had blog roni kordis had blog roni kordis

Iz Ljubljane do Rima je 46666 prometnih znakov

Od kje mi ta podatek?
Poslanka Eva Irgl je v včerajšnji Piramidi na vprašanje kako zmanjšati število nesreč na cestah, odgovorila da bi bilo potrebno postaviti prometne znake tako, kot so na cesti do Rima, na vsakih 15 metrov! S tem bi voznike prisilili v upoštevanje prometnih predpisov.
Vendar imam problem. Sam se namreč tega, da bi bili znaki na 15 metrov na avtocesti proti Rimu ne spomnem. Je pa res, da je od zadnje vožnje do Rima minilo že leto in da so lahko Italijani celo leto postavljali samo prometne znake! Jaz nisem poslanec in niti najmanj nisem Eva Irgl in ne dobim plačila, da modrujem!
Bo že držlo, če ona tako pravi!
In seveda, ker me je zanimalo koliko znakov je na tej cesti, sem na ViaMichelin naredil kalkulacijo kilometrov do Rima, odštel kilometre ki potekajo po Sloveniji, kjer prometni znaki niso na 15 metrov in izračunal.
700 kilometrov do Rima, 1 znak na 15 metrov in število vseh znakov, ki so jih Italijani postavili na cesti do Rima je 46666!
Precej velika številka. Na eni strani je preprost izračun, na drugi pa poslanka Eva Irgl, ki jo je izvolilo ljudstvo. Komu verjeti? Je to sploh vprašanje?

 1. Resda nisem gledal včerajšnje Piramide, ampak se nisi morda zapičil v njeno karikiranje?

 2. ce bi bilo karikiranje, tega ne bi omenil :) ker je bilo resno misljeno, da bi tako zmanjsali stevilo nesrec, me je pa popolnoma presenetilo.. mogoce ne bi bilo slabo, ce bi si prebarvala lase v blond.. :)

 3. S kakimi idejami eni pridejo ven. Saj človek ne more verjeti, da kaj takega sedi v parlamentu. S takim številom prometnih znakov bi kvečjemu povečal število prometnih nesreč, ker bi se več čas samo posvečal tem znakom namesto cesti. Itako pa najnovejše raziskave in poskusi v mestih po Nemčiji in Nizozemskem kažejo, da je manj znakov bolj varno. V enem mestu so celo odstranili popolnoma vse znake in število nesreč se je občutno zmanjšalo.

 4. Vožnja na avtocesti proti Rimu mora potem biti zelo pestra. Če se peljemo 130km/h in so znaki na 15m pomeni, da smo ta čas prevozili že 2 (pa še mal). :D

 5. @packac: tale aspekt mi je pa se bolj zanimiv, kot moje racunanje.. na to sploh nisem pomislil :)

  hvala za idejo :)

 6. Jao, to je govorniški element, ki se mu reče hiperbola oziroma pretiravanje po slovensko…pa saj to se uči v srednji šoli no.

 7. A ti zares misliš, da je eva prepričana v znak na 15 metrov?

 8. poglej si piramido in bos videl njen prepricljiv nastop, kjer razlaga, da so s tem v italiji resili vse probleme.. ce je ze sla v politiko, potem naj vsaj pazi, kaj govori.. ker taksne oslarije res niso za na tv..

 9. @had pred dnevi si se nekaj delal pametnega s kopiranjem in krajo informacij pri blogerjih. Učitno padeš tudi sam umes, le da si zamenjal medij ;)

  V tem primeru ti creativecommons ne pomaga veliko, ker sam kršiš svoja pravila ;)

Komentarji so zaprti.