Vsaka identiteta se začne z imenom, je slogan podjetja nomen, ki se ukvarja z iskanjem imen za različne blagovne znamke. Pred časom je Barbka sodelovala pri projektu GIZ Podjetnost in v publikaciji je bilo zapisano tudi ime had, kot je skrajšani naziv njenega sp. In v uvodnem govoru, v katerem je govorila o pomenu imen za blagovne znamke in za podjetja, ki ga je imela direktorica podjetja nomen je izpostavila ime, ki ga je videla v publikaciji: had. Poudarila je, da ji je ime všeč, ker ima lahko precej globjih pomenov in je kratko. Takšnih imen je v sedanjem času precej malo. Poleg tega pa je poudarila še zgodovinsko osnovo in dobro prepoznavnost imena.
In zakaj pišem o tem? Retrogradno opisujem zgodbo imena had, ki si jo med drugim lasti tudi ta blog.
Ko sva prišla na idejo, da bi bilo super, če bi imela sp, ker za d.o.o. v tistem trenutku ni bilo denarja in ker so avtorski honorarji postali preveč obdavčeni (hvala držvi, da naju je primorala v to), je bilo potrebno poiskati še skrajšan naziv. Seveda je bila prva ideja had, kajti s tem bi si po takratnih pravilih lahko pridobil domeno had.si. Ideja je bila dobra, in kmalu sem imel lastno domeno. Sicer sem že pred tem poskušal registrirati različne domene, za imenom had, vendar na žlost so bile vse možnosti že zasedene.
Sedaj pa še malce nazaj v zgodovino had-a.
Nekoč, pred davnimi časi, sem kot nadebuden študent prišel v kontakt z operacijskim sistemom OpenVMS, ki je poleg brkljanja po internetu, ki je bil povsem drugačen kot je današnji, omogočal tudi ircanje preko tekstovnega klienta. In prvi stik je bil odločilen. Ugotovil sem, da si moram za predstavljanje na internetu najti nick, ki bo dosti povedal o meni, pa vendar bo prikril vse resnične podatke. Ker je bilo takrat obdobje eksperimentiranja z raznoraznimi substancami, poglobljenih razprav o satanizmu, mi je prišla na misel ideja o had-u. Hades, bog podzemlja in od tod Had. In to je bil nick, ki sem ga uporabljal na ircu, na raznoraznih forumih, ki jih obiskujem še sedaj, ime bloga in moje internetno ime, po katerem me poznajo uporabniki interneta. In marsikdaj se zgodi, da me kaksen prijatelj pokliče had!
Mogoče pa drži naslov tega posta :evil: