Direkt ima veliko sreco, da v Sloveniji obstajajo blogi. Brez njih bi bilo delo novinarjev Direkta precej otezkoceno. O tem sem ze dvakrat pisal (tule in tule).
Danes pa po dolgem casu spet zajadram na njihovo stran in najdem dva clanka, ki sta mi zelo znana . Prebral sem ju na blogih.
In sicer je en clanek z Jonasovega bloga, kjer pise o kandidaturi Jankovica za zupana in taisti post, tocno njegove besede, povzema tudi Direkt v clanku Jonas bi se sel politika. Kaj pa avtorske pravice za objavo fotografij, ki so last Jonasa? Ali se pac motim?
Drugi clanek pa sem prebral na Bostjanovem blogu in sicer z naslovom: Sedma zapoved: “Ne kradi, Kek!” V Direktu pa je naslov clanka: Je Kek ukradel idejo za majico As od fare?

Pa naj se kdo rece, da blogi ne ustvarjajo idilicnega okolja za novinarje. Clanke imajo ze napisane na blogih, samo kopi/pasta in odda. In za to je celo placan!

11 Responses to Direkt IV, pisati clanke je preprosto

 1. milan says:

  tvoje trditve držijo le na pol. Predvsem pa precenjuješ bloge, oz. mešaš jabolka in hruške – zadeva “As od fare” je bila že nekaj dni nazaj v Dnevniku, prvič se je seveda pojavila na strani, ki je po svojem ustroju “forum” in ne blog.

 2. had says:

  na forumu, ki ga spremljam, mobisuxu, se je pojavila veliko kasneje kot pa na blogu, ki sem ga zgoraj omenil.. ker je bil danes spremenjen dan objave posta in ker vidim, da je bila na 3delavnici novica objavljena 1.9. se mogoce res motim, kdo je bil prvi..
  point mojega posta je bil v tem, da se kopirajo stvari z blogov in uporabijo v clankih..

 3. david says:

  s prve roke, najprej je bil na 3delavnica.com, potem na kuridza.net, bostjan pa je bil takrat zal odsoten, tako da je objavil malo kasneje …

 4. had says:

  no, kul.. hvala za razlago, kajti res mi ni bilo povsem jasno, kako je vse skupaj potekalo..

 5. mArkedzani says:

  jep. as od fare se je pojavila najprej na 3delavnici. potem pa so jo medijsko razposlali naprej. nenazadnje sem jo celo jaz linkal tudi na mobisux. sken iz mladine.

 6. domen says:

  pa za božjo voljo…ne imenuj tistih, ki delajo na direktu, novinarji. :D

  Jaz znam tudi psu taco odsekat, pa nisem veterinar.

 7. had says:

  ;)

  mea culpa.. res je.. napacno besedo sem uporabil.. mogoce bo boljsi izraz zlatencarji :evil:

 8. ana. says:

  na avtorske pravice so pozabli, jih je pa zato jonas spomnu. z racunCEKom :)
  mislim, da bi mogli vsi imet v disclaimerju napisan svoj cenik, in ce slucajno (ali totalno namerno, vseeno) kaj “si sposodi”, da pac tudi placa :) bo clovek vsaj nekaj imel od tega.

 9. had says:

  tocno to.. ampak sedaj razmisljam, kaksen cenik naj postavim.. hmm.. sekanje rok za objavo fotke recimo bi bilo lahko cist ok :evil:

 10. […] O tem sem pisal tukaj (intelektualna lastnina), tukaj (kraja intelektualne lastnine), tukaj (kraja fotk) in nazadnje par dni nazaj tukaj (kraja fotk). O moralno spornih fotografijah sem pisal tukaj. In danes zjutraj me preseneti komentar na Vecerovem blogu, kjer mi Veky pove, da je opazil dve moji fotografiji v Slovenskih novicah v Bulvarju. Seveda nisem niti pomislil, da bi bilo to lahko res, kajti vseeno sem mislil, da so novinarji tisti, ki spostujejo intelektualno lastnino in avtorske pravice. Pa vendar, sem se moral prepricati na svoje oci. Skok do kioska in nakup Slovenskih novic (jeap, naredil sem to). Odprem Bulvar in pred seboj zagledam dve fotografiji, moje delo na Avto motor showu v Ljubljani. In gledam, ce bom kje videl watermark, ki je na vseh mojih fotografijah. In ugotovim, da ga ni. Obrezano ravno toliko, da ni napisa http://www.had.si in objavljeno brez imena in priimka avtora v komercialne namene. Klic na urednistvo Slovenskih novic. Glavnega urednika g. Bauerja na zalost ni bilo, sem se pa pogovoril s prijazno (verjetno) tajnico in ji razlozil problem, oz. krajo fotografij. Pustil sem ji podatke, ona pa mi je obljubila, da me poklice g. Bauer v ponedeljek. S.H., tako kot je podpisan avtor clanka (oz. prispevka) verjetno bere tale blog. Ker je verjetno opazil, da me zelo moti, ce mi nekdo ukrade mojo lastnino in da sem isto stvar poudaril ze zbljt-ic, bi lahko vedel, da ne bom ostal ob tem ravnodusen. V bistvu sem imel precej lahko delo, kajti o Direktovi kraji z Jonasovega bloga sem ze pisal. Prav tako je tudi Jonas napisal, kako bo na hitrico zasluzil. Takrat sem ga tudi jaz delno kopiral (upam, da me ne tozi) in ocitno sem naredil dobro delo. […]

 11. […] O tem sem pisal tukaj (intelektualna lastnina), tukaj (kraja intelektualne lastnine), tukaj (kraja fotk) in nazadnje par dni nazaj tukaj (kraja fotk). O moralno spornih fotografijah sem pisal tukaj. In danes zjutraj me preseneti komentar na Vecerovem blogu, kjer mi Veky pove, da je opazil dve moji fotografiji v Slovenskih novicah v Bulvarju. Seveda nisem niti pomislil, da bi bilo to lahko res, kajti vseeno sem mislil, da so novinarji tisti, ki spostujejo intelektualno lastnino in avtorske pravice. Pa vendar, sem se moral prepricati na svoje oci. Skok do kioska in nakup Slovenskih novic (jeap, naredil sem to). Odprem Bulvar in pred seboj zagledam dve fotografiji, moje delo na Avto motor showu v Ljubljani. In gledam, ce bom kje videl watermark, ki je na vseh mojih fotografijah. In ugotovim, da ga ni. Obrezano ravno toliko, da ni napisa http://www.had.si in objavljeno brez imena in priimka avtora v komercialne namene. Klic na urednistvo Slovenskih novic. Glavnega urednika g. Bauerja na zalost ni bilo, sem se pa pogovoril s prijazno (verjetno) tajnico in ji razlozil problem, oz. krajo fotografij. Pustil sem ji podatke, ona pa mi je obljubila, da me poklice g. Bauer v ponedeljek. S.H., tako kot je podpisan avtor clanka (oz. prispevka) verjetno bere tale blog. Ker je verjetno opazil, da me zelo moti, ce mi nekdo ukrade mojo lastnino in da sem isto stvar poudaril ze zbljt-ic, bi lahko vedel, da ne bom ostal ob tem ravnodusen. V bistvu sem imel precej lahko delo, kajti o Direktovi kraji z Jonasovega bloga sem ze pisal. Prav tako je tudi Jonas napisal, kako bo na hitrico zasluzil. Takrat sem ga tudi jaz delno kopiral (upam, da me ne tozi) in ocitno sem naredil dobro delo. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.