Kljub temu, da si bom nabral cel kup sovražnic, ki ne bodo sprejele mojega mnenja o hujšanju, bom objavil tale post o hujšanju in dietah. Prvi del naslova, ki me je spodbudil k pisanju, ni moje maslo. Slišal sem ga že precej časa nazaj, ko sem sedel na kosilu v prijetni restavraciji v središču Ljubljane in slišal pogovor med parom za sosednjo mizo. Ko sta naročala hrano, je moški rekel svoji spremljevalki:”Hujšaj prasica!”

In v tistem trenutku mu je začela razlagati o raznih dietah, ki se jih drži, o raznih metodah hujšanja, ki jih je preizkusila in o telesnih aktivnostih, ki jih počne. V meni pa je taisti moški prebudil zelo sovražen občutek in priznam, da če ne bi on imel dvakrat več kilogramov kot jaz, bi mu povedal svoje. Pa sem bil pametno tiho in začel razmišljati o vsej zadevi.

Najprej par dejstev, ki so pomembni za razumevanje same zgodbe. Sam nisem imel nikoli problemov z odvečno težo, prekomernim prenajedanjem, ali samim hujšanjem. Svojo težo ohranjam enako (+-1kg) že od svojega 18. leta naprej. 180 cm in 62 kg sta moja podatka. Marsikdo bo rekel, da sem presuh, vendar jaz trdim, da so za mojo težo krive moje lahke kosti. Kljub temu, da sem v življenju veliko eksperimentiral z lastnim telesom, bil vegetarijanec skoraj 4 leta, preizkusil 7 dnevni post, pojedel veliko odvajalnih tablet, ker sem preizkušal njihov učinek, sem se vedno držl pravila, da mi mora telo samo povedati, kdaj potrebuje energijo, oz. kdaj moram jesti. Ker sem se celo življenje, v mlajših letih zelo resno, kasneje bolj rekreativno, ukvarjal s športom, nisem imel problemov s kondicijo in odvečnimi kilogrami.

Prav tako tudi priznam, da mi močnejša dekleta niso bila nikoli privlačna. Nasprotno. Vedno so me privlačila suha, drobcena dekleta, ki so imela precej kilogramov manj, kot bi jih morala imeti. Kljub dejstvu, da zdravniki zagovarjajo trditev, da je debelost bolezen, se sam s tem ne strinjam. Človek lahko natančno dozira svojo hrano, lahko natančno kontrolira svoje telo in svojo težo. Če tega ne zmore, potem telo nadzira njega. In če se to zgodi v mlajših letih, potem vse skupaj rezultira v pretirano debelost. Seveda moram izpostaviti debelost kot bolezen, ko se poruši ravnovesje hormonov in se podre telesno ravnovesje. To je nekaj drugega. Vse ostale izgovore za pretirano prenajedanje, kot so depresija, razočaranje, itd.., ki jih najdemo ljudje, jaz ne sprejemam. Verjamem pač v lastno voljo in moč te lastne volje, s katero lahko kontroliraš svoje telo in svoj svet.

Kako shujšati? Potrebna je odločitev, da storiš nekaj zase, da spremeniš svoj način življenja in posvetiš nekaj časa dnevno svojemu telesu. Definitivno se ne shujša v enem dnevu. V enem dnevu lahko iz telesa odstraniš samo tekočino in tako na tehtnici zabeležiš uspeh, vendar za raztapljanje maščob, ki so nastajale v telesu v dolgem časovnem intervalu, potrebuješ veliko več časa. Vendar se da! Z močjo lastne volje lahko spreminjaš marsikaj, tudi svoje telo.

Lahko se uporabijo tudi ostale metode, ki so splošno znane. Vendar ne vem, če delujejo, ker jih nisem preizkusil (mislim, da so recepti iz knjige patra Ašiča):

  • sadni dan, cel dan jemo samo sadje, brez dodatkov..
  • zelenjavni dan, cel dan jemo samo zelenjavo, brez dodatkov..
  • vsak dan dve žlici domačega jabolčnega kisa..
  • vsak dan dve žlici domačega deviškega olivnega olja..
  • čajne kure: preslica, melisa, bezeg, čaj iz jabolčnih olupkov..

Vendar ti načini ne bodo naredili čudežev, če ne bo zraven prisotna fizična aktivnost. Kolesarjenje, tek, hoja, plavanje, fitnes, odbojka, badminton, itd..

V sedanjem času so prisotne raznorazne diete, ki hitro ali počasi pripomorejo k zmanjšanju telesne teže (vir): dieta s testeninami, hitra dieta z jajci, hitra dieta z lubenico in melono, točkovna dieta, dieta z ananasom, dvodnevna restriktivna dieta z mlekom, dieta z grisini, dieta z jogurtom, pomladanska dieta, dieta proti celulitu, medicinska dieta, dieta za zaposlene, dieta z rižem, dieta z lubenico, petdnevna sadna dieta, dieta s solato, dieta po dnevih, dieta z jagodami, predpraznična dieta, dieta s piščančjo juho, dieta z limono, sladka dieta z medom, dieta s kislo smetano, dieta z jabolki, hitra restriktivna dieta z jabolki, restriktivna dieta s suhimi slivami, dieta z bananami, mesečeva dieta – enodnevni post, dieta za pospeševanje metabolizma, čistilna vikend dieta, dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, dieta kemičnega razkroja, sedemdnevna restriktivna dieta, itd..

Katera je prava, pa mora odkriti vsak posameznik sam. Sam še vedno trdim, da je najboljša tista dieta pri kateri se ne odrečeš ničemur, vendar vsega uživaš manj. Ločevanje hrane, preštevanje kalorij in vse ostalo je samo balast s katerim si daš dodatno delo, ki pa lahko pomaga samo ob trdni volji in želji po rezultatu.

Tole je bil moj prvi post, ki je bil nekaj časa nenapisan na lagerju v mojih mislih in o katerem sem imel resne pomisleke ali naj ga objavim.

Vsem, ki hujšate in želite zmagati v boju s prekomernimi kilogrami pa želim veliko močne volje in kaj drugega kot bolj prijeten pogled na manjšo številko na tehtnici!