informacije pa vedno le ne najdeš na spletu.

  Å e vedno poslušamo strani le iz ene strani, torej je zadeva dokaj enolična.

  Vsekakor ne dopuščam policijskega nasilja in če je kater od policistov prekoračil pooblastila, verjemi, da bo to sigurno sankcionirano. Verjemi, da je vsak policist tukaj vmes za vse njegove šefe v Lj le številka…žl je tako.

  Kar se pa tiče tega, da je sodnica izpustila pripornike, pa to ne pomeni, da niso krivi. Tudi to bi lahko že vedel.

 6. had pravi:

  a potem pravis, da ne velja, da si nedolzen, dokler ti ni dokazanoa krivda? a potem trdis, da so krivi in jih je sodnica izpustila, ker simpatizira s protestniki?

  hmm.. policijska sporocila javnosti najdes na netu.. v tem primeru se niso naredili nic.. le zakaj bi se clovek vprasal..

  poglej.. ne trdim, da so vedno policisti krivi za vse.. ce si policist, ne vzemi tega kot napad nate osebno.. dejansko pa je res, da se dogaja veliko svinjarij, ki se pometejo pod prag..

  zadeva je pa enolicna ja.. sploh, ce pride iz ust razlicnih novinarjev, a ne.. se pravi, da ni enolicna.. kajti novinarji so bili opazovalci in ne vem zakaj bi oni napadali policijo, ce so jo ze protestniki..

 7. Tadej pravi:

  No, pa še to komentiram.
  Policijska poročila na netu so zelo skopa, to je res. Torej ali so še v fazi preiskave, ali pa je kak drug razlog.

  Ne trdim da nikoli niso policisti krivi. So verjetno tudi prevečkrat, vendar jih novinarji prikazujejo samo v slabi luči, pa nič obratno. Na konec koncev so tudi policisti samo ljudje, tako kot ti in jaz.

  Recimo streljanje podivjanega petnajstletnika na policista, kar tako iz sovražnosti ali česa, pa ni bilo skoraj omembe vredno…in tudi nič komentirano na strani policije…..

  In če primerjaš dogodka…jih sploh ne moreš ane?
  Tukaj še komentarji na strani policijskega sindikata

  In da na koncu še komentiram tvoj komentar s sodnico. Hm ne vem koliko ti je kaj sodni sistem poznan.
  Če je šlo za prekršek ali za kaznivo dejanje, v obeh primerih o tem odloča sodišče, torej v tem primeru sodnica. In če nekoga ne zaprejo, potem to ni merilo, da ni bil kriv, oziroma da ga ni sodnica oglobila.

  Toliko iz moje strani….pa brez zamere…

 8. had pravi:

  kaksna zamera.. no way.. zelo sem vesel, da se nekdo oglasi in pove svoje mnenje in ga zagovarja.. res je, tako kot sem ze prej napisal.. dokler ne vidim odgovora, oz. sporocila za javnost od policije, do takrat pac verjamem samo tistemu, kar so napisali novinarji.. vseeno morajo biti pri svojem delu objektivni, sploh, ce so bili sami udelezeni v celi situaciji..

  tudi policisti so samo ljudje, ki delajo napake in se lahko motijo pri svojem delu.. ampak ce pride do taksnega dogodka, ki zelo zbode v oci, potem je to nekaj drugega.. res so izpostavljeni vsem mogocem, sikaniranju, provokacijam in vsem ostalem in morajo clovesko to prenasati.. kapo dol pred njimi.. ampak saj sam verjetno ves kako je to.. ko clovek naredi eno napako, potem se podre vse dobro, kar je kdajkoli naredil.. to je pac hipokracija clovestva..

  samo eno vprasanje.. saj ves, kaj bom vprasal verjetno.. a si policist? :) hvala..

 9. Tadej pravi:

  Sem jaz, zato sem tudi bolj kritičen do vsega, oziroma to temo mogoče bolj spremljam kot kdo drug;=)
  Moti me, ker si nekateri novinarji na podlagi besede policija ali pa policisti nabirajo branost njihovih člankov. Se spomnim članka ko je na veliko pisalo “policist nardil….” in ko preberem članek, zasledim, da ta že dolgo časa ni bil več v policiji. Zakaj potem tak naslov? Kot, da bi mene poimenoval osnovnošolec, kar že tudi dolgo več nisem;=)

  Moti me res to, da ni več nekih pozitivnih pisanj v časopisih, s katerimi bi na ljudi mogoče malo bolj pozitivno vplivali.
  Zdaj pa smo negativno nastrojeni do policajev ;=), redarjev, sodnikov, politikov, romov, hrvatov in še in še…

 10. GRiSON pravi:

  Dostikrat ni nič narobe z našo policijo, v primerjavi z drugimi so še kar nežni. Mogoče izvira moje ali vaše pozitivno mnenje do policije, ker ni bilo nobene slabe izkušnje z njimi. Pa vendar neke glave izgleda bojo le letele. Upam ne na višje položje. Nekaj se premika, enega že žkajo ;) …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.