Dalj casa se ze sprasujem, ce je blog v bistvu subliminalna manipulacija. Pisec sporoca bralcem svoje videnje in svoj pogled na stvari. In ce se pisec dobro potrudi, razisce temo o kateri pise in v bralcu prebudi zanimanje, mu z lahko, ce seveda bralec o tem ne razmislja, vsili svoje mnenje. Sicer je to pocetje lahko povsem nezavedno, lahko pa bi se ga dalo prav fino izkoristiti. Primer: dnevno prebere tale post okrog 500 ljudi in ce odstejem tiste, ki iscejo samo fotke golih zensk, potem si upam trditi, da je okrog 350 bralcev dnevno. In ce pisem o doloceni temi, ki bralca pritegne in zacne o njej razmisljati in v koncni fazi se zacne o njej pogovarjati s prijatelji, znanci, sodelavci, potem pridemo na stevilko 1000 ljudi. Kar pa niti ni tako zanemarljiva stevilka. Seveda je vse to hipoteticno. Upam, da mi kdo ovrze mojo tezo. In zakaj bi bila ta manipulacija lahko dobra, oz. pozivitna. Predvsem, da se vzpodbudi ljudi, da zacnejo razmisljati o stvareh, ki se dogajajo, pa jih niti ne opazijo, oz. da jim pokazes pot in lahko sami pridejo do cilja.
Drug primer te manipulacije pa se lahko kaze v oglasevanju dolocenih stvari. Lahko bi rekli celo v gverilskem marketingu, o katerem bi strokovnjaki znali povedati veliko vec, kot pa laik na tem podrocju. Ampak dejansko se krog ljudi, ki povzemajo stvari z bloga, zelo hitro poveca in informacije krozijo. In konec dneva dobis od povsem neznane osebe link do lastnega bloga z dopolnjenimi informacijami. In ravno s taksnimi stvarmi se napajajo rumeni casopisi, oz. tudi ze casopisi, ki niso tako rumeni. Informacije so bistvene v sedanjem casu in ravno razmisljanje o tem, kje se najdejo informacije in kdo jih posreduje, je smisel tega posta.
Je blog manipulacija?

5 Responses to Je blog manipulacija?

 1. Ulala pravi:

  kaksen manipulativen car si ti :P

  mojih cca 7 bralcev/dan zihr ne siri mojih nebuloz, kvecjemu se na kaksnem pivu zvecer s prijatelji zgrazajo, kake butaste puncare so te ljubljancanke (kar je seveda laz in to celo potrjuje tvojo teorijo), tko da bo verjetno ze odvisno od bloga do bloga.. v glavnem, se ena nebuloza. mam izgovor, sej ves… :)

 2. had pravi:

  si prepricana, da jih je 7? :evil: ne smes steti samo tiste, ki dajejo komentarje.. vecina jih samo opazuje in se pripravlja, da bi kaj komentiralo, pa vendar tega ne storijo.. zakaj, ne vem.. in dostikrat se mi je ze zgodilo, da mi je nekdo rekel, da bi komentiral, pa ne ve, ce bi bilo njegovo mnenje dobro.. wtf.. itak, da je vsako mnenje dobro, ker to pomeni, da clovek razmislja..

  izgovorov pa ni.. vse to smo mi.. hoces, noces, tako pac je :evil:

 3. ju-nov-hu pravi:

  Vsak čvek je lahk manipulacija, če se pustiš z njim zmanipulirat…

 4. had pravi:

  tocno to je point.. vazno je, da se zavedas tega :)

 5. dahvor pravi:

  Ni … ko sem jest bil mulček, je blo bloganje, pogovor čez štirno, pol sestanek v trgovini…to je bil vaški blog … u mestu se je pa reklo opravljanje starih bab … pol, ko sem bil večji, sem pa slišal – opravljanje starih klerikalk…samo u samoupravljanju so samoupravljalci manipulirali z sklepi delovskih svetov, če rečemo, da so takrat bli to blogi …
  Najraje Ljudje kakšno med seboj rečemo…sicer pa, če kdo z mano manipulira in jaz ne opazim-vem, pol kar naj, sigurno mi bo enkrat koristilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.