Varčevanje je magična beseda, ki je čedalje bolj nedosegljiva večini Slovencev. Sam nisem nikoli v življenju varčeval. Vedno sem verjel v teorijo, da mora denar krožiti.
Delno lažem, kajti vseeno sem nekaj denarja “vtaknil” v razna naložbena varčevanja, zavarovanja in naložbe, od katerih bom imel korist na daljši rok.
Potem sem odkril Moro – naložbeno zlato. Zlatu je v zadnjih petih letih cena narasla za več kot 120%. Prav tako pa je zlato oproščeno plačila DDV ob nakupu in prodaji, za razliko od ostalih plemenitih kovin, kot so srebro, platina ali paladij.
Psihološki občutek, da imaš zlato lahko vedno pri sebi je zelo dober, kajti vedno se spomnim dedka in babice, ki sta govorila o “zlatih rezervah”. Vendar v kontekstu, da je vedno potrebno imeti nekaj “našparanega” za slabe čase, ki lahko pridejo in ta denar ne sme biti v banki, ampak doma, na varnem.
Najlepše pri zlatu je ravno to, da ga imaš lahko doma, v sefu, banki, kjerkoli si sam želiš, v končni fazi ga imaš lahko tudi vedno s seboj in kadar pride finančna kriza, ali “suša”, ga lahko prodaš po dnevni borzni ceni, kjerkoli po svetu.
O zlatu piše Matej Tomažin, v članku Zlato vse bolj zanimivo. Na spletni strani Moro si lahko ogledate cene naložbenega zlata, oz. na strani The Bullion Desk si lahko ogledate trenutne cene plemenitih kovin.

Kako pa ti varčuješ?

Na fotografijah je zlati kovanec Der Wiener Philharmoniker, teže 1 Uz (kar je ekvivalentno 31,1g), vrednosti 528€.