had blog roni kordis had blog roni kordis

Športni fotograf Samo Vidic

Par let nazaj, ko sem ravno delal prve korake v digitalno fotografijo, sem se pogovarjal s prijateljem in fotografom Iztokom Dimcem (ki že ima svoj blog, vendar na žlost piše bolj malo) o športni fotografiji. In ko sem ga spraševal o najboljših slovenskih športnih fotografih, mi je predlagal naj si ogledam http://www.onlysamo.com/. Bil sem fasciniran. Tako nad samo kompozicijo, barvami in detajli, ki jih je Samo uspel zabeležiti.
Vendar se Samo Vidic, po moji laični presoji eden najboljših slovenskih športnih fotografov, razlikuje od večine ostalih profesionalnih fotografov, o katerih je pisal tudi fotoholik. Razlikuje se po dejstvu, da se ne omenja in pojavlja v medijih, da se z njim ne delajo intervjuji in da se medijsko ne izpostavlja. Ampak fotografira. Fotografira športne dogodke in športnike in uživa v tem in delo opravlja več kot odlično.
Na strani http://www.sportsshooter.com/ sem odkril njegovo galerijo iz Planice in galerijo Sare Isakovič.
In ko gledam takšne fotografije, čedalje bolj ugotavljam, da je fotografija način življenja. Kajti če hočeš narediti dobro fotografijo, moraš fotografirati s srcem in dušo. In moraš svoj čas, ki je na žlost vedno omejen, posvetiti fotografiji.

Samo, Keep Up The Good Work!

 1. Medtem ko je galerija s plavalko zares dobra, pa galerija iz planice ni nič posebnega. Tu se vidi razlika, če imaš na voljo športnika, ki celo uro dela stvari kot si si ti zamislil, ali pa če moraš fotkati tisto, kar se pač dogaja neodvisno od tebe, kot je pri smučarskih skokih.

 2. @stieber: saj ves kako pravijo.. vsake oci imajo svojega malarja.. meni so veliko boljse fotke iz planice.. iz povsem preprostega razloga, ki si ga ti navedel.. ker je dogajanje neodvisno od fotografa.. lahko pa seveda pokazes svojo fotko skokov :)

 3. stieber,

  pokazi mi galerijo iz Planice-od kogarkoli, kjer mi lahko pokazes vec raznolikih fotografij, ki jih lahko vidis tam od Vidica.

 4. @foto: bolj tezko bo to naredil.. ker niti reuters nima taksnih fotk iz planice iz leta 2006.. preden sem sel pisat, sem tudi pogledal ostale fotke iz planice..

 5. @tomo: sem tudi jaz ze gledal samotov blog.. vendar nisem bil preprican, kajti nacin fotkanja je precej drugacen.. je pa res, da sta naslova only samo in le samo zelo podobna..

  hmmm

 6. had, šport je težka foto kategorija (predvsem tisti bolj dinamični športi) , in treba je imeti poleg res dobre vrhunske opreme (kar je drago k hudič, sam veš) tud veliko žilico. zato nas je mal k vtikamo objektive tja.

 7. samo pa-hja, hvalabogu srečen naj bo nima konkurence, ker na naših tleh je predvsem velik AMATERSKI dren…ker fotografija je totalno razvrednoten poklic drugače in to me nenormalno jezi!!!

 8. @roxa: Ce sem prav razumel je lahko Samo srecen, ker so v SLO sami amaterij?! Hmmmm,,,,, a pa ti ves da on kakih 80% dela v tujini? Torej so v tujini tudi sami amaterji in ima sreco??

  Lahko ti iz prve roke povem, da je pri nas brez konkurecne predvsem zato, ker gara za vsako fotografijo. Gara vsak dan in zivi za sport in fotografijo, Tega se ne da naucit, priucit, kopirat itd. Predvsem pa je faca od cloveka in takih je v foto poslu premalo.

  lp Miha

 9. Lp…

  Meni se zdi galerija od Samo-ta ODLIČNA..
  Drugače pa mislim, da bi se lahko vsak od nas poskusil v tem in nato govoriv prek GALERIJE VIDICA….
  Da greš pri hitrosti 100km/h lovit skakalca ni mala malica.!
  Prosim poskusite in nato komentirajte..!!

  Lp. urban

 10. Po parih letih športne fotografije lahko rečem, da je to zelo zanimiva zvrst fotografije, kjer za uspeh potrebuješ več dobrih faktorjev: dobro tekmo (akcija), dobre pogoje, veliko emocij tekmovalcev ter navijačev, dober dan ter poleg znanja tudi veliko sreče. Pri določenih športih mora profesionalec imeti točno določene fotografije, ki so potrebne za prodajo. Žal pa glih to včasih vpliva za “nezanimivost” galerij, saj nimaš časa poiskati drugega zornega kota in skrite detajle. Zato pa npr. Getty Images eno hokejsko tekmo fotografirajo štirje fotografi preko 9 fotoaparatov …

Komentarji so zaprti.