Počasi prihajamo v obdobje, ko se bo na naših cestah povečalo število tujcev, ki bodo prečkali Slovenijo na poti proti morju. In ti tujci bodo Slovenijo dobesedno samo prečkali. Mogoče se bodo ustavili na bencinskem servisu, kajti naše gorivo je cenejše, kot je gorivo v Nemčiji ali Avstriji. Pojedli bodo par sendvičev, ki so jih pripravili doma in spili pijačo, prav tako od doma. Pustili bodo kupček smeti in plačali bodo cestnino. In to je vse, kar bomo mi imeli od njih! Kar bo imel naš turizem od njih!
Precej podobna zgodba, kot zgodba s tovornjakarji, ki prečkajo Slovenijo. Čeprav ne gre turistov in pa tovornjakarjev dajati v isti koš, so vseeno stvari precej povezane.
Ta vikend, ko sem se vračal iz Istre in so bile ceste že povsem polne Avstrijcev, Nemcev in Angležev, sem razmišljal o tem. Včasih, ko še ni obstajala avtocesta med Ljubljano in Koprom (jeap, včasih tega ni bilo), je promet potekal čez Črni kal. V koloni smo se premikali s povprečnjo hitrostjo nekaj več kot 2 km/h, brez klime. Turisti so se morali ustavljati ob cesti in so kupovali sadje, hodili jest v gostilne in pustili vsaj delček njihovega denarja pri nas.
Včeraj sem se zanalašč peljal po stari cesti čez Črni kal. In kaj sem ugotovil? Da je cesta prazna, razen par motoristov, ki sem jih srečal, je bilo vse zapuščeno in prazno. Da so kraji, kjer so se včasih vile kolone čez celo poletje, povsem osamljeni in da so gostilne, kjer smo se ustavljali, zaprte.
Jeap, tudi to je turizem, ko se ves promet spelje na avtocesto in se vse ostalo na periferiji lahko zapre. Da ne bo pomote, ne nasprotujem avtocestam, še daleč od tega, vendar si vseeno želim, da bi turistom pokazali, od njih iztržili vsaj kakšen Euro, da Slovenija ni samo prehodna držva na poti do morja, ampak je veliko več! Da se bodo ljudje v Slovenijo radi vračali, tako kot se Nemci radi vračajo v Istro že več kot 30 let! In da bomo končno imeli kaj od turizma, kot pa samo stroške!

crni-kal03.jpg

crni-kal02.jpg

crni-kal01.jpg