had blog roni kordis had blog roni kordis

Insomnia

Kaj bi pocel, ce ne bi obstajal internet?
Ko se ponoci, po dveh urah spanja prebudim in po premetavanju v postelji ugotovim, da ne morem vec zaspati nazaj, vstanem in grem pred racunalnik. In to se ponavlja. Dnevno potrebujem od 4 do 6 ur spanja, kajti vse kar je vec, je samo balast. Glede na to, da je za zdravo spanje potrebno dnevno vsaj 8 ur spanca, bi se jaz lahko uvrstil med nespecneze. In ugotavljam, da je to super lastnost, kajti imam 2-4 ure vec casa na dan, kot ljudje, ki spijo normalno.
Zakaj prihaja do nespecnosti?
Pri spanju obstajata dve fazi: Rem in NonRem (rapid eye movement, oz. spanje s pocasnim in spanje s hitrim gibanjem ocesnih zrkel). Rem faza je faza aktivnega spanja in pri povprecnem spancu se izmenjata ti dve fazi petkrat. V Rem fazi spanja je aktivnost mozganov ista, kot pri budnosti, v tem casu pa se nam oci premikajo s hitrostjo (trzajo) 1-5 Hz.
Do nespecnosti lahko prihaja zaradi strahu, nervoze, depresije, obolenj osrednjega zivcnega sistema, bolezni srca in ozilja, zelodcih tezav, zdravil, alkohola, zlorabe hipnotikov, uspaval.
Seveda se da marsikaj narediti, da se izboljsa kvaliteta spanja: vedno ob istem casu v posteljo, rekreacija, oz. fizicen napor, da se telo utrudi, topla kopel, masaza, prezracenje in hladna spalnica in tako, kot bi rekla moja babica: kozarec mleka z medom, pa bos spal kot dojencek.
Vecino teh stvari sem preizkusil in ugotovil da ne delujejo. Ker sem cel dan vseeno povsem zbran in normalno pocnem stvari, mi je vsec, da potrebujem majhno kolicino spanja.
Sicer pa vsem priporocam ogled filma Insomnia.

“When you have insomnia, you’re never really asleep… and you’re never really awake.” Fight club

  1. Midva pa res misliva podobno.. Ravnokar pisem o tem ->

  2. hvala za idejo.. nisem ga se pogledal, ceprav je bil dolgo casa na listi, kaj moram pogledati..

Komentarji so zaprti.