Pošta Slovenije preseneča! Na njihovih spletnih straneh si lahko izdelate osebne poštne znamke.
Stvar je sicer precej zakomplicirana, kajti zahteva digitalni certifikat in pa precej potrpežljivosti in dodatnih registracij.
Najprej je potrebno odpreti svoj poštni predal na http://moja.posta.si/. Kaj vse vam lahko ponuja moja.posta si lahko ogledat v animirani predstavitvi. Vendar je za odprtje računa potrebno imeti digitalni certifikat Certifikatske agencije POŠTA®CA, ali pa ponudnikov SIGEN, ACNLB, ali katerega drugega. S tem certifikatom podpišete pogoje uporabe in že si lahko sami izdelate svojo osebno poštno znamko.
No, tako se mi je vsaj zdelo, da naj bi šlo. Ko sem poskušal izdelati osebno znamko in sem se registriral v mojo.posto, sem ugotovil, da mi vsa stvar ne deluje. Problem je nastal ravno pri delu, ki je opisan kot “Uporaba je nezahtevna in enostavna.”
In pri tem je ostalo. Kljub poskusom, da bi vnesel podatke, ki so pravilno, stvar ni delovala. In tako nisem mogel skreirati svoje znamke, čeprav sem si želel ravno to! Storitev je tako kot storitev E-uprava izgubila zaradi svoje neuporabnosti, enega uporabnika. Če se je komu uspelo registrirati in narediti znamko, pa naj mi sporoči potek, kajti očitno sam nisem sposoben tega!

Da ne pozabim cenika. Cena osebne poštne znamke z DDV znaša €0,6259. Najmanjša količina osebnih poštnih znamk z enakim motivom pa je 100 kosov, kar znaša €62,59 oz. 15.000,00 SIT.

3 Responses to Osebne poštne znamke

 1. Andraž pravi:

  Å el na njihovo stran. Izmed raznih certifikatov (Poštarca, Halcom, dva od SIGEN) mi je izbral prvega, kar mi ni všeč. Ne morem izbrati s katerim se prijavim.
  Poberejo EMÅ O in rojstni datum, kar je nesmisel, razen če je v namene preverjanja. Pri letnici štartajo pri 1900 in moraš scrollat dol. Nesmisel. Saj se ne prijavljajo 100 letni uporabniki.
  Ko potrdim vnose, mi javi, da je davčna napačna in naslov varnega predala tudi. Aja, delam v Firefoxu.
  No, pa gremo v IE. Tukaj izberem cert. Boljše. Nepremišljeno sicer, ker več kot 30% Slovencev uporablja ne-IE kot brskalnik. Ampak kaj čmo.
  Pridem do iste situacije – napačni podatki. DÅ  je zihr prava.

  Aha, preveč se mi mudi. Nisem še odprl varnega poštnega predala, prebral pa tudi nisem vsega. Pejmo… odprtje poteka neboleče. Klik klik klik pa je.

  Potrdi registracijo za znamke. Pravi, da je EMÅ O napačen.

  Ma pojdi se solit! Preverim dvakrat, pri odprtju predala mi jo je sprejelo. Kaj torej hoče sedaj? Glede na to da sem večinoma eden izmed tistih, ki mora paziti na vse možne hakljce, poskusim vse kar mi pade na pamet, pa brez uspeha. Hmm. Bom pa poklical, da vidimo kako dela support.

  Pa smo ugotovili, da mi v certifikatu ime piše jasno brez šumnikov, pa sem popravil pri prijavi. Dodal sem stresice in je šlo skozi. Neverjetno, error handling na podnu. :) Data compare pa očitno delajo na ppodatke s prijave varnega poštnega predala.

  Dobim obvestilo da poteka stvar v štirih korakih, kliknem “naprej” in ponovno potrjujem svoje osebne podatke. In spet dobim obvestilo o štirih korakih. Ko vztrajam, grem res naprej. Izberem sliko in količino.
  Potrdim, sliko prenese in… blank page.

  Se strinjam. Bomo naročili znamke kako drugače.

  Aja, sem eden izmed članov ekipe ki sicer razvija in vzdržuje e-Upravo zato mi komot poveš, kaj ti ne paše. Sem pa še vedno le izvajalec. ;)

 2. had pravi:

  me veseli, da nimam samo jaz problemov, oz. da nisem jaz tisti, ki ne zna uporabljati storitve :)

  e-upravo sem preizkusil nazadnje lani, tako da je po tistem nisem vec.. pa obljubim, da jo bom in ti sporocim, ce bo prislo do kaksne napake..

  hvala za podrobno razlago!!

 3. Andraž pravi:

  E-uprava je kot skupek sistemov zelo velika stvar in dokaj kompleksna. Vsekakor lahko pride do napak, potrebno je pa tudi razumeti to, da je velik del e-uprave dan v upravljanje zunanjim skrbnikom vsebine.
  Sama namembnost in vsestranskost se bosta še izboljšali vendar morajo temu slediti tudi zakonodaja in ustanove, ki so v delo in izvajanje vpleteni.
  Vsekakor pa je zanimiva že kot produkt. Slovenija se je v okviru ocenjevanja ponudbe in kakovosti elektronskih storitev (katerih del je tudi e-uprava) lani dvignila s 15. na 7. mesto v Evropi, za sam sistem se pa zanima že več držv.
  Več kot to bi bila pa že reklama. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.