had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakaj ne bom imel terenskega vozila?

Kljub temu, da bi v zimskih razmerah potreboval terensko vozilo, s pogonom na vsa štiri kolesa, me od takšnega nakupa odvračata dva dejavnika.
Prvi dejavnik je vsem znano segrevanje ozračja, kateremu smo priča tudi letošnjo zimo, oz. ta čas, ko naj bi bila pri nas zima. Snega ni, temperature so precej nad ničlo in letos ni potrebe po terenskem vozilu. Če bo šlo tako naprej, bodo zelo redke zime, ko bodo terenska vozila potrebna.
Drugi dejavnik je pa zanimivejši. Terenska vozila ne sodijo ravno med poceni vozila. In cene se začnejo nekje pri 30k€ in se strmo dvigajo. Terenska vozila so namreč tudi precej luksuzna vozila in za razliko od vozil, ki so bila pred leti, so tehnično dovršena.
Ampak, če denar ni problem, kje je potem problem?
Problem je v Zakonu o obrambi – ZObr-UPB1, ki še vedno velja v Sloveniji! Namreč zakon v 6. členu pravi: “- materialno dolžnost, ki jo uresničujejo z dajanjem vozil, strojev, objektov in drugih sredstev za vojsko, držvne organe ter druge obrambne potrebe”
Po tem členu lahko držvljanu RS, ki je za svoje terensko vozilo odštel 50k€, nevedoč, da mu v primeru vojaških vaj, ki bi se izvajale na področju RS, lahko odtujijo vozilo in ga uporabljajo za vajo. Seveda pa nihče ne pomisli na to, da se lahko vozilo poškoduje, ali pa tudi uniči. Da ne bo več nikoli takšno, kot je bilo, ko ga je vozil samo lastnik.
Ampak tega držve ne zanima. Držvo zanima samo kako bo prišla do potrebnih vozil!

 1. Tole je bilo pa po tv-je pred kratkim se mi zdi…

  Definitivno je tole brez veze, ampak ali ni tako, da dobiš potem nadomestilo za uporabo? Vozilo se pa sigurno nekoliko “obrabi”, saj je vendar uporabljeno na vaji ali celo v kakšni akciji, kjer se verjetno ne ozirajo toliko na vozilo samo. Sicer ne vem kako visoko je to nadomestilo, ampak vseeno, že samo dejstvo, da ti lahko vsak trenutek potrkajo na vrata in si meni nič tebi nič sposodijo avto, je dovolj, da dobro premisliš ali res potrebuješ terensko vozilo in se verjetno kaj hitro odločiš za kakšno alternativo, ki bo potem samo tvoja.

 2. res je bilo tole pri oddaji svet.. sicer sem za to vedel ze prej, vendar sem bil preprican, da so to bolj urbane legende, oz. da gre to za vozila, ki bi prisla prav v taksnih akcijah, recimo razni rang roverji, ali pa kaksna podobna vec kot samo terenska vozila, kajti nihce od ljudi, ki jih poznam in vozijo terenska vozila, se ni dobil taksnega sporocila..

  ce sem pravilno razumel zakon, potem ni nadomestila :( edino, ce se poskoduje, potem ima to ministrstvo nekaj zavarovano..

  pa da ne bo izpadlo, da kritiziram samo ablast :) to je ze zelo star zakon.. mogoce bi bilo dobro razmisliti o novem, sedaj ko dobimo toliko novih oklepnih vozil :evil:

 3. v takih primerih bom jaz odločil o tem kaj bom z vozilom ne pa držva. sigurno obstaja kakšen haklc, do katerega ne morejo nič :evil:

  res si ne morem zamislit, da sedaj ko je profesionalna vojska, da bodo še vedno nam postregli s tako socialistično politiko. res hecno bi bilo da organizirajo kako vojaško vajo, kjer bodo testirali Q7emke, na poligonu v postojni =D

 4. Brezveze se sekiraš glede zakona. Brez odškodnine bi lahko kvečjemu ostal samo v primeru izrednih razmer… sicer pa je to samo črka na papirju. V praksi do tega itak nikoli ne pride…

 5. hja.. ce ga bodo vzeli tebi, ga bodo prej recimo Antonu Ropu (x5). Njegov je se boljsi kot bi bil tvoj. Blindiran, crn..

 6. Sicer je pa to ze star zakon, ki pa je vec kot ne le na papirju in ni nikoli prav veljal pri nas.

 7. Z raznimi XP, Q7 in podobnim si itak ne bodo mogli kaj velik pomagat na terenu. Range Roverji in Land Cruserji in podobni so tukaj izvzeti, ker to so prava terenska vozila ne pa šminka.

Komentarji so zaprti.