Makro fotografija je slikanje pri majhnih razdaljah. Primer: slikamo rozo s cvetom 1 cm, in ta roza bo imela na filmu pri reprodukcijskem razmerju 1:2 velikost 5 mm. Objektiv, ki nam omogoca narediti tako veliko sliko, ima oznako makro 1:2. Obstajata dve vrsti makro objektivov: makro zoomi in makro objektivi. Makro zoomi so univerzalni, vendar imajo reprodukcijsko razmerje 1:2. Makro objektivi z reprodukcijskim razmerjem 1:1 omogocajo najvecjo povecavo 1:1, kar pomeni, da lahko na en posnetek posnamemo povrsino 36 x 24 mm.
Pri makro fotografiranju je globinska ostrina manjsa kot pri fotografiranju na vecje razdalje. Manjsa globinska ostrina sliko popolnoma spremeni. In zato je treba pri nakupu objektiva narediti kompromis med ceno in kvaliteto. Oz. se moramo odlociti kaj si zelimo od objektiva.
Upostevati moramo, da je pri krajsi goriscni razdalji ozadje bolj vidno, da je razdalja do objekta manjsa in da je cas osvetlitve lahko tudi daljsi in cena je manjsa. Pri daljsi goriscni razdalji pa je ozadje manj vidno, razdalja do objekta je daljsa, cas osvetlitve je krajsi, cena objektiva pa je precej visja. Vse to velja za aparate z izmenljivimi objektivi (SLR, DSLR).
Ce pa prisegate na kompaktne fotoaparate in bi radi vseeno naredili cudovite makro posnetke, potem si lahko kaj vec o vsej stvari preberete na Frenkijevi strani o makro fotografiji za zacetnike.
Pa veliko DOF-a zelim!