had blog roni kordis had blog roni kordis

si.blogs

Blogaš? Beri naprej!
Bereš bloge? Beri naprej!
Ne veš kaj pomeni si.blogs? Beri naprej!
Razmišljaš, da bi začel pisati bloge? Beri naprej!
Si se po naključju znašel na tej strani? Beri naprej!

David je kot eden izmed prvih piscev blogov v Sloveniji, to namreč počne že od daljnega aprila 2004, dodajal ostale blogerje med svoje povezave (blogroll). Ker se je dnevno odpiralo vedno več in več blogov, je bilo njegovo delo precej Sizifovo. Zato se odloči da spremeni to.
Na prvem srečanju piscev blogov se mu porodi ideja, ki jo je bilo potrebno takoj realizirati. Domov pokliče punco, ki se ji na tem mestu, v imenu vseh piscev (se strinjamo?), zahvaljujem za njen prispevek k razvoju slovenske blogosfere in skupaj online kupita domeno siblogs.com.
Nekaj neprespanih mesecev in odrekanja družbnim aktivnostim, napornih dni v službi in rodila se je stran, ki je vsebovala prvi spisek slovenskih blogov. Maja 2005, je bil siblogs rojen. Stran, kjer lahko vsak vpiše svoj blog (imate blog in ga še niste vpisali v siblogs? to lahko storite sedaj, s klikom TUKAJ! in če poveste svojemu prijatelju in se vpiše, bo vpisan tudi on!) in potem algoritem, ki je skrbno zaščiten in varovan isto, kot Googlovi algoritmi, poskrbi za to, da se vse skupaj osvežuje. Vi napišete nov prispevek in siblogs ga sam najde in objavi na spisku blogov.
Dejansko prihaja izredno veliko številov obiskovalcev blogov, ravno preko strani siblogs. Zakaj? Ker je lažje pogledati na siblogs, če je že kdo kaj novega objavil, kot pa klikati ali pa celo vpisovati linke v brskalnike. Siblogs ponuja tudi RSS zapise vseh strani, ki so objavljene. Vendar dovolj o tehnologiji.
Siblogs vsakoletno poskrbi tudi za si.blogs meet, kjer se podelijo nagrade za najbolj obiskane prispevke in katero srečanje pomeni tudi druženje blogerjev in spoznavanje zanimivih ljudi.
Za vsem tem stoji že zgoraj omenjeni David, ki vse to vzdržuje prostovoljno. Ker se vsakodnevno pojavljajo novi blogi na slovenski blogosferi, je tudi vpisov v siblogs vsak dan več. Ker pa vse to stane (kolokacija strežnika, vzdrževanje strojne opreme, prenos podatkov), sem se odločil, da bi lahko z akcijo pomagali Davidu (nekaj podobnega, kot smo enkrat že naredili na forumu). David ima svojo Amazon listo želja, vendar predvidevam da je stara. Prav tako obstaja možnost oglaševanja na siblogs.
Vendar imam v mislih drugačno idejo. Vsak po svojih zmožnostih prispeva znesek, ki ga ne bo pogrešal. Ker David ne ve za to akcijo, je tukaj moja številka TRR pri NLB, Banki Zasavje: 26338-6000802786, kamor lahko vsak nakaže svoj prispevek (vsak večer bom v tej temi objavil spisek dobrotnikov, zato prosim, da v polje namen nakazila napišete Za siblogs in v polje ulica referenca naslov vašega bloga, oz. mi pošljete mail na [email protected] s svojimi podatki). Seveda, pod pogojem, da mi zaupate! Denar bo predan Davidu in bo omogočil nadaljni razvoj in še boljše delovanje siblogs sistema!
Če pa ima kdo kakšno drugo idejo, oz. če ima kdo kakšen boljši predlog, pa prosim, na dan z njim!

p.s.: o tej akciji lahko obvestite soblogerje in obljubim, da ne boste imeli problemov z menoj in z avtorskimi pravicami :evil:

 1. Had: sicer je ideja hvale vredna in tvoj namen zgolj časten (in zagotovo je David zaradi svojega prispevka slovenski blog skupnosti tega vreden), se mi pa ob tem poraja več vprašanj…

  V bistvu, če dobro pomislim, jim bom raje zadržl zase…

 2. Strinjam se s prvo vrstico, ki jo je napisal Robi, vprašanje, ki se mi poraja bom pa kar napisala – mislim sj če mal pogledaš po siblogs ti hitro pade v oči, da na strani oglašujejo kar fletna podjetja. Tko da verjetno David ima kaj od tega (morda se pa motim). Po drugi strani ga pa rajši sama peljem na pir, kot pa da financiram stran, ki je sicer zelo koristna in jo rada uporabljam, ampak je del njenega karakterja tudi to, da je za blogerje brezplačna. Oprosti Had, ampak nekega hudega smisla v temle ne najdem. Vse skupaj deluje bolj kot kakšen web scam. Mogoče si pa samo pod vtisom srečanja? :))

 3. dve stvari.. verjetno ves kaksni so prihodki od oglasevanja na slo blogsferi.. a prostovoljni prispevki spremenijo karakter strani, ki je brezplacna?
  in nikakor ti ni potrebno iskati hudega smisla.. si pac povedala svoje mnenje.. :evil:

 4. Približno se mi sanja kakšni so prihodki od oglaševanja na slovenski blogosferi, ne sanja pa se mi, kakšni so prihodki na siblogs, ker to ni blog, ampak precej dobro obiskan spisek slovenskih blogov (specifična spletna stran).

  Jah, a prostovoljni prispevki spremenijo marsikaj (pomisli na alternativno medicino), smisel pa iščem v vsaki stvari.

  In od jeze rit raste. ;)

 5. Sicer plemenita ideja, bi pa napisal eno svojo izkušnjo z takšnim zbiranje prispevkov:

  Kljub današnjim izpopolnjenim vremenskim napovedim se meteorologi glede napovedi vetra še vedno uštejejo. Zato gremo srfači/kajtarji včasih zastonj na morje zastonj. No, ni zastonj, je zaman. Zato smo želeli postaviti avtomatski odzivnik v Izolo (avtomatski odizvnik je veternica z vgrajenim GSM aparatom, ki v realnem času meri veter in na klic klicatelju pove, koliko piha). Ta naparav stane cca. 1000 evrov. Komajda, ampak res komajda smo iz populacije nekaj 1000!! surferjev/kiterjev napraskali the 1000 evrov prostovoljnih prispevkov, čeprav se donatorju zadeva povrne že prvič, ko ga avtomatski odzivni reši zaman vožnje iz recimo LJ v Izolo in nazaj (čas, benzin, cestnina).

  Želel sem samo orisati stopnjo pripravljenosti donacij v Sloveniji.

  P.s.: Sam ne bom Davidu doniral nič. Sem mu pa posodil GPS, pa 3x ga ne bom brcnil na fuzbalu – to pa tudi nekaj šteje, ane? ;)

 6. @miss: ti verjetno to najbolj ves, kajne.. no, v bistvu imas prav.. oprosti moji neumnosti, ko sem vseeno pomislil, da mogoce pa kdo ceni prostovoljno delo in da mu ne bo tezko prispevati nekaj tolarckov.. :evil:

  @inspiron: jaz imam sicer drugacno izkusnjo in ravno zato sem se odlocil se za to zbiranje tukaj..

 7. Å e vedno bom rajši tiho, bom pa omenil samo tole: tudi slovenska P2P scena je v osnovi volunterska, pa se vseeno najdejo junaki, ki od časa do časa pobirajo ‘prostovoljne’ prispevke od voljnih uporabnikov. S tem ni nič narobe, dokler potem stran, ki je denar pobrala, ne izgine…
  Ljudje pa… Trepljajo te po rami, dokler jim ni treba seči v svoj žep – ko pa morajo, se stvar konča.

  Pa ne me narobe razumet – niti slučajno ne rečem, da si siblogs tega ne zasluži.

  Da zaključim – sam na Davidovem mestu ne bi na tak način vzel niti tolarja. Zakaj? Ker kakor hitro je v igri denar, so tudi pričakovanja… Zaenkrat je njegova obveza moralna (če stran pade, pade, če ne dela, ne dela,…) – v trenutku, ko/če bo vzel denar (če se ga bo kaj nabralo), pa ne bo samo moralna…

  Å e več – če bi bil na njegovem mestu, bi bil nate, Had, celo jezen.
  No, tako vsaj jaz mislim…

 8. se moj pogled na tole.. v zivljenju sem dal ze precej denarja za stvari, od katerih nisem imel koristi.. in prostovoljni prispevek v tem primeru nima nobene veze z zanesljivostjo sistema ali pa izginotjem strani..
  in tocno to, kar si napisal, preverjam.. bo kdo segel v zep? prvi so ze..

  ce bo david jezen name, bo jezen.. ker sem se sam odlocil za to akcijo, brez njegovega “blagoslova”, tudi sam prevzamem vso odgovornost nase.. ampak akcijo bom izpeljal do konca..
  tako, kot jo bom mogoce cez kaksno leto izpeljal tudi zate in ti mogoce pomagal k izboljsanju storitve, ki jo ponujas..

  v slogi je moc in ne zarote!

 9. Had, ne obračaj mojih besed in ne igraj užljenca (se ne poda tvoji zlobi). ;)
  Zmotilo me je predvsem to, da izpostavljaš prostovoljno delo in prostovoljne prispevke. Davidovo delo je v veliki meri prostovoljno in ga nikakor nočem podcenjevati, je pa obenem trapasto govoriti, da sam nima nič od tega. Oprosti ti meni, ampak v to rahlo dvomim.
  Prostovoljne prispevke bom zato rajši pošiljala v Afriko, za slovensko blogosfero pa se s prostovoljnim delom (kot že veš), trudim tudi sama, nikoli pa ne bom zanikala, da nekoč od tega pričakujem tudi lastno korist (in to ne skozi prostovoljne prispevke).

 10. Å e enkrat bom zapisal – sam nimam pri tem nič in tudi nimam nič proti, če zbiraš. Sem samo povedal svoje mnenje.

  Pri tem pa ‘moja’ stran nima nič. Sploh ne vem, zakaj si to omenil…

  Kakorkoli že…

 11. @miss: ker pricakujes lastno.. povedala si vse :) lep dan se naprej..

  @robi: konkretno je letelo nate, pa vendar ne samo nate.. na vsak projekt, ki se mi bo zdel smiseln in vsak projekt, ki bo potreboval dolocen kapital, da bo pridobil na tezi.. ce bi imel veliko denarja, bi sam financiral taksne projekte, oz. jih podpiral.. ker ga pac nimam, je taksna akcija nacin, da se naredi korak naprej, ali pa samo vzpodbuda za naprej..

 12. Ja Had, korist za vas, v končni fazi pa tudi zame. Se mi zdi to popolnoma zdravo razmišljanje. Sj ne odpiram dobrodelne ustanove in tega tudi nikoli nisem trdila. Take ozkoglednosti ravno od tebe ne bi pričakovala. Lep dan seveda tudi tebi. ;)

 13. Had, najbolj smešno pri vsem skupaj se mi zdi, da po eni strani želiš, da se blogerje končno začne jemati resno, po drugi strani pa se rogaš možnosti, da se to dejansko zgodi. Zdaj te pa prepuščam spet mirnemu vsakdanu.

 14. Had,
  tvoja ideja je plemenita. In jo podpiram.

  In te tudi popolnoma razumem. Ker sem tudi sama dolga leta delala povsem prostovoljno za velik sistem, za katerega so vsi mislili kako bogat da je :) In nimam zato nobenih pričakovanj od Davida. Četudi bo znesek morda pokril le nakup kašnega diska, gre gre za pripravljenost, podporo in spodbudo.

  Ko bom popoldan ali zvečer uspela do mojega računalnika (bančnega cerrtifikata nimam na službenem), bom nakazala prostovoljni prispevek.

 15. @miss: sicer ne vem o cem ti pises, ampak predvidevam, da tole ne gre skupaj s tvojim “pričakujem tudi lastno korist”.. in tukaj je zate problem..

  itak….

  @hirkani: tocno to.. brez pricakovanj in brez obljub.. pac pozornost.. in res je.. ce stopimo skupaj smo mocnejsi.. v tem je poanta..

 16. Had, najbolje, da ustanoviš društvo blogerjev. Ti si že razmišljal o sindikatu, ne?

  Se takoj včlanim :)

  Članarino bi se dalo za marsikaj porabiti. In to koristno, pa ti ne bi nihče očital, da se želiš samookoristiti.

 17. se dalec od tega, da bi se zelel samookoristiti.. in se dalec od tega, da bi zelel, da imam jaz kaksno korist od tega.. pac dobil sem idejo.. in jo bom poskusil realizirati.. glede na to, da sem rahlo dvomil v to, da mi bo uspelo, sem se bolj vesel, kaksnega pozitivnega komentarja..

  sindikat.. ni slaba ideja :evil:

 18. Had, ne zapenjaj se v čisto normalne reči. Za svoje delo (kakršno koli že opravljaš), dobiš plačilo in tudi sama bom dobila plačilo, za delo, ki ga bom opravljala. In kaj je to drugega kot lastna korist in kaj zavraga je s tem narobe? Naj uganem…itak…

 19. @miss: bravo.. pa ti mi beres misli.. kje imas problem? pred priblizno 3 urami in pol si povedala svoje mnenje, ki ga povsem spostujem.. ampak tebe motijo druge stvari, kali? in ja.. itak….

 20. Ja Had, pred približno tremi urami sem povedala svoje mnenje, ki pa ga ti nikakor ne spoštuješ, ampak si me označil za nekoga, ki ne ceni prostovoljnega dela in nekoga, ki mu je težko prispevati nekaj tolarčkov. In s takimi manipulacijami imam problem oz. bolje rečeno, na take predpostavke imam celo alergijo. In to je edini problem, ki ga imam in še zdaleč problem ni povezan s tistim na kar namiguješ ti.

 21. @miss: problemi z branjem? in kje konkretno sem pisal o tebi.. “oprosti moji neumnosti, ko sem vseeno pomislil, da mogoce pa kdo ceni prostovoljno delo in da mu ne bo tezko prispevati nekaj tolarckov..” sem pa vesel, da si sama nasla v tem, kar bi potem lahko potrdilo to, cemur oporekas..

 22. Had, problemi s pisanjem? Namigovanjem? Spoštovanjem? Buče prodajaj na tržnici, če že čutiš potrebo po tem. Če pišeš @miss, se v tem nisem našla sama, ampak si me v tem našel ti. Problemi z razumevanjem? Nesramnost si začel ti, dragi Had, kljub temu, da si jo poimenoval spoštovanje, jaz pa jo končujem. In srečno z dobrodelnostjo.

 23. No, David je tako ali drugače zvedel, da se nekaj pripravlja (nekaj si.blogov, pa vseeno berem, recimo tega;)).

  Had, načeloma cenim idejo in trud, da se mi zahvalite. Vendar se strinjam z Robijem in ne bom sprejel teh donacij ali prispevkov, ker se s tem odrečem delu svobode, ki jo uživam zdaj. Siblogs je bil narejen za moj užitek, za moje veselje. To, da je mala stran zrasla v kar veliko skupnost me navdaja z veseljem in ponosom, planirano pa ni bilo.

  Hkrati mi je vedno bolj jasno, da je sam ne bom mogel držti pri življenju, vsak tako kvalitetnem ne, kot bi si želel. Žal prispevki tega ne morejo spremeniti. Mogoče, če bi nas bilo 20 milijonov in bi David vsaj deloma lahko živel od tega in ustanovil podjetje,…

  Do takrat pa bom občasno žrtvoval petkovo ali sobotno noč in sprogramiral kaj zabavnega. Sprejel bom tudi kakšno roko pomoči, ko bo treba kar uredit, pregledat, napisat, to je pa tudi vse. Vas bom pa prosil, da boste potrpežljivi, če bo kakšen poseg trajal dlje kot bi si želeli in če bo kdo kdaj rekel “hvala”, bom zelo vesel.

  Če pa se bo pojavila konkurenca, ki bo boljša in jo boste imeli rajši, si bom obdržl pravico do mišljenja, da je siblogs spodbudil nekoga, da je naredil še boljšo stvar. In če bo res dobra, bom novo storitev začel uporabljati tudi sam.

  Da odgovorim še na vprašanje o prihodkih od reklam. Moj ponudnik reklam mi ponuja 15 SIT na unikaten klik. Rekorden zaslužek je bil nekje 300 SIT v enem mesecu, povprečje pa recimo 150 SIT. Ko dobim izplačan minimalen znesek (10.000) častim blogerje, ki bodo v danem trenutku blizu.

 24. @david: prispevki ze prihajajo.. in nihce ne pricakuje od tebe, da bos sedaj 24/7 skrbel za to, da bo vse tako, kot je do sedaj.. to je nekaksna zahvala, da si do sedaj skrbel za vse skupaj in da si se odrekel marsicemu, da siblogs deluje.. da si nas v bistvu povezal v slovenski blogosferi.. ceprav mogoce na zacetku nisi imel tega namena, pa je sedaj stvar postala velika..
  in nikakor ni to obveza ali pa pricakovanje, da bi se kaksna stvar spremenila.. ravno v tem je smisel darovanja.. da das iz srca.. sicer sem o tej akciji razmisljal ze dolgo casa nazaj, pa vendar nisem nikoli tega realiziral..
  kot sem ze prej napisal.. niso pomembne stevilke koliko kdo da.. vazno je, da smo blogerji skupaj mocnejsi.. in da si znamo med seboj pomagati..

 25. David, tak slab dil?! :( No ja, z malo sreče in veliko vaše dobre volje in pomoči se bo tudi to (relativno) kmalu spremenilo. :) Tvoj predzadnji odstavek pa vsekakor predstavlja izziv. ;)

 26. @had: resno. razmisli, kaj bos z denarjem, ker ga ne mislim vzet. razen, ce bo ena dva mio, to bi prav prislo. ;)
  @miss: imas kaksnega boljsega? dil namrec… ta je prvi in edini, ki sega probal od slovenskih oglaševalcev… se priporocam za vec info, ce imas kaj. magari preko contact form na vidmar.net!

 27. Sej ne vem, al nej bom vesel al žlosten, da mene nihče ne jemlje resno…

  No ja. Življenje gre naprej…

 28. Če je pa tako David, bom pa iz čiste solidarnosti vsakič, ko grem na si.blog, kliknila še na banner zgoraj. Ahem, kaj točno pomeni unikaten klik? Če bo treba, bo tudi kukije brisala :)

 29. Ne, ne ga biksat. Klinite na oglas, če je zanimiv. Jaz jih namenoma ignoriram, jih imam blockane, ker v njih ne verjamem. Pa tistega jurja na mesec je škoda vašega in mojega časa za klik. raje klikni na kak kul blog in se zabavaj!

 30. David je car.
  To se mi je zdelo še preden sem ga spoznala in zato sem ga tudi želela spoznati. Ko pa se je tako zlahka pustil zvleči še v Orto in se je izkazal kot še en zanimiv, simpatičen, zajebanntski in netipičen programer (ki zase trdi, da je tipičen), sem bila pa čisto navdušena. Zato vsako akcijo, ki koristi Davidu podpiram, ker si fant to zasluži. Zaradi mene lahko začne pobirati tudi naročnino za si.blogs in z veseljem jo bom plačevala. Z večjim veseljem kot katerokoli drugo naročnino, ki jo trenutno plačujem!

 31. Hehe, kera smešna scena, v kateri se je debata o služenju z blogi spervertirala do absurdne situacije, kjer Davida posiljujejo s prostovoljnimi prispevki, pri čemer nihče noče razumeti osnovnega pravila uslug: majhne stvari so zmeraj brezplačne, ker je pričakovana hvaležnost zmeraj obratnosorazmerna z vrednostjo plačila.

  Skratka, Had, ne posiljuj Davida z drobižem, ker je žljivo; verjemi, da mu narediš veliko večje veselje in povračilo požrtvovalnim vikendom z lastnim bloganjem, ki živi njegov sistem.

  Heh, dobrota je rižota :)

 32. tolk me opravljate da se mi ze kolca :)

  had, super predlog, vendar, ce povem po pravici, tudi sam bi odklonil ce bi vedel vnaprej … ce bi mi dali denar nepricakovano, bi ga dal naprej, v kaksen sklad za pediatricno kliniko recimo ali pa bi se zbrali na enih cevapih, odvisno od zneska …

  robi, ce bi mene ljudje jemali malenkost bolj neresno, bi bil srecen :)

  kar se tice slovenskih oglasevalcev, je vse skupaj tezko prebavljivo … ponujajo prakticno eno vrsto reklam, ki nikamor ne pasejo, zasluzki so pa tudi bolj ko ne nicni … dobro je edino to, da se da uporabiti tuje oglasevalske sisteme na slovenskih strani, slabo pa to, da je malo oglasevalcev, ki bi oglasevali pri nas … pa to je druga zgodba :)

  skratka, radi se imejte :)

 33. sem tudi jaz ze zadnjic gledal tale toboads :) pa mi ni bilo nic jasno.. ocitno se nekaj pripravlja..

Komentarji so zaprti.