had blog roni kordis had blog roni kordis

Odprti kop, Bloger.si, Skupnost.si

Tri novosti na naši blogerski sceni se pripravljajo.
Ena je že realizirana in sicer Bloger.si, projekt Morphixa je agregat, ki združuje na enem mestu tematiko povezano s spletom 2.0, spletnimi tehnologijami, oblikovanjem, optimizacijo spletnih strani in bloganjem. Odličen dizajn in pa smiselno zaključena celota!
Druga novost, ki bo uradno predstavljena šele v sredo v Kiberpipi, pa se imenuje Odprti kop in je delo Andraž Torija. Vsa stvar je še zavita v skrivnost in kljub temu, da sem dobil že testno uporabniško ime in geslo, da preizkusim novost, ki bo lahko precej pomagala blogerjem pri uporabi video materiala iz RTV Slo, sem zavezan k molčečnosti.
No, v bistvu lahko na kratko vržem eno “kost”. Poleg tega, da se bo vsebina iz RTV Slovenija sedaj lahko našla tudi v iskalnikih kot sta Najdi.si in Google, bo Odprti kop omogočil blogerjem dodajanje video vsebine, oz. slik iz video vsebine v sam blog. In to na zelo enostaven način. Večina oddaj RTV Slo ima podnapise za gluhoneme in ko združiš besedilo s sliko in narediš medsebojno združevanje, se ti odpre neskončno možnosti. Ena izmed njih je iskanje po besedah, ki so bile izgovorjene (ravnokar preizkušam Milijonarja z Jonasom in iskanje določenih besed, ki me potem vržejo na tisti del posnetka – stvar deluwa odlično) in nič več ti ni treba iskati po posnetkih, kje je kdo kaj povedal. Preprosto te sama zadeva vrže na točno tisti del, ki si ga iskal. Poleg tega pa Odprti kop povezuje tudi besede, ki so v Wikipediji z vsebino, ki jo gledaš ali bereš. To sem mi zdi zelo pomemben korak, ki ga bodo morale posnemati vse medijske hiše, namreč da se bo linkalo tudi navzven in ne samo navznoter, tako, kot smo bili do sedaj navajeni.
In zadnja ideja je ideja Tomasza Pirca o Skupnost.si. In o čem govori ta ideja: “Nihče nas ne spodbuja, še manj pa nam ponujajo orodij (beri: novih tehnologij) za aktivno sodelovanje pri odločanju o javnih zadevah. Spletno mesto, ki bo 1. junija 2007 zaživelo na naslovu www.skupnost.si, bo skušalo to vrzel vsaj delno zapolniti
Bo Skupnost.si naredila korak naprej v demokraciji? Se bomo davkoplačevalci počasi začeli zavedati, da bi morali MI VSI odločati o stvareh, o katerih odloča samo peščica izvoljenih, bomo znali svoje PRO/CONTRA argumentirati? Vse to od 1.junija naprej!

  1. Glede na info, ki ga imam, ima ideja za Odprti kop vse potrebne sestavine za uspeh: je preprosta (se jo da razložit z enim stavkom), ne zahteva dodatnih resursov za vzdrževanje (ki je vedno problem) in zelo uporabna (nekaj bo odvisno tudi od izvedbe, a ne dvomim, da bo tudi za to poskrbljeno). Tako se dela!

  2. Ja, Odprti kop bo novost karkšne že dolgo ni bilo. na žlost bo imela tudi svoje pomankljivosti (npr. ne podnaslavlja se vseh oddaj rtvslo zato ne bo vseh v bazi), a vseeno bo upam, da to nova svežina na spletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja