Se sploh zavedamo kako odvisni smo od električne energije, ki nam jo zagotavlja ELES. Iz te odvisnosti so izvzeti vsi, ki imajo lastne vodne elektrarne, oz. kakšne druge sekundarne vire električne energije, ali pa električne energije sploh ne uporabljajo. Slednji so še v največji prednosti.
Zakaj to pišem? Včeraj dopoldan ugotovim, da mi ne deluje server za had.si, kljub temu, da imam UPS za njegovo napajanje. Vendar je na ta UPS vezan še kabelski modem in wireless router. Tako je avtonomija UPS-a okrog 45 minut. Ko ugotavljam razloge, zakaj mi vse skupaj ne deluje in dobim informacijo, da ISP nima problemov z omrežjem, se spomnim na Elektro. Klic k njim reši vse. Razložijo mi, da je bilo obvestilo poslano v eter preko Radia Kum in da se dela na transfomatorski postaji. Predviden čas nedelovanja pa je okrog 4 ure!
Začnem razmišljati o tem, kaj imam v hladilniku in kaj vse se bo pokvarilo, začnem razmišljati o tem, da peč na kurilno olje potrebuje električno energijo, da deluje in da se bo hiša precej ohladila. To, da server ne deluje je bil največji šok. Vse ostalo je kolateralna škoda!
Se mi pa zastavljajo vprašanja. Ali varčujemo z električno energijo, ugašujemo luči, jo smotrno koristimo, ali pa jo vzamemo kot nekaj samo po sebi umevnega in nam je vseeno za vse, saj je vseeno dokaj poceni.
A kdo od vas uporablja alternativne vire električne energije? Na morju, kjer imamo bajtico, nimamo električne energije in si pomagamo s sončnimi celicami in pa avtobusnimi akumulatorji. Žarnice so 12V in trošijo zelo malo. Stvar deluje popolno in nikoli ni problemov z dobavo električne energije. Sicer so začetni stroški dokaj visoki, ampak če ni druge možnosti je ta alternativa idealna.