Včeraj je bilo na spletnih uricah v Kiberpipi predavanje na temo Geopedia – http://www.geopedia.si/. Stvar je še precej beta, zato se lahko pojavijo napake, ali pa se stvari spreminjajo.
Geopedia je skupni produkt Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj in podjetja Cosylab in je prvi tematski atlas v Sloveniji, ki uporabnikom omogoča dodajanje in urejanje vsebin.
In v čem se razlikuje od Google Maps, Najdi.si zemljevida, NvAtlasa, oz. podobnih stvari, ki že obstajajo? Ravno v dejstvu, da si lahko sam po principu Wikipedije ustvarjaš svoje vsebine, oz. dodajaš svoje zanimivosti. Podobnost z Google Maps je zelo velika, saj uporabljajo Google Web Toolkit.
Ker je stvar še zelo beta in se fantom pozna, da so strokovnjaki na področju kart, so pozabili na osnovna načela skupnosti, ki bi jo radi zgradili okoli Geopedie. Namreč niso določili pravil igre, ki bi jih morali definirati, da uporabnik ve, ali je on lastnik svoje vsebine, ali pa je sam nosilec projekta tisti, ki se odloča, če bo uporabnikovo vsebino prodal. Poleg tega zaenkrat ne vidim dodane vrednosti v projektu, če ga ne bodo razširili, omogočili dodajanja fotografij, izvoza podatkov za GPS sisteme, oz. možnost direktnega uvoza X,Y koordinat v sam sistem.
Ker je bila predstavitev projekta tudi v medijih, je ves sistem parkrat, zaradi prevelikega navala, odpovedal poslušnost.
Ideja Geopedije mi je všeč, namreč, ideja o skupnosti. Prav tako se lahko na njihovih kartah pogleda par zanimivih stvar, ki so povezane s segrevanjem: krčitev Triglavskega ledenika od 1952 do 2003, simulacija dviga gladine morja ob obali, dvig povprečnih letnih temperatur po Sloveniji.