had blog roni kordis had blog roni kordis

Računalniške igre in zasvojenost

Leta nazaj, to je okrog leta 1980, ko so bili računalniki nekaj nedostopnega in smo o njih samo sanjali, je dobil moj bratranec Bine prvega Spectruma ZX. Takrat je bilo za takšen računalnik potrebno skočiti v Nemčijo in ga “prešvercati” čez meje, zraven njega pa je bilo tudi par igric na kasetah, ena izmed njih je bila JetPac. In to je bil moj prvi stik z navideznim svetom računalniških igric. Svetom, ki te lahko zelo hitro potegne vase in ko se čez čas ozreš nazaj, ugotoviš, da cele dneve preživiš za monitorjem in uživaš v igranju igric. Veliko ur sva preživela ob igranju Jetpaca in vedno znova uživala.
Kasneje, ko sem dobil prvega Commodorja 64, ki smo ga “prešvercali” iz Avstrije, sem odkril nove igrice. In od vseh mi je bila najboljša igra Pirates, katero sem moral nalagati preko kasete in nastavljati azimut glave kasetarja, da je “igrico prijelo”. In spet celodnevno igranje igrice, dokler nisem prišel do konca. Kasneje, ko se je pojavila Amiga, smo igrali igrico Commando in zaradi nje “prešpricali” kakšno uro pouka.
In potem je spet bratranec, ki je bil in je še vedno navdušen nad vsemi novostmi, dobil prvega pravega PC-ja. Če se prav spomnim PC AT 286 16 MHz, z VGA grafiko in barvnim monitorjem. Spet sem preživljal dneve za njegovim računalnikom, ko sva igrala Leisure Suit Larrya, zame daleč najboljšo igro, kar sem jih kdaj igral. Kasneje, ko sem sam dobil prvega PC-ja, sem preigral skoraj vse Sierrine igre: King’s Quest, Space Quest, Police Quest, Quest for Glory, EcoQuest in seveda Leisure Suit Larrya. Igrice, ki smo jih kupovali od “piratov” na disketah, ki so včasih delovale, včasih pa tudi ne, so bile za takratni čas odlične.
Nikoli nisem igral raznih FRP, ali FPS iger.
In tako se je precej let nazaj končala moja obsesija igranja iger in od takrat se poskušam držti čim dlje od njih, kajti ko si enkrat notri, je težko najti pot nazaj.
So se pa moje računalniške odvisnosti spreminjale skozi čas. IRC, ICQ, MSN, forumi in zadnje dve leti blog!
Kaj nam bo prinesla prihodnost? S čim bomo zasvojeni? Itak so odvisnosti kul!

 1. Ahaha, dobr da si načel tole temo, ker mam zate en ful simpatičn MAC game! SketchFighter se imenuje igra in je zanimiva zgolj zaradi svojega igrafičnega zgleda….Spominja na stare spectrum/comodore/amiga/atari cajte, ampak je vseeno bolj zanimiva. Pojdi na Version Trackerja in jo poišči. Itak je trial, ampak dovolj za okus, ker čez prvi level ni prav nič lahko prit…Sicer pa mali popravek, kokr se spomnim smo spectrume&commodorje drajsal okol leta 84/85…leta 90 so bli pa že atariji in amige aktualni in kmalu pcji-ampak ne zame, ker sem svojga atarija nucu vse do leta 97!

 2. VGA grafika! barvni monitor! pha, prestiž! fotr je dal za prvi PC okol 2k mark (286 z monochrome kartico in zaslonom) pol pa igrce niso delale. hja smo pa gnal color.bat programček da je delal … če je … drugač. špilal je pa vedno Tetris, Block, Cat, Digger, najboljša simulacija vožnje Test Drive, Prince of Persia, …, Flashback, Another World, Dune 2, pa tko naprej … do dons k grafika preveč pomen. men so ble stare dobre igrce bolš, je pa res, da sem bil takrat mal manjši pa sem mogoče tud zato bl užival!

 3. Had, dobro si to opisal, ja. Kaj pa meniš o Second life, kjer se igra in živi svoje drugo življenje že več kot dva milijona ljudi?

 4. @darja: o second lifu sem ze pisal.. stvar je hudicevo zanimiva.. predvsem s stalisca internetnega marketinga in pa skupnosti.. mogoce bom imel sam celo priloznost delat en taksen projekt v second lifeu.. bomo videli.. stvar je definitivno zelo adiktivna, ceprav imam sedaj blog :)

  @abaddon: jeap.. bratranec je dobil vedno vse prvi.. in jaz sem potem lahko igral igrice.. pa un turbo gumbek je bil vedno zakon!!
  matrica :) hudica.. tole pa bo hudo..

  @ŽonPjer: se priporocam za link do igrce :) ceprav mi ga je skoda, da ga onecastim z igricami :))
  atarija pa jaz nisem nikoli imel..sem bil pristas pc-a :(
  sedaj pa jabolk :)

 5. Čist kot zanimivost, legenda Commodore se vrača – s serijo Gaming PC-jev:

 6. stare igrce so sekale joooo. :)

  @besso, to sem pa že slišu da se commodore vrača ja, s ful gaming PCji :D

 7. Je dobil nečak prvo gumico, pa so šli na dopust, pa sem si za ta čas sposodil.
  Potem sem pa igral tenis, celo noč, pa v službo.
  Drugo noč sem pa že igral šah. Po svoji potezi sem zaspal, saj je na srečo gumica pisknila, ko je povlekla svojo potezo (čez pol ure).
  Proti današnjim časom seveda nič, ampak smo bili navdušeni in zasvojeni!

 8. ne smemo pa pozabiti tudi na navijanje kasetarja pri commodoru:twisted:

 9. Moja odvisnost se je zaustavila pri Sotokanu na ljubkem AT 286. Enkrat sem dva dni in dve noči skupaj igrala, tako, da sem prišla do konca vseh 53 (če se prav spomnim) iger in še danes trdim, da je 49. igra nerešljiva, ker ima napako :)

  Potem sem spala 24 ur in sanjala tiste korakce od možička: štrc, štrc, štrc… in od takrat sem bila odrešena :)

 10. Eh, sej veš kako je pri macu…kar ne potrebuješ več, preprosto vržeš v koš in ni nobene frke. Tud igrce.

Komentarji so zaprti.