had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakon o verski svobodi – ZVS

Dolgo pričakovani Zakon o verski svobodi, sicer obstruiran s strani LDS, SD, SNS in Desusa, je končno stopil v veljavo. Ablasti ga je uspelo pripeljati čez vse prepreke in doseči svoje.
S tem zakonom bo držva krila prispevke v višini 60% (sedaj 42%) povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem za vse verske uslužbence, oz. okrog 160€ mesečno na posameznega duhovnika. Zanimiv je tudi kriterij za pridobitev teh sredstev: 1000 pripadnikov posamezne verske skupnosti na enega verskega uslužbenca. Kar pomeni, da je v najboljšem položju, že tako najbogatejša verska skupnost v Sloveniji!
Prav tako pa Zakon o verski svobodi določa merila za registracijo verskih skupnosti in določa njihove pravice.

Smešno pri vsem tem je, da naj bi bila cerkev in držva ločeni. Sedanja ablast pa ju hoče dokončno povezati, pomagati cerkvi in njenim uslužbencem, vendar se ta ablast očitno ne zaveda, da nismo vsi Slovenci verni in da smo nekateri tudi brezbožni. In kaj naredi držva zame? Razen tega, da mi dvigne davke, oz. najde prostor še za kakšno novo obdavčitev? Kaj če bi končno začela držva pobirati davke tudi v cerkvah, od vsega neobdavčenega denarja, ki ga dobijo župniki? Kaj če bi držva začela pobirati davke od vsake maše, ki je plačana in vsake birme, ki jo cerkev zaračuna?
Bi napolnili vedno prazno proračunsko blagajno? Vendar ne, pri nas je treba pomagati cerkvi, da lahko bogati na davkoplačevalski račun in postaja vsak dan bogatejša, denar pa vlaga v različne profitabilne organizacije, poleg tega pa dobiva še držvno podporo?

Bo treba ustanoviti sekto in začeti služiti na njen račun! Kajti to je očitno moto cerkve! In ne gre jim slabo :evil:

 1. ta zakon je res čista bedarija, še tisto kar imajo bi jim morali pobrati, ker vsi vemo kako so sploh dobili vse to premoženje in pa res bi morali obdavčiti prihodke, če smo že vsi enakopravni, kar za cerkev seveda nikoli ne velja če ni v njeno dobro, bah pa taka vera

 2. Jezus je baje dejal: Cesarju, kar je cesarjevega.
  Jaz pa pravim: cerkvi, kar je cerkvenega.

  Moja plača ni cerkvena in zato ne pristajam na cerkveni davek!

 3. Ni katoliška cerkev edina verska skupnost. Kot zanimivost – zakon je podprla veliak večina verskih skupnosti, poleg katoliške še pravoslavna, protestantska, muslimanska (ali celo obe) in številne manjše. Seveda česa drugega, kot pljuvanje po oblasti in katoliški cerkvi pač ne gre pričakovati na tej strani…

 4. @ma3ca: se strinjam! ampak na zalost v demokraciji vedno zmaga mocnejsi! in mi “popusimo”

  @stieber: seveda.. in ce se enkrat preberes kar sem napisal, ti bo jasno, kdo tega zakona ni podprl.. ni stvar v tem, kdo ga je podprl, ce imas vecino!.
  in ker ti ocitno ni jasno, da nismo vsi verni in vsak dan molimo, ker nimamo drugega v zivljenju, bi bilo mogoce zelo dobro, ce bi se cerkev glede na to, da ima PRIHODKE, tudi sama prezivljala..

  lahko pa ti napisem kaksen nasvet o fotografiji, da bos vsaj upal pokazati kaksno svojo sliko, kaj menis?

 5. Jap, ukinit vsako podporo cerkvi in uslužbencem, jim lepo obdavčit plače (katere si lahko sami izplačujejo, vendar je podarjen denar vedno dobrodošel) pa hkrati obdavčit še njihovo premoženje. Za vse storitve pa naj uvedejo blagajno v cerkev in naj lepo izdajajo račune. No, seveda bo prej amortizirana vzpenjača na Grad, preden se bo to zgodilo.

 6. Da ne bo nesporazumov: Cerkev je že sedaj obdavčena in že sedaj plačuje davke od profitne dejavnosti, kakor vse druge pravne osebe; prav tako se plačujejo vsi prispevki od plač (za tiste, ki plače seveda imajo); kakor za vsa druga društva pa velja, da od svoje neprofitne dejavnosti ne plačujejo davkov. Prepričan sem, da Cerkev tudi ne bo izključena iz obdavčitve nepremičnega premoženja, ko/če bo do njega prišlo. Če ima kdo nasprotne dokaze, pa naj z nimi odide na pristojno inšpekcijo.

 7. @nace: potemtakem od vsake mase in od pobiranja denarja v “pusico” placa cerkev davek? zakaj ne bi bilo to bolj transparentno in bi za te stvari izdali racun in bi bilo njihovo delo precej lazje?
  sicer pa je vprasanje, kaj je za njih profitna dejavnost?

  obdavcitev cerkvenega nepremicninskega premozenja? dvomim.. ker to pomeni direkt bankrot za cerkev..

  dokazov nimam.. ker me ne vidijo znotraj cerkev.. bom pa povprasal prijatelja, ki zahaja v cerkev..

 8. Od pobiranja denarja v pušico ne plačujejo davka, ker gre za prostovoljne darove in so vodeni pod neprofitno dejavnostjo, tudi darovi od maše so neprofitna dejvnost (to so kot neke vrste članarine pri društvih: držvo ne zanima zakaj plačuješ prostovoljne prispevke (članarino) društvu kolesarjev, da si le davke plačal; obenem pa držva benevolentno gleda na finančno poslovanje društva kolesarjev, ker le to poskrbi za “dobro in pametno” uporaba prostega časa in ti tako pomaga, da si bolj produktiven v službi, ter lahko držva pobere še več davkov (seveda traja ta benevolentnost oz. “ne obdavčitev” le do tedaj, dokler tvoje društvo kolesarjev ne kupi Pivovarne Union, takrat pa mora, tudi če ves dobiček iz pivovarne porabi za neprofitne dejvnosti društva, pred tem držvi plačati kar ji gre.

  O darovih morajo vse lokalne cerkvene organizacije voditi finančne knjige (po notranji zakonodaji – Zakonik cerkvenega prava) in podatke pošiljati na svoje centralne uprave (škofije). Žal pa Cerkve nimajo notranje davkarije …

  Že možno, da “oni” ne vejo (ali ne bi radi vedeli) kaj bi bila profitna dejvnost, zelo dobro pa to ve držva in DURS.

  Zakaj bi obdavčitev premoženja pomenila bankrot? Potem bi morali vsi veleposetniki v Sloveniji bankrotirati, pa najbrž ne bodo. Bo potrebno pač bolje gospodariti v profitni dejavnosti.

  Za informacijo: ponekod že lahko dobiš potrdilo o prostovoljnem daru (če ga zahtevaš); ampak moraš priti po maši in svoj dar oddati šele takrat.

 9. Hja, nekateri cel dan molijo, drugi pa cel dan visijo na blogu. Vsi drugačni, vsi enakopravni? :) Zanimivo, pa tudi že smešno se mi zdi, da se nekateri ateisti, ki se imajo za blazno liberalne in razgledane, s cerkvijo obremenjujejo veliko bolj kot pripadniki cerkve same. Take in drugačne religije verske institucije dejansko opravljajo družbeno koristno delo (banalen, a še kako resničen primer – po krščanstvu, pa tudi po islamu je kraja greh in če ‘svečeniki’ stalno pridigajo folku, da naj ne krade, opravljajo družbeno koristno delo. In če mladina poje psalme namesto da dila drogo, je to tudi koristno za omenjene mladce kot tudi za celotno družbo), je prav, da jim držva za to deloma tudi plača. Nasvete glede forografije rade volje vzamem, če se le da od oseb, ki imajo bogato tovrstno znanje, ampak kaj ima to zvveze z verskim zakonom, mi pa ni jasno. Se mi odpra delovno mesto nadškofijskega fotografa?

 10. @stieber: baje je v sloveniji demokracija in se lahko obremenjujem s cerkvijo po lastni volji, kajne?
  LOOOOOOL.. cerkev opravlja druzbeno koristno delo??? seveda.. ce ima ona korist od tega, sicer pridiga o stvareh, od katerih ima ona koristi.. in za to ji mora drzava placati???

  nekateri pac teoretizirajo o fotografiji, drugi pa fotografirajo.. nekateri molijo, drugi pa sluzijo z blogom in drzavi placujejo davek, kar za tiste ki molijo ne drzi, kajne?

Komentarji so zaprti.