Pred časom sem v časniku Finance prebral zelo zanimiv članek o e-komuniciranju, o programu za odnose z blogerji in o blogerski adremi. Teorijo o teh stvareh je predstavila Jasna Suhadolc iz podjetja Virtua.
Ideja se mi je zdela dobra in priznam, da sem bil presenečen, da se bo mogoče končno začelo dogajati nekaj tudi v tej smeri v naši blogosferi.
Pogledal sem si njihovo spletno stran in opazil, da v Virtui pišejo tudi blog. Štirje zapisi, bolj ali manj oglaševanje. Vendar zadnji zapis je pritegnil mojo pozornost: Delavnica o e-komuniciranju s precej dobro prezentacijo.
In kaj so smiselne točke odnosa z blogerji:
1. prepoznava ustreznih blogerjev za svoj izdelek ali storitev
2. prebiranje njihovih zapisov in komentiranje njihovih zapisov
3. ko blogerje bolje spoznate, jim pošljite vsebine, ki si jih želijo, še pred tem pa jih vprašajte za dovoljenje
3. stalno spremljajte blogosfero in osvežujte adremo blogerjev

Ok. To je en del zgodbe, ki je povsem teoretičen. Dve leti že pišem blog, pa vendar me do sedaj ni kontaktiral še nihče, ki bi se lahko potencialno zavedal moči bloga. Ok, Renault in Domenca sta izvzeta iz tega, kajti pri njih se zavedajo vpliva, ki ga lahko imamo blogerji. Kaj pa ostali? Zakaj me ni kontaktiral še nihče iz Nikona, ali Canona in mi ponudil dober popust, če bi fotografiral z njihovo opremo. Zakaj me ni kontaktiral še nihče iz Opla, ali pa Mercedesa?
Na žlost tega ni pri nas. In kdor sanja, da bo z blogom v Sloveniji obogatel, naj kar naprej še sanja.
Ko so bili blogerji iz EU v Ljubljani, mi je eden izmed njih zaupal, da letno z enim blogom zasluži okrog 200k$. Piše jih več. In to je edina stvar, ki jo dela za preživetje v življenju. Ima cel kup sponzorjev, ki mu direktno plačujejo oglase.
Da ne bo pomote, ne jamram, da ni denarja za blogerje, oz. da bi jaz rad z blogom služil denar in da iščem sponzorje. Daleč od tega. Dokler delam kar mi paše, sem svoboden. Ko prodam svobodo, ne bo več užitka!

Koliko firm vas je do sedaj že kontaktiralo, da bi za njih napisali pozitiven tekst? Koliko ljudi vas je kontaktiralo, da bi z vami sodelovali na kakršenkoli način? Kolikim ste do sedaj posredovali svoj elektronski naslov, da bi vas vodili v blogerski adremi? Koliko potencialnih oglaševalcev komentira in bere vaš blog?

Odgovorov verjetno niti ne potrebujem, ker se zavedam kakšno je dejansko stanje pri nas s temi stvarmi. In nekaj je teorija, nekaj pa praksa, ki jo blogerji vsakodnevno doživljamo. Se bo kaj spremenilo na tem področju?
Lahko bi vsaj kdo potržil idejo o klipingu blogov in blogerjem uredil Blog Card (blogerske akreditacije).