Danes, pred 62 leti, je ruska rdeča armada osvobodila taboriščnike iz Auschwitza. Ocenjujejo da je v plinskih celicah, ali pa pri poizkusih, ki so jih izvajali nacistični znanstveniki, umrlo preko milijon ljudi. Prav tako je bilo v Auschwitz deportiranih 2346 Slovencev in od tega jih je več kot polovica ostala za vedno tam.
Namesto da bi bili Slovenci ponosni na svoj boj proti okupatorju, na boji proti domačim izdajalcem, ki so tako ali drugače želeli da bi v naše kraje prišli Nemci, pa sedanja ablast povzdiguje belogardiste in jim priznava pravice, za katere se marsikateri partizan obrača v grobu.
Zgodovino so pisali ljudje, ki so se takrat borili za svobodo Jugoslavije, ki so dali svoja življenja, da mi sedaj živimo svobodni. Dandanes pa se spreminja zgodovina in spreminja pomen boja proti okupatorju.
Mladina pa niti več ne ve, kaj je bil pomen OF (Osvobodilne Fronte), kaj se je zgodilo v Jajcu in kaj je bil AVNOJ (Antifašističko Viječe Narodnog Oslobodenja Jugoslavije). Da o tem, kdo je bil maršal TITO, niti ne pišem.
Tega jih več ne učijo v šoli, kajti bolj pomembno je, da bo nekoč verouk obvezen predmet v osnovni šoli in da bo zgodovina spremenjena, pisana na kožo trenutni ablasti in vloge osvoboditeljev zamenjane.