had blog roni kordis had blog roni kordis

Januarska 0,7 % deflacija

Zanimivo. Decembra sem ugotavljal kakšna bo januarska inflacija in sem očitno brcnil zelo mimo. Kot piše Darijan Košir v Evrskem butiku, je bila januarja 0,7% mesečna deflacija.
Razumem da so bile razprodaje, vendar so se cene storitev in cene izdelkov dvignile v več kot 1300 primerih, kar je zabeleženo v Črni listi podražitev.
In potem naj verjamem, da je moje življenje sedaj cenejše, kot pa je bilo pred mesecem? Tudi verjeti ne morem, kajti NI!
Statistika v pravih rokah lahko naredi čudeže, oz. lahko prikaže stvari v takšni luči, kot želi tisti, ki jo ima v svojih rokah!
Čestitke ablasti, ker nam omgoča takšno poceni in ugodno življenje! Čeprav samo statistično!

 1. Saj ne vem, če ima smisle komentirati, saj je tvoje poznavanje ekonomije očitno na ravni poznavanja druge svetovne vojne, pa vseeno – če recimo gostinci podražijo storitve in nekdo vsak dan 5 ur visi v lokalu, potem se mu verjetno življenje res ni pocenilo. Generalno pa se je. Da pa bi se nenadoma statistične metode spremenile, mi pa ni znano.

  No, skrajnemu fanatiku tako ali tako ni nič dobro, kar naredijo njegovi “nasprotniki”. Pa če bi vsakemu držvljani dali zastonj stanovanje in avto ter minimalno plačo € 5000. Potem bi pa tak fanatik govoril,d a so kupili duše ljudi ali kaj podobnega, čeprav je obstoj duše po marksistični dialektiki zelo vprašljiv. :D

 2. stieber, kakor reces.
  Jaz vseeno mislim, da je ta “pocenitev” ena boljsih malin letos.

 3. Ko so vsako leto razprodaje, je deflacija v januarju nekaj običajnega. Letos je pa to nenadoma “kuhinja in manipulacija”.

  Lepo je tudi povedal, mislim da, dr. France Križnič – nekaj stvari se je res podražilo in če jih potoršnik dnevno kupuje, ga jasno to zelo moti, pa čeprav ta stvar predstavlja le manjši del njegovih mesečnih izdatkov. Ker pa je tej podražitvi dnevno izpostavljen, je psihološki vtis o povečanju življenjskih storškov večji, kot pa je to povečanje v resnici.

 4. @stieber: se strinjam.. s taksnim strokovnjakom kot si ti, za zgodovino, za povojne poboje, za partizane, za ekonomske analize, za statistiko, za fotografijo, se res ne da razpravljati.. mogoce sem pozabil se kaksno tvojo “znanje”, ki ga obvladas.. vendar na zalost vedno samo “lajas”, pokazal, oz. dokazal pa se nisi nic..

  se pravi se je tvoje zivljenje pocenilo? mi poves, kaj se je pocenilo? razen stvari, ki so bile na razprodajah? nestrpno cakam tvoj odgovor..

  @peter: na zalost ne govorim za prejsnja leta, ce nisi opazil.. ampak govorim za dejansko stanje.. ne zanima me kaj je bilo in kaj ni bilo.. zanima me stanje zdajle.. kar pa je pac velika razlika, mar ne?

  se tebi isto vprasanje, kot stieberju.. kaj se je pocenilo? in da to niso bile razprodaje??

Komentarji so zaprti.