Zadnje dni v svetu zelo odmeva škandal, ki ga je povzročil Paul Wolfowitz, predsednik Svetovne banke. Svetovna banka, v kateri je bil zaposlen tudi naš finančni minister Andrej Bajuk, ima svoja pravila, ki se jih morajo držti tudi njeni predsedniki. In eno izmed pravil je, da niso dopustne zveze med nadrejenimi in podrejenimi. Ker je bila njegova ljubica Shaho Riza zaposlena v Svetovni banki, ji je ob nastopu svojega položja uredil drugo službo, v State Departmentu. Poleg tega pa ji je uredil zvišanje plače iz prejšnjih $133.000 na $194.000. S tem, da je ta plača neobdavčena, ker je še vedno predstavnica banke.
In sedaj k zanimivemu delu te zgodbe. Plača $133.000 = €98.213, oz. €8.184 mesečno , kar je 1.961.313 exSit. Nova plača, ki jo dobiva pa je $194.000 = €143.258, oz. €11.938 mesečno, kar je 2.860.862 exSit.
Slovenska povprečna neto plača je bila marca €815.34, kar pomeni, da je ljubica Paula Wolfowitza zaslužila 14x več, kot pa zasluži povprečen Slovenec. Oz. povprečen Slovenec (da se ne bom poglabljal v statistiko) bi moral delati 14 mesecev, da bi dobil plačo, ki jo ima predstavnica Svetovne banke v State Departmantu.
Nauk zgodbe: splača se biti ljubica Paula Wolfowitza, čeprav bo verjetno odletel s položja predsednika!

9 Responses to Plača ljubice Paula Wolfowitza

 1. Rok says:

  pa sej to je itak neverjetno, kaj se grejo teli republikanci v Ameriki. Pa da folk to mirno gleda!! Pa ne bomo vlekeli vzporednic z našo vlado, je škoda živcev.

 2. had says:

  popolnoma se strinjam :) se ne splaca unicevat zivcev..

 3. Smeh says:

  Ga je pač namočt hotu. Takrat se mu je vse ostalo bolj megleno zdelo :D

 4. eka says:

  ja, zdej mi sele razkrijes ta nauk..

 5. Saška says:

  Eka,
  Sej bo ker drug namest Paula pršov na to mesto :)

 6. Ziga says:

  Lepo te prosim, kaj pa lepota?:)

 7. Saška says:

  Kakšna lepota? Ojrotov? Ja, lepi so :)

 8. eka says:

  hahaha, mi nc ne nuca, pa da pride cela vojska takih pome, sem ze podpisala svoje.. :lol:

 9. Iza says:

  Ne bom nič rekla, ker o Američanih nimam najlepšega pojma. Tudi o tej zadevi pravzaprav ne. Kljub temu se mi poraja vprašanje – kako vemo, da ženska ni ful sposobna na svojem področju? Ženske namreč nismo samo ljubice…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.