had blog roni kordis had blog roni kordis

Sedem novih svetovnih čudes

Včeraj so v Lizboni razglasili sedem novih svetovnih čudes, ki se bodo pridružili starim svetovnim čudesom: Keopsovim piramidam v Gizi, babilonskim visečim vrtovom, Zeusovemu kipu v Olimpu, Artemidinemu templju v Efezu, mavzoleju v Halikarnasu, Kolosu iz Rodosa in aleksandrijskemu svetilniku na Farosu.
Ideja o sedmih novih svetovnih čudesih se je rodila leta 1999 Švicarju Bernardu Weberju. Vsi pa smo imeli možnost glasovanja in izbiranja med 21 nominiranimi čudesi, na strani New 7 Wonders of the World.
In katera so nova svetovna čudesa?
Veliki kitajski zid, Rimski Kolosej, Kip Kristusa Odrešenika v Rio de Janeiru, Tadž Mahal v Indiji, Petra v Jordaniji, Machu Picchu v Peruju in Chicen Itza v Mehiki.
Presenečen sem, da se ni med novodobna svetovna čudesa uvrstil Eifflov stolp v Parizu in Stonehenge v Angliji.

Katera “čudesa” pa bi vi izpostavili v Sloveniji?
Moj izbor: Postojnska jama, Aljažev stolp na Triglavu, Blejski otok, Sečoveljske soline, Škocjanska jama, Piran, Štanjel na Krasu.
Težko je bilo tole!

 1. Had, kar si izbral, bolj sodi med top 7 NATURAL wonders … novo akcijo, ki jo je fundacija NewOpenWorld sprožila takoj po včerajšnji razglasitvi sedmih čudes (se mi nekako dozdeva, da je bila prva komercialno precej uspešna, hehe). No, zdaj pa poleg Aljaževega stolpa hitro poišči še ostalih šest “nenaravnih”. To bo šele izziv. :-D

 2. Hmmm, pravzaprav med “naravne” sodijo samo Postojnska, Å kocjanska in otok. Torej rabimo še štiri naravne in tri nadomestne nenaravne.

 3. @tomasz: ne bos verjel.. ampak za tale zgornji spisek sem porabil skoraj pol ure.. kajti razmisljal sem o ptujskem gradu, pa se mi ni zdel dovolj zanimiv, razmisljal sem o zicki kartuziji, pa mi ideja ni bila vsec.. hotel sem zapisati stiski samostan in pa olimje, pa je vse prevec cerkveno.. v bistvu sem se znasel v precepu.. ko sem ugotovil, da je zelo malo “nenaravnih” znamenitosti v sloveniji.. tudi stadion za bezigradom in pa bolnica franja (no, na drugi pogled, bi tole sodilo v zgornji zapis) mi nista bila dovolj blizu..

  mogoce bi lahko napisal WTC, BTC, CityPark, CityCenter, Leclerc, EuroPark, Kolosej :) in bilo vse skupaj precej lazje :)

 4. Zato pa provociram. :-)
  Lahko pa bi imeli slogan o deželi brez “nenaravnih” čudes…

 5. nenaravna so lahko vsa Plečnikova, grad Jama, alpske vasi tam malo naprej od izvira Soče… Naravna pa so lahko kar vse jame in cerkniško jezero pa rokavi Mure, sto slapov v okolici Loga pod Mangrtom (malo manj, ker jih je kar nekaj odneslo s plazom)…v bistvu jih je ogromno, le izpostavljena niso :D

  had, zelo bi bila vesela še kakšne slikice ;)

 6. Jaz bi dal pa naso vlado in njenih sest ministrov! Sicer je kriza ker je lahko le sest ministrov predlaganih ampak vseeno :)

 7. Pomoje so kr fajn izbral le glede tega, da ni eifflovega stolpa med čudesi sm mal presenečen.

 8. Had, to, da naj bodo čudesa delo človeških rok, so ti že razložili, je pa zabavno, kakšne strašne travme dobivaš zaradi cerkve. Kar ne moreš in ne moreš se dvigniti na višjo stopnjo zavesti in na arhiekturne spomenike pogledati kot spomenike. Glede na tvoje pisanje odkar ga spremljam, pa se mi zdi, da si doživel v življenju neko zelo hudo travmo, povezano s cekrvijo, ki te je zelo močno zaznamovala.

  Me pa zelo čudi, naslednji tvoj stavek: “Presenečen sem, da se ni med novodobna svetovna čudesa uvrstil Eifflov stolp v Parizu in Stonehenge v Angliji.” Stonehenge???? Če ga ni med čudesi starega sveta, menda ne spada med novodobna? A sploh veš, kako stari so ti kamni? Pojdi si jih pogledat, se splača.

 9. @stieber: o strahovih, travmah in podobnih stvareh pac ne bom s teboj diskutiral, mar ne.. ali pa se sam sebi zdis kompetenten za te stvari?

  lahko pa seveda ti napises, katerih 7 cudes v sloveniji se ti zdi primernih za to lestvico.. bo slo?

  ali pa se tudi jaz spustim na osebni nivo??

 10. Ja, saj v tvojem primeru verjetno zapazi vsak laik. Na osebni nivo se itak spuščaš vsakič, ko omeniš vse, kar ne diši po komunizmu.

  Kakih posebnih čudes slovenija tako ali tako ne premore, če pa že, so ostala izven meja naše domovine oziroma so tesno povezana s cerkvijo, zato jih ne kanim omenjati, saj nisem sadist.

 11. @stieber: ocitno samo posveceni v globoke sfere cloveske duse to ostane neprikrito..
  seveda pa lahko naredim izjemo in pisem tocno tako, kot si zelis ti in kot si zeli ablast, a ne? samo, da bos mirno spal in bos srecen..

  a potem pravis, da je edino kar je v sloveniji zanimivega, povezano s cerkvijo? no ja, motis se.. ampak itak nisem pricakoval cesa drugega..
  lahko pa seveda poskusis ponovno.. drzim pesti, da ti uspe..

 12. No, naštej nekaj del človeških rok, ki naj bi parirale recimo tadz mahalu, pa bomo videli, koliko od njih nima nobene zveze s cerkvijo. Dvomim, da prideva do številke sedem. :)

  Vidiš, kako črno-belo oz v tvojem primeru rdeče-belo gledaš na svet. Nihče ti ni rekel, da moraš ljubiti trenutno oblast, me pa nekoliko skrbi zate, ker si tako obseden z njo in cerkvijo.

 13. pa zacnimo:
  Sečoveljske soline
  Predjamski grad
  Abitanti
  Cesta na Vršič
  Piran
  Aljažev stolp na Triglavu
  Grad Otočec
  Plavajoči mlin na Muri
  Trdnjava Kluže
  Å tanjel
  Grad Rajhenburg
  Dvorec Stmol

  bodi dovolj.. nikjer nisem pisal o stvareh, ki bi parirale svetovnim cudesom.. lahko pa me ti razsvetlis s cerkevnimi zadevami, ki parirajo tadz mahalu?? bo slo?

  obseden sem natanko toliko, kot meni pase.. zame pa ti res ni treba skrbeti no.. :evil:

 14. soline – zgradili so jih pripadniki cerkve
  predjamski grad – zgradili in v njem prebivali pripadniki cerkve
  abitanti – ex prebivalci pripadniki cerkve
  cesta na vršič ni ravno kako čudo, ampak tudi tu so gradili verniki, pravoslavni imajo celo svojo kapelico
  piran – kot vsa stara obmorska mesta zgrajen s strani in poseljen od prvotno z romanskim prebivalstvom, privrzenem rimskemu papezu. In nad mestom dominira res lepa cerkev.
  aljazev stolp – jakob aljaz, duhovnik
  otočec in brestanica – zemljiški gospodje člani cerkve
  štanjel – zgradili pripadniki cerkve, mlin na muri kakor vem, tudi.
  kluže? staro trdnjavo in fort hermann gradil cesar, znan po svoji katoliški usmerjenosti? itd.

 15. poglej ga sment.. povsod je imela cerkev prste vmes, kajne.. tudi ce jih ni imela, bos ti nasel povezavo.. bravo.. odlicno ti gre..

Komentarji so zaprti.