Tale post je “posvečen” Londonu, da se bo med prazniki kaj spomnil na “Zagurjane”, oz. da mu bo boljša polovica skuhala kakšno jed iz domačih krajev.

Vsako leto prebivalce Zagorja in okolice, v nabiralnikih pričaka nagovor župana Matjaž Švagan. Tudi letos nas je pričakal. Poleg koledarja dogajanja pod šotorom, pa me je letos presenetil dodatek. Zagorska kulinarika, oz. recepti jedi, ki so značilne za naše kraje.
Grenadir marš, špehovka, funšterc, fanekohen so besede, ki vam verjetno ne povedo ničasar, oz. si ne znate predstavljati, s čim naj bi jih povezali. Ampak za prebivalce naše doline so to bile nekoč precej značilne jedi, ki pa se na žlost vse bolj umikajo v pozabo. Babice še znajo pripraviti te jedi, sicer pa že nastanejo problemi. Glede na to, da je Zagorje vedno bilo rudarsko mesto, je morala tudi hrana biti takšna. Ne predraga, ker denarja v naših krajih nikoli ni bilo in pa močna, da so moški imeli moči za “šiht v jami”.

Če bo kdo tvegal in preizkusil katerega od receptov, ki so na spodnjih slikah, naj sporoči, kakšna se mu zdi pristna ZAGORSKA hrana!

Ostale fotke so TUKAJ