Kava, coffee, caffe, cafe, qahhwa, bunn.
Kdo ne pozna teh imen, ki spremenijo jutro, poživijo dan in napolnijo telo z energijo. Napitek, ki se pripravi iz zrn kavovca izvira iz Etiopije, od koder se je širil naprej v Jemen in Egipt, v 15. stoletju pa je prišel v Turčijo. Šele okrog leta 1650 so Nizozemci pripeljali kavovec tudi v Evropo. In s tem so se začele odpirati prve kavarne po Evropi.
Obstaja cel kup različnih vrst kavovcev (Coffea arabica, Coffea robusta, Coffea benghalensis, Coffea canephora, Coffea congensis, Coffea excelsa, Coffea liberica, Coffea esliaca) ki pa se med seboj razlikujejo po aromi, moči in okusu. Seveda ima vsaka vrsta kavovca še veliko variacij, ki se med seboj močno razlikujejo. Coffea arabica se razlikuje od kraja, kjer je vzgajana in zato obstajajo različne arome, ki ljubiteljem kave veliko pomenijo: Tanzania Peaberry, Hawaiian Kona, Ethiopian Yirgacheffe, Costa Rican Tarrazu, Colombian Milds, Jamaican Blue Mountain, Mocha, Sulawesi Toraja Kalossi.
Prav tako na okus kave vpliva tudi sama priprava. V zadnjem času se največ uporablja esspreso, včasih pa se je največ pila turška kava, ki je zahtevala daljšo proceduro in je resnično predstavljala obred.
Sestavina, ki se nahaja v kavi in poživi telo je kofein. In ravno zaradi kofeina je število kofetkarjev tako veliko. Seveda v sodobnem času obstajajo tudi brezkofeinske kave, vendar sam tega povsem ne razumem. Zakaj bi pil kavo, če ji odvzames najvažnejšo sestavino?
Toliko o sami kavi in njeni zgodovini! Kaj pa jaz in kava?

Moje izkušnje s kavo so zelo redke, oz. jih skoraj ni. Namreč kavo sem pil samo parkrat v življenju, kajti name je učinkovala ravno nasprotno. Namesto da bi me poživila, sem po kavi postal utrujen in zaspan. In zakaj sem potem sploh poskusil kavo? V določenem obdobju sem imel zelo rad smetano in ker same smetane nisem dobil v lokalu, sem naročil kavo s trojno smetano. Pojedel smetano in dodatno sladkal kavo. Toliko sladkorja, da je žlička pokončno stala v kavi. In potem tisto kavo pojedel, namesto spil. Vendar mi okus kave ni bil všeč. Zame so sladke stvari!

Kasneje, čez par let, sem naletel na zanimivo knjigo v kateri je avtor opisoval svoje izkušnje s kavo. Ker sem bil takrat v fazi eksperimentiranja, sem seveda ponovil njegov eksperiment. Liter vode, 100 gramov kave in velika količina sladkorja. Skuhal kavo, počakal da se ohladi in spil. Učinek, ki je bil v knjigi je bil fenomenalen, namreč zamegljen pogled, psihadelične prikazni, introspekcija, več noči brez potrebe po spanju in podobne stvari, ki so me pritegnile. Vendar učinek, ki sem ga doživel jaz je bil ravno nasproten. Postal sem utrujen in zaspan. Kož mi je smrdela po kavi, vse je smrdelo po kavi. In tako je bilo dva dni, ko sem bil praktično nesposoben za karkoli. In to je bila moja zadnja izkušnja s kavo. Od takrat naprej se je nisem nikoli več dotaknil, tako da niti ne vem zakaj “kofetkarji” tako uživajo v svoji skodelici kave. Ali pa je to zgolj navada?

7 Responses to Kava

 1. samuelion pravi:

  evo jaz pijem večinoma brezkofeinsko. prvi razlog je sama aroma in upad “cukra”. aroma ni tako močna kot pri pravi kavi. predstavlja pa obred. tudi za kofein me prej uspava ko poživi, zato uporabljam za poživitev nekaj čisto bolj naravnega ;)
  sicer pa pravo dobro kavo najraje voham in uživam ko se pripravlja. sam okus brez dodatkov je pa ogaben :evil:

 2. eka pravi:

  heh, strasno, sama pijem kavo zarad kofeina in njenega okusa, ki me ze psihicno prebudi. to da kofein uspava je bedasto trditi, res pa je, da njegov ucinek zelo hitro upade in se cloveka kmalu loti poprejsnje stanje (tisto pred zauzitjem).
  torej, zame eno tursko z malo cukra ali pa cisto brez. :D

 3. 40 zelenih slonov pravi:

  Najbrž si postal zaspan zaradi prevelike količine naenkrat zaužitega sladkorja. To je povzročlo veliko izločanje inzulina, ki je zmanjšal nivo sladkorja v krvi. Najprej imaš pač visok nivo sladkorja, ki ga inzulin niž. Več kot imaš torej sladkorja na začetku, hujši je padec. Znaki tega nižnja pa so utrujenost, zaspanost, ipd.

 4. Saška pravi:

  Jaz pijem kavo in to veliko kave in predvsem kavo!
  No, popijem 2-3 na dan. Kratko, črno, essreso, brez sladkorja, brez mleka itd. Ni dneva brez kave! Bi jo še več, če se ne bi namenoma omejila.
  Zakaj pijem kavo?
  1. Zato, ker dneva brez kave ne morem več začeti. Res, oči se mi zapirajo in nujno moram najprej vase zliti vsaj eno skodelico kave.
  2. Ker mi diši aroma, zato po tretji kavi, naročam brezkofeinsko.
  3. Ker itak vse redi in v lokalu ne morem stalno naročati vode :)
  4. Ker kave NIKOLI ne kuham doma. Pitje kave je zame event in iz “potrebe” spijem le prvo ….pa še ta mora biti v mojem omiljenem lokalu.

 5. silvestre pravi:

  Illy espresso.

  :)

 6. Zabava za tretje tisočletje pravi:

  Ivan turška kava Nein danke mamma =)

 7. ikari pravi:

  idealno…
  kavo sem se naučil piti, ko sem bil pripravnik v KC. Samo če sem pil kavo so mi pustili kako minuto miru. V nasprotnem sem moral medtem ko so kolegice kofetkale “dežurati”… tut ko pripravnik pije kavo, mora “tečt” prvi, če kdo kaj potrebuje.

  moje pitje kave sega od “eksanja” kave pred odhodom na “šiht” pa do obrednega pitja turške kahve iz šalic prinešenih iz Sarajeva…v družbi pijem podaljšano črno kavo, ker mi smetana na kapučinu ni več “fetiš”-to otroško fazo z mešanjem smetane sem lani prerastel…

  kava brez kofeina?????? Ne, hvala

  PS:informativen članek, hvala za link

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.