had blog roni kordis had blog roni kordis

62 let osvoboditve Auschwitza

Danes, pred 62 leti, je ruska rdeča armada osvobodila taboriščnike iz Auschwitza. Ocenjujejo da je v plinskih celicah, ali pa pri poizkusih, ki so jih izvajali nacistični znanstveniki, umrlo preko milijon ljudi. Prav tako je bilo v Auschwitz deportiranih 2346 Slovencev in od tega jih je več kot polovica ostala za vedno tam.
Namesto da bi bili Slovenci ponosni na svoj boj proti okupatorju, na boji proti domačim izdajalcem, ki so tako ali drugače želeli da bi v naše kraje prišli Nemci, pa sedanja ablast povzdiguje belogardiste in jim priznava pravice, za katere se marsikateri partizan obrača v grobu.
Zgodovino so pisali ljudje, ki so se takrat borili za svobodo Jugoslavije, ki so dali svoja življenja, da mi sedaj živimo svobodni. Dandanes pa se spreminja zgodovina in spreminja pomen boja proti okupatorju.
Mladina pa niti več ne ve, kaj je bil pomen OF (Osvobodilne Fronte), kaj se je zgodilo v Jajcu in kaj je bil AVNOJ (Antifašističko Viječe Narodnog Oslobodenja Jugoslavije). Da o tem, kdo je bil maršal TITO, niti ne pišem.
Tega jih več ne učijo v šoli, kajti bolj pomembno je, da bo nekoč verouk obvezen predmet v osnovni šoli in da bo zgodovina spremenjena, pisana na kožo trenutni ablasti in vloge osvoboditeljev zamenjane.

 1. No, to o Titu seveda ni res. Å e vedno se učenci učijo o njem kot zgodovinski osebnosti, res pa je, da učitelji ne vsiljujejo več božjega čaščenja te osebe, kar je edino prav, saj je partijsko diktaturo še zdavnaj odneslo.

 2. “Namesto da bi bili Slovenci ponosni na svoj boj proti okupatorju, na boji proti domačim izdajalcem, ki so tako ali drugače želeli da bi v naše kraje prišli Nemci, pa sedanja ablast povzdiguje belogardiste in jim priznava pravice, za katere se marsikateri partizan obrača v grobu.”

  Bi prosim pojasnil, kako in zakaj so si dolenjski ali notranjski fantje želeli, da bi prišli Nemci? Ne boš verjel, ampak recimo v učbeniku za srednje šole Naša doba izpod peresa dr. Repeta piše, da so se vaške straže organizirale zaradi nasilja posameznih partizanskih poveljnikov nad civilnim prebivalstvom. Belogardistov pa v Sloveniji nikoli ni bilo, če odmislimo nekaj ruskih carskih častnikov, ki so po zmagi Rdeče armade pribežli v tedanjo Kraljevino SHS.

 3. “Zgodovino so pisali ljudje, ki so se takrat borili za svobodo Jugoslavije, ki so dali svoja življenja, da mi sedaj živimo svobodni. Dandanes pa se spreminja zgodovina in spreminja pomen boja proti okupatorju.”

  A ti ločiš med zgodovino in zgodovinopisjem? Sodeč po tem tekstu seveda ne. In s takim laikom je težko razpravljati o področju, o katerem evidentno ne ve dosti.

 4. ker zelo dobro obvladas zgodovino, ki so ti jo predstavili “pravi ljudje”, seveda ves vse podrobnosti.. verjetno tudi obvladas geografijo in ves, kje lezi zagorje.. da je to sticisce dolenjske in notranjske.. in nikoli nihce si ni zelel, da bi prisli nemci.. se dalec od tega.. in seveda bo sedaj padel komentar, da zasavje je bilo vedno rdece.. seveda je bilo.. pa tudi dolenjska je bila precej rdeca..

  vaske straze.. a to je ista stvar, kot se je pojavila pred parimi meseci? a s tem opravicujes dejanja kolaboracionistov?? ok, sedaj si povedal vse..

  belogardisti so bili.. preberi kaksno knjigo.. pa ne desnicarsko.. mogoce po sledeh crne roke, ali pa kaj podobnega.. pa bos videl.. tudi v zasavju je bila belagarda..

  kdo potem pise zgodovino? tisti, ki se je rodil par desetletij po dogodkih? seveda.. tisti najbolj vedo, kaj se je dogajalo, mar ne.. in taksni dobijo vedno vse informacije iz prve roke..

  sam si zacel :evil:

Komentarji so zaprti.