Par dni nazaj je Canon predstavil nov model fotoaparata EOS-1D Mark III, s katerim postavlja nove meje v digitalni fotografiji.
10,1 milijona točk, 1,3 crop faktor (ni full frame!), 10 posnetkov na sekundo, z možnostjo zaporednega slikanja do 110 fotografij v formatu JPEG in dva slikovna procesorja DIGIC III, ki omogočata 14-bitno slikovno obdelavo in integrirani čistilni sistem, so dejstva, ki bodo marsikoga prepričala v nakup. Cena je sitnica, okrog 4000$ v ZDA.
In s čim bi prepričal mene takšen fotoaparat. V bistvu me ne bi! Steklovina (beri objektivi) za takšen fotoaparat so precej dragi in en kos preseže ceno samega bodya. Prav tako sam ne potrebujem 10 posnetkov na sekundo, ker če fotografiram športne dogodke, mi je povsem dovolj 5fps, ki mi jih omogoča moj Nikon D200. Edina stvar, ki je zanimiva je nov 14 bitni DIGIC III procesor in pa čistilni sistem, ki pride prav na fotografiranju raznih dirk (Rally Maribor, Rally Zasavje, Rally Hella, Rally Postojna, Rally Velenje).

Menjava rumenega za rdečega sedaj še ne pride v upoštev. Mogoče pa rumeni presenetijo in končno naredijo full frame fotoaparat!