Kljub temu, da bi v zimskih razmerah potreboval terensko vozilo, s pogonom na vsa štiri kolesa, me od takšnega nakupa odvračata dva dejavnika.
Prvi dejavnik je vsem znano segrevanje ozračja, kateremu smo priča tudi letošnjo zimo, oz. ta čas, ko naj bi bila pri nas zima. Snega ni, temperature so precej nad ničlo in letos ni potrebe po terenskem vozilu. Če bo šlo tako naprej, bodo zelo redke zime, ko bodo terenska vozila potrebna.
Drugi dejavnik je pa zanimivejši. Terenska vozila ne sodijo ravno med poceni vozila. In cene se začnejo nekje pri 30k€ in se strmo dvigajo. Terenska vozila so namreč tudi precej luksuzna vozila in za razliko od vozil, ki so bila pred leti, so tehnično dovršena.
Ampak, če denar ni problem, kje je potem problem?
Problem je v Zakonu o obrambi – ZObr-UPB1, ki še vedno velja v Sloveniji! Namreč zakon v 6. členu pravi: “- materialno dolžnost, ki jo uresničujejo z dajanjem vozil, strojev, objektov in drugih sredstev za vojsko, držvne organe ter druge obrambne potrebe”
Po tem členu lahko držvljanu RS, ki je za svoje terensko vozilo odštel 50k€, nevedoč, da mu v primeru vojaških vaj, ki bi se izvajale na področju RS, lahko odtujijo vozilo in ga uporabljajo za vajo. Seveda pa nihče ne pomisli na to, da se lahko vozilo poškoduje, ali pa tudi uniči. Da ne bo več nikoli takšno, kot je bilo, ko ga je vozil samo lastnik.
Ampak tega držve ne zanima. Držvo zanima samo kako bo prišla do potrebnih vozil!