Začelo se je z Blejskim otokom in famozno vstopnino za vstop v cerkev. Pod pritiskom javnosti pa so se hitro odločili, da vstopnine ne bodo pobirali, ampak bodo rajši zaprli cerkev, ker naj bi odpadala opeka s strehe in bi to bilo lahko zelo nevarno za obiskovalce.
Vse za varnost ljudi!
Seveda so s tem tudi opozorili na razmere v katerih živijo in delajo na otoku in da pomoč držve ni dovolj velika za obnovitev cerkve. In čez par dni so zopet spremenili taktiko in začeli pobirati vstopnino. Vendar sedaj s povsem drugačnim namenom. Namreč za obnovo cerkve potrebujejo denar!
Priznam da sem zagrizen ateist in zategadelj ni moja noga prestopila veliko cerkvenih pragov, bodisi v tujini, bodisi pri nas. Vendar nikjer do sedaj še nisem doživel, da bi morali obiskovalci cerkve plačati vstopnino za vstop v sakralni objekt?! Razni vzponi na zvonike, oz. koncerti v cerkvah so nekaj povsem drugega, kot pa sam vstop v cerkev!
Vendar cerkev očitno nima nikoli dovolj. Hoče vedno več in več. In držva ji daje! Dobili so gozdove, dobili so objekte, iz davkoplačevalskega denarja gre denar za cerkev in njene ljudi. In kaj imam jaz od tega? NIČ! Razen tega, da se cerkev vmešava v vse sfere življenja. Da bogati na davkoplačevalski račun in da ne plačuje davkov!
Zanimiv je primer iz Moravč, ko hoče cerkev zaračunati najemnino za denacionalizirano posest na kateri je sedaj nogometno igrišče in ko hoče cerkev prihodek od pokopališča, ki je prav tako z denacionalizacijo prišlo v njene roke.
Smo davkoplačevalci res tako neumni, da bomo delali in plačevali davke, na drugi strani pa se cerkev bogati z našim delom in našim denarjem in od prihodkov od maš in ostalega ne plačuje davkov??!!

5 Responses to Zakaj je cerkev tako pohlepna na denar?

 1. iztok pravi:

  Bogu, kar je Božjega, Nevernik!

 2. fet pravi:

  boli, a ne :\

  tko grmadijo ta denar, da ko bo ljudi enkrat srečala pamet in jih bodo hoteli eliminirati s takih položjev, jih še premaknit ne bodo mogli, ker bodo s toliko denarja nepremagljivi … pač, največja multinacionalna korporacija, z vsemi slabimi lastnostmi vred. Vsakič znova me razjezi.

 3. darja pravi:

  Stane Granda v Družini:
  Nobena cerkvena ustanova v starejši preteklosti ni mogla nastati, če ni bila ustrezno gospodarsko podprta, kajti morala je biti sposobna samostojnega gospodarskega življenja. Miloščina, ki je je bilo zelo malo, ni bila namenjena vzdrževanju cerkvenih ustanov, razen pri beraških redovih, ki pa niso smeli imeti premoženja in so morali živeti od nje. Premoženje, ki so ga kasneje dobivale cerkvene ustanove, pa naj bo v nepremičninah ali denarju, pa ni bilo pravo premoženje Cerkve. Dejansko je smela uporabljati le rento oziroma obresti, in to za natančno določen namen darovalca, ni pa smela načenjati glavnice.

 4. stieber pravi:

  Ja, mi smo v Å paniji morali plačati za vstop v eno od cerkva, saj je župnik, ko je videl, da prihaja nas 7 turistov, zaklenil na hitro glavna vrata, da smo morali skozi muzej. :) Sicer pa, če so komunisti pokradli, je prav, da vrnejo. Blejski župnik je pa ibrmudel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.