Vsi poznamo spletna servisa Digg in Fark. Med ljudmi krožijo različne informacije o efektih, ki jih lahko povzročita ta dva servisa. Strokovno se takšnemu efektu reče Slashdot effect in ti nenadoma prinese zelo velike količine unique obiskovalcev.
Kaj je treba storiti, da se ti zgodi ta efekt. Registriraš se v ta dva servisa in potem lahko dodajaš svojo vsebino, ki vodi na tvojo spletno stran. In če je vsebina zanimiva in če se tako odločijo diggerji, potem lahko pristaneš na prvi strani katerega od teh dveh servis. In potem se začnejo problemi. Naenkrat imaš na strani preko 500 različnih obiskovalcev in če stran ni optimizirana in pripravljena na takšen naval, potem se zgodi Slashdot effect. Stran začne delovati zelo počasi, oz. se sploh več ne odziva, hosting provider ti ukine account, oz. vse skupaj se sesuje. Efekt je zelo poznan manjšim stranem, ki niso optimizirane za kaj talšnega. In dnevno ti prinese takšna objava lahko tudi preko 25k unique obiskovalcev.
In moja izkušnja z obema servisoma je precej zanimiva. Najprej je bil Fark effect, ko sem objavil Topless Gymnast in se pojavil na prvi strani Farka. In kaj se je zgodilo. Ob 23 uri sem dobil mail od hosting providerja, da bodo moj account začasno ukinili, kajti presegel sem 400k hitov dnevno, kar naj bi bila njihova meja. In v tem času je bilo okrog 30k unique obiskovalcev, da ne govorim o linkanju na druge forume in ostale bloge.
Danes pa se mi je zgodil Digg effect, oz. se še vedno dogaja. V 9 urah je Super Glue Bottle To Hand Prank obiskalo že več kot 15k uniqov. In bojim se, da bom spet kmalu na mejni točki, ko bom dobil mail, da je moj account začasno ukinjen. Trenutno je na kdoteje.be 476 obiskovalcev. In število se povečuje.
In kaj imam od tega efekta? Razen tega, da se jezim na hosting providerja, se poveča tudi število klikov na Adsense oglase. Pri Farku je bil izkupiček v enem dnevu 37$, pri Diggu pa je zaenkrat 16$. Kar sploh ni slabo.

Nasvet
Svetujem uporabo obeh servisov, tako Farka, kot Digga, s tem, da si prej preberete njihova navodila in nekaj časa sami spremljate kaj je zanimivo in kaj je atraktivno za obiskovalce. In potem se vam lahko zgodi Slashdot effect!