Končno sem jo dočakal. Tiskana, že vnaprej izpolnjena Dohodnina 2006, novost, katero nam je pripravila naša ljuba ablast. In za katero ni šlo malo denarja. Poleg tega, da je napoved za dohodnino že izpolnjena in jo je potrebno samo preveriti in popraviti, ali dopisati podatke, ki jih DURS nima, nam ta dohodnina prinaša tudi novo davčno lestvico.
In sedaj k bolj zanimivi stvari. Lepo zavito v plastično folijo jo prinese poštar. Gledam, da mi bo dal za podpisati priporočeno pošiljko, pa mi odvrne da ni potrebe po podpisu, ker DURS uporablja navadno pošto! WTF? Na prvi strani napisa: Davčna tajna in Odpre samo naslovnik?!
Zanimiv način kako DURS prihrani denar, oz. kako lahko sosed na preprost način ugotovi letne prihodke in ostale podatke davčnega zavezanca. “treba je šparat, pa naj stane koliko hoče” so včasih rekli takšnemu načinu poslovanja.
Odpiranje dohodninske odločbe je mukotrpno delo, kljub temu, da so na hrbtni strani navodila, kako to odpreš. Nekako mi ni uspelo in je odločba deloma ranjena. In ko mi je končno uspelo vse skupaj razstaviti, dejansko si ne predstavljam starejših ljudi, kako bodo to odpirali, se pred menoj razgrne nekaj večjega kot je Delo. Ok. Preživim. Kajti zadnja tri leta oddajam dohodnino preko Edavkov. In začnem razmišljati, če so mogoče na vse, ki ne oddajamo dohodnine na klasičen način, pozabili. Skok na Edavke in dvom je bil rešen. Stvar je odlično izvedena in vsi podatki so vpisani. Super!
Hmm, ni vse zlato kar se sveti (jeap, danes sem poln modrosti). Ko pridem do konca elektronske odločbe, me preseneti dodatek:”Želim, da se 0,5% dohodnine, ki mi bo odmerjena za leto 2007 in za nadaljnja davčna leta, nameni naslednjim upravičencem” WTF?? (že drugič) Ampak se pomirim ob naslednji vrstici:”Seznam upravičencev je objavljen na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije:http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2006 . Saj smo v sodobnem času in vsi radi klikamo na povezave. In seveda je sledil še en klik in odpre se mi Wordov dokument: Sporočilo za medije – Proračunska sredstva neposredno v donacije. Bla, bla, bla, bla, bla in potem presenečenje (spet): “Seznam upravičencev bo v prihodnjih dneh objavljen v Uradnem listu, takoj nato pa ga bo na svoji spletni strani objavila tudi davčna uprava.” Bla, bla, bla, bla:”Seznam vseh upravičencev se bo postopno dopolnjeval do 30.9.2007, ko bo kot dokončen ponovno objavljen”
Namesto bla, bla, bla, bla se lahko vstavi poljubno besedilo, ki ima sicer povezavo s samo vsebino, vendar je nesmiselno!
In spet preblisk (tole je danes že precej čudno vse skupaj). Če bo spisek objavljen na netu in v Uradnem listu, kako bodo ljudje, ki nimajo neta, ali pa Ul-ja, dobili podatke komu lahko namenijo denar.
Moja odločitve je padla. Denar bom namenil samemu sebi. Na blogu bom objavil podatek, da sem upravičenec do dela dohodnine in si bom nakazal 0,5%. :evil: