Varčevanje je magična beseda, ki je čedalje bolj nedosegljiva večini Slovencev. Sam nisem nikoli v življenju varčeval. Vedno sem verjel v teorijo, da mora denar krožiti.
Delno lažem, kajti vseeno sem nekaj denarja “vtaknil” v razna naložbena varčevanja, zavarovanja in naložbe, od katerih bom imel korist na daljši rok.
Potem sem odkril Moro – naložbeno zlato. Zlatu je v zadnjih petih letih cena narasla za več kot 120%. Prav tako pa je zlato oproščeno plačila DDV ob nakupu in prodaji, za razliko od ostalih plemenitih kovin, kot so srebro, platina ali paladij.
Psihološki občutek, da imaš zlato lahko vedno pri sebi je zelo dober, kajti vedno se spomnim dedka in babice, ki sta govorila o “zlatih rezervah”. Vendar v kontekstu, da je vedno potrebno imeti nekaj “našparanega” za slabe čase, ki lahko pridejo in ta denar ne sme biti v banki, ampak doma, na varnem.
Najlepše pri zlatu je ravno to, da ga imaš lahko doma, v sefu, banki, kjerkoli si sam želiš, v končni fazi ga imaš lahko tudi vedno s seboj in kadar pride finančna kriza, ali “suša”, ga lahko prodaš po dnevni borzni ceni, kjerkoli po svetu.
O zlatu piše Matej Tomažin, v članku Zlato vse bolj zanimivo. Na spletni strani Moro si lahko ogledate cene naložbenega zlata, oz. na strani The Bullion Desk si lahko ogledate trenutne cene plemenitih kovin.

Kako pa ti varčuješ?

Na fotografijah je zlati kovanec Der Wiener Philharmoniker, teže 1 Uz (kar je ekvivalentno 31,1g), vrednosti 528€.

7 Responses to Naložbeno zlato in varčevanje

 1. mario pravi:

  vzajemni skladi zaenkrat dokler so tako majhni in neredni prihodki.

 2. blogbuster pravi:

  Had, ali ti dejansko varčuješ v tej obliki, ali samo teoretiziraš?
  Ker me zanima, kje v JJ-landu lahko kupuješ in prodajaš rumeno kovino?

 3. had pravi:

  @blogbuster: dejansko tako varcujem.. en tak zlatnik na mesec ali dva, odvisno, koliko se odlociva da bova privarcevala.. kot sem ze zgoraj napisal http://www.moro.si/ je kraj, kjer kupujem zlato in srebro.. ceprav se za srebro placa ddv, docim za zlato ne.. vendar je cena srebra precej bolj zrasla kot pa cena zlata..

 4. GRiSON pravi:

  Zaenkrat bolj zapravljam kot varčujem, tisi višek od 1000 € pa tako ni smiselno, da bi z njim varčeval. Potrebno bo razmisliti ;) .

 5. Janus pravi:

  Imam eno vprašanje glede vlaganja v zlato. Za morebitno investicijo me moti dejstvo, da na primer pri Moru odkupujejo zlato ceneje kot ga prodajajo. Če kupimo pri njih unčo težakk zlatnik smo tako v trenutku nakupa izgubili 4,4% vrednosti, če kupimo najlažji zlatnik 1/10 unče pa takoj kar 18%!
  Ali se pod takimi pogoji sploh splača vlagati v zlato, še posebej če vemo, da je po hudem šoku v začetku krize cena zlata močno padla in že počasi dosega ravni iz leta 2006?

 6. Tomaž pravi:

  Sam kupujem zlato in srebro pri ECG-ju. Sklenil sem varčevalni načrt in zlato in srebro kupujem po ceni 25% nižja kot pri ostalih ponudnikih. Kovine so od priznanih kovnic Umicore in Argor-Heraeus s statusom GoodDelivery.
  S tem ko sem sklenil varčevalni načrt sem se določil postati tudi njihov franšizni partner kar mi daje dodatni zaslužek.
  Če vas zanima več pošljite email.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.