Se še kdo spominja iskalnikov: Snap, Direct Hit, Open Text, Infoseek, Lycos, WebCrawler, Yahoo, Excite, HotBot, Ask, AltaVista, LookSmart, Overture, AllTheWeb, WiseNut, AOL Search, MSN Search, Gigablast, LookSmart, Netscape Search, Open Directory, …
Nekateri počivajo v miru, drugi so se spremenili, nekateri so ostali isti, kot so bili.
Med zgornjimi iskalniki ni Googla, ki je najbolj razširjen internetni iskalnik in kar 70% prometa preko iskalnih pojmov se ustvarja preko njega!
Sam se spominjam prvih iskanj na internetu preko Yahooja. Vendar je bilo to iskanje večinoma po imenikih, ki jih je bilo malo morje in se niso nikoli končali. Vedno je vodil še kakšen link naprej in naprej. Kasneje sem uporabljal tudi WebCrawlerja, kot alternativo “mainstreamovskemu” Yahooju, vse dokler se ni pojavil Google.
Brez imenikov, z zelo preprostim načinom iskanja. In mi je bil všeč. In še danes mi je všeč. In vse iskanje opravim preko njega. V zadnjem času se je razširil, začel ponujati precej novosti, vsakodnevno se najde nekaj novega: Google Analytics, Google Video, Google Reader, Google Co-op, Google Maps, Picassa, GMail, Blogger, Google Code, …
Ali obstaja področje, kamor še ni posegel Google? Razen na področju operacijskih sistemov? Mogoče nas v prihodnosti čaka Google OS?
V zadnjem času so se začeli pojavljati novi iskalniki, ki z velikim začetnim kapitalom poskušajo odvzeti kos pogače, ki jo ima Google: ChaCha, hakia, a9, Wikia, ..
Jim bo uspelo? Ali pa je to brezupen boj? Ali je smiselno vprašanje, kater iskalnik uporabljaš?