Ko sem pred več kot enim letom govoril z ministrom iz prejšnje vlade o uvedbi evra, težvah in zadržkih, ki bi lahko nastali ob prehodu na novo valuto, mi je dal zelo dober odgovor:
Evropska unija se mora širiti, mora pridobivati nove držve in mora pridobivati nove ljudi. Če se vse to skupaj združi še pod isto evro valuto, je uspeh še toliko večji. Ni zadržkov, da Slovenija ne bi sprejela evra, ali da bi nastali kakšni problemi. To so dejstva.
In res se je zgodilo. Dobili smo evro kovance, dobili smo evro kalkulatorje, pojavili so se dvomi, kako bodo ljudje sprejeli novo valuto. In ob prehodu v 2.007 smo dobili evro! Tolarje bomo v prihodnjih dneh zamenjali, mogoče bo ostal še kakšen za spomin in bomo začeli živeti z evro valuto. Pridružili smo se ostalim 12 držvam in 316 milijonom ljudi, ki imajo evro valuto.
Ko bo prišla prva plača v evrih, bomo skomignili z glavo in se vprašali, če bomo s temi številkami lahko preživeli cel mesec. Kaj nam bo ostalo drugega, kot da preživimo! In če bomo varčevali, bomo varčevali v “trdni” evro valuti.

Zanimiv pa je pogled tujih medijev na naš prevzem evra:
Ex-communist Slovenia adopts euro by CNN
Slovenia Adopts Euro As New Currency by Casper Star-Tribune
Slovenia euro switch goes smoothly by RTÉ Business
Euro branching outside the EU by Bradenton Herald
Where’s the love for euro? by Press-Enterprise