Tranzitni promet čez Slovenijo 2 Tranzitni promet čez Slovenijo 2

Tranzitni promet čez Slovenijo

Počasi prihajamo v obdobje, ko se bo na naših cestah povečalo število tujcev, ki bodo prečkali Slovenijo na poti proti morju. In ti tujci bodo Slovenijo dobesedno samo prečkali. Mogoče se bodo ustavili na bencinskem servisu, kajti naše gorivo je cenejše, kot je gorivo v Nemčiji ali Avstriji. Pojedli bodo par sendvičev, ki so jih pripravili doma in spili pijačo, prav tako od doma. Pustili bodo kupček smeti in plačali bodo cestnino. In to je vse, kar bomo mi imeli od njih! Kar bo imel naš turizem od njih!
Precej podobna zgodba, kot zgodba s tovornjakarji, ki prečkajo Slovenijo. Čeprav ne gre turistov in pa tovornjakarjev dajati v isti koš, so vseeno stvari precej povezane.
Ta vikend, ko sem se vračal iz Istre in so bile ceste že povsem polne Avstrijcev, Nemcev in Angležev, sem razmišljal o tem. Včasih, ko še ni obstajala avtocesta med Ljubljano in Koprom (jeap, včasih tega ni bilo), je promet potekal čez Črni kal. V koloni smo se premikali s povprečnjo hitrostjo nekaj več kot 2 km/h, brez klime. Turisti so se morali ustavljati ob cesti in so kupovali sadje, hodili jest v gostilne in pustili vsaj delček njihovega denarja pri nas.
Včeraj sem se zanalašč peljal po stari cesti čez Črni kal. In kaj sem ugotovil? Da je cesta prazna, razen par motoristov, ki sem jih srečal, je bilo vse zapuščeno in prazno. Da so kraji, kjer so se včasih vile kolone čez celo poletje, povsem osamljeni in da so gostilne, kjer smo se ustavljali, zaprte.
Jeap, tudi to je turizem, ko se ves promet spelje na avtocesto in se vse ostalo na periferiji lahko zapre. Da ne bo pomote, ne nasprotujem avtocestam, še daleč od tega, vendar si vseeno želim, da bi turistom pokazali, od njih iztržili vsaj kakšen Euro, da Slovenija ni samo prehodna držva na poti do morja, ampak je veliko več! Da se bodo ljudje v Slovenijo radi vračali, tako kot se Nemci radi vračajo v Istro že več kot 30 let! In da bomo končno imeli kaj od turizma, kot pa samo stroške!

crni-kal03.jpg

crni-kal02.jpg

crni-kal01.jpg

 1. Ja had, se strinjam z teboj, turisti samo prečkajo našo držvo, odvržejo smeti in nič drugega. Po drugi strani se pa vprašam, kaj Slovenija naredi za tujce, NIČ, popolnoma nič. Na meji bi bilo potrebno že veliko naredit za tujce, dati kakšne brošure o lepotah Slovenije. Pa ne samo kje stoji Bled in pa Postonjska jama. Slovenija je res majhna, samo ima pa ogromno lepih koncev, pa ni važno kam greš, ali na Gorensko, Primorsko, Å tajersko…, vsepovsod se najde najmen 10 lepih krajev, samo če ni reklame, ni tujcev.
  Tako pa se tujci samo peljejo skozi našo držvico in o njej ne vedo popolnoma nič.

  po lp

 2. @kreg: tocno to sem imel v mislih.. namrec, promociji drzave namenimo strahotne vsote denarja, rezultatov pa ni in ni.. vendar se dalec od tega, da ne bi bila slovenija zanimiva za tujce.. samo nas pristop je malce cuden.. tako kot si napisal, potrebno bi bilo osvescati tujce, ki vstopijo v slovenijo, da imajo pri nas veliko zanimivih stvari.. da ni samo tistih par znanih krajev, ki obstajajo v sloveniji, ampak da je cela slovenija cudovita..
  po drugi strani pa pomislim, da gremo itak vsi slovenci v tujino na dopust, namesto, da bi odkrivali prekmurje, posocje, dolenjsko, itd…

  ah ja.. zacaran krog.. in ce bi bile vinjete, bi marsikateri “skrt” tujec razmisljal o tej stvari precej drugace.. namrec, da tudi ce gre iz avtoceste, da mu ne bo potrebno placevati dodatne cestnine..

 3. Po mojem bi se splačalo uveljaviti vinjeto. Najkrajše možno obdobje bi bilo 5dni (da pač ne bi glih trajalo od nedelje do nedelje, ko pač grejo na morje), naslednja stopnja pa bi bila mesečna, in tako naprej. Se mi zdi, ker smo tako tranzitna držva, da bi bil to kr dobiček.
  Se motim?

 4. samo potem moramo še za nas popolnoma spremeniti sistem cestninjenja!

 5. Vinjete in ostali načini plačevanja, ne vem. Kar je od tranzitnega prometa, je res zgolj gorivo. Sej drugega tko ne more bit. Å koda besed zgubljat o promociji. Pa tko je lepo, hudiča.
  Had, me veseli, da si šel po stari cesti, k se prou lepo zvija tja do Kopra. Priporočam vsem, k se boste vozil na morje, da ne boste v časovni stiski, k privarčuješ na cestnini. Zadne čase hodim precej dol na obalo, vedno takrat k so zastoji, stara cesta j pa več al manj prazna. Je zgolj nekaj kolesarjev.

 6. Tut otroci kdaj zrastejo :D Dans je 7 mesec in 4 dni izpita. Veš, sej te kr dostkret na cest ali parkingu pred Ero vidm :D Če nisi ti, je pa tvoja.
  Svetlo modra je najljepša :D

 7. @had (“…potrebno bi bilo osvescati tujce, ki vstopijo v slovenijo…”)
  Takrat je za večino že prepozno. Ljudje že imajo rezervirana prenočišča in njihov cilj je zgolj čim prej priti na cilj. Naš cilj pa bi moral biti ljudi prepričati, da naj bo Slovenija tista dežela, kamor bodo šli na dopust. Že res, da lahko turista s privlačno brošuro pripraviš do tega, da bo mogoče razmislil glede dopusta za naslednje leto, a najbrž bo do januarja, ko se odloča kam na dopust na to brošuro že pozabil.

 8. vito je prav napisal. Povrhu smo pa premajhni, da bi se ustavili pri nas. Ni potrebe. Jaz če grem z avtom v Nemčijo, tudi v Avstriji samo natankam. Veliko turistom pa se Slovenija tudi zameri, posebej v našem koncu, kjer našo držvo prečka največ tujcev (smer Gruškovje). Da reveži za 40 km poti porabijo 8 ur ali več, je preprosto preveč in na koncu naj še jih vabimo, da naj ostanejo pri nas?!

Komentarji so zaprti.