Na Triglavu je slovenska katoliska cerkev postavila spominsko plosco hrvaskemu kardinalu Alojziju Stepincu, ustaskemu duhovniku, ki je odkrito simpatiziral z Antejem Pavelicem in nacisticno oblastjo. Komisija Pravicnost in mir pri Slovenski skofovski konferenci pa se vtika v izjave poslanca Alesa Gulica, ki je nasprotoval tej postavitvi! Seveda cerkev obrazlozi s svojim znacilnim odgovorom proces proti kardinalu, ki naj bi bil stalinisticno zmontiran in komisija Pravicnost in mir obrazlozi, da je bil proces gotovo zmontiran, sicer ga ne bi papez leta 1998 razglasil za blazenega! In to naj bi bil zadostni dokaz, da kardinal ni sodeloval z ustasi! In podpirajo postavitev plosce na Kredarici ob obletnici njegovega vzpona na Triglav!
In se sedaj vprasam, kje zivim? Je to cerkvena drzava, kjer si lahko cerkev dovoli vse! Kjer lahko spreminjajo zgodovino po svoje, kjer za njih ne veljajo napisani zakoni? Je to kruta danasnjost, da se odloca o vsem v vrhu katoliske cerkve. In vsak protest in vsak boj proti temu je zaman? Je res ablast tako globoko v primezu RKC, da ji samo poslusno kima?
Smo se za to borili?

4 Responses to Kardinal Alojzij Stepinac

 1. Agent pravi:

  Najprej naj te opozorim, da kar precej tvojih trditev ne vzdrži dejstev.

  Prvič, kardinal Stepinac ni nič odkrito simpatiziral z ustaši in nacisti, pač pa je celo obsojal dejanja, ki so jih delali ustaši. Pač pa je Stepinac celo zaščitil mnogo slovenskih duhovnikov, ki so bili izgnani s Å tajerske, od koder so jih izgnali nacisti. In če jih ne bi Stepinac zaščitil, bi lahko zelo verjetno končali v Jasenovcu. Trditve, da je bil Stepinac kolaborant, pa so samo plod komunistične propagande, za katero je Cerkev očitno za vse večne čase sovražnik številka ena.

  Drugič, poslanca Guliča ne bi smelo nič brigati, kdo postavlja spominske plošče v cerkvenih objektih. To bi bilo isto, kot če bi poslanec Gulič protestiral proti temu, da bi si jaz v svoji sobi obesil sliko kakšnega Lamberta Elicha ali koga drugega. Če se g. Gulič predstavlja kot zagovornik stroge ločitve Cerkve od držve, naj bo vsaj toliko pošten, da spoštuje avtonomijo Cerkve. Spominska plošča v cerkvenem objektu ne bi smela motiti nikogar, žl pa so jo spolitizirali popolnoma po nepotrebnem.

 2. had pravi:

  vsaka zgodba ima dve plati.. bil je obsojen.. to je dejstvo.. kaj razlaga sedaj cerkev, je pac nekaj drugega.. ce si prebral tekst, ki sem ga podal v linku, potrujejo tocno to, kar si ti napisal.. vendar je to cerkveno glasilo, tako da se vidita dva pola, oz. dve razlicici iste stvari..

  poslanca gulica seveda lahko briga, kaj se kam postavlja, ce gre za to davkoplacevalski denar.. in ce se cerkev vtika v drzavo in prosveto in zdravstvo.. a tukaj potem velja pravilo enosmerne interakcije? rkc lahko, nihce drug ne sme?

 3. Mitja pravi:

  Spominsko plošči bi morali seveda brezpogojno odstraniti. Stepinac je bil fanatični sodelavec in izvajalec ustaškega režima v NDH!

  RKC ga seveda čedalje bolj lomi. Njeno neprikrito simpatiziranje z nacifašizmom in domačimi izdajalci ni vredno njenega imena.

  Potemtakem lahko npr. na vseh slovenskih vrheh pričakujemo spomenik škofu Rožmanu, pa tudi kakšni bolj aktualni personi, npr: preminulemu dr. Franji TuÄ‘manu!

 4. Miro pravi:

  Zgodba o Stepincu ima samo eno plat. Mnogo je napisanega o njej. Tudi sami Hrvati so ga obsojali, da je mnogo prepozno (dve leti) malo pokritiziral pobijanje pravoslavnih Srbov v pretežno srbsko naseljenih krajih v NDH (ta pa je sodelovala z Italijo, Nemčijo, Madžrsko, torej nacisti in fašisti). Å ele leta 1943 so se začeli vključevati v NOB, ko so spoznali, da bo bolje sodelovati z zavezniki, bodočimi zmagovalci. Mnogi hrvaški duhovniki so aktivno sodelovali v zverinskem pobijanju srbskega naroda. Za zasluge pri iztrebljanju pravoslavne vere jih je Stepinac nagrajeval, njega pa RKC. Če naši duhovniki nebi bili katoliške vere, jih Stepinac zanesljivo nebi zaščitil (sicer pa kdo je sprejel mnoge slovenske begunce med 2. svetovno vojno (navadna raja ni bila dobra za Stepinca, sprejeli so jih Srbi), ampak bi končali kot premnogi pravoslavni duhovniki. Kot tak si Stepinac sigurno ne zasluži spominske plošče na Kredarici, pa čeprav v cerkvenem objektu, razen če cerkev …
  Opomnil bi vse, da Hrvati sploh niso avtohtono ljudstvo. Na področje okoli Zagreba (vsega tri županije) so se preselili tako imenovani Hu-ur-vathi iz Irana. Za Slovane pa je že dolgo znano, da se niso priselili iza karpatja, ampak so tukaj živeli že mnogo prej (pobrskajte na netu malo o Venetih). Teorija o priseljevanju Slovanov je služila zgolj Germanom, da so opravičevali svoja dejanja skozi zgodovino.
  Ne želim žliti nikogar, tudi Hrvatov ne, ampak spomnite se starih pregorov naših dedov (Ni ga tata čez Hrvata. Hrvat krade spred in zad. Bilo je pet Hrvatov, od tega sedem tatov. …), in tako so ti Hu-ur-vathi kradli kos za kosom srbsko, pa naše ozemlje, tudi določene zgodovinske osebnosti si prilaščajo, pa čeprav je dokazano, da so drugih narodnosti. Največ je tem priseljencem pomagala Marija Terezija (ki jo časti tudi Vatikan), pa Vatikan zaradi njihovega pokatoličevanja pravoslavcev, svoje lakomnosti in srbske nespretnosti v politiki itd. Hrvati so v zgodovini omenjeni prvič 852 leta. Njihov kajkavski jezik je bil nekakšna spakedraščina. Pošteno so se naučili govoriti šele v 19. stoletju, ko so prevzeli srbski jezik, ki so ga pozneje spreminjali (npr. radio je krugoval, helikopter je zrakomlat …), prepovedali pa cirilico. Pred prevzetjem srbskega jezika so govorili latinsko.
  Slovenci imamo srečo ali pa nesrečo, da smo bili pokatoličeni že prej, drugače bi nam Hrvatje pokradli še več naše zemlje.
  Kar pa se RKC tiče, bi dejal samo, da so storili mnogo hudega človeštvu. Če je že Bog, potem sigurno ni pravičen, kot je bil Kristusov nauk. Jezus je resnično živel, delal je dobra dela, učil svoje učence biti pošten in dober do sočloveka. Cerkev je vse skupaj izkoristila zgolj za bogatenje in pridobivanje svoje nadvlade (tudi s pomočjo kardinala Stepinca).
  NI BOG USTVARIL ČLOVEKA, AMPAK ČLOVEK BOGA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.