Ste že kdaj razmišljali kakšno bi bilo vaše življenje, če ne bi bilo v njem prostora za GSM telefon? Če bi vas zjutraj namesto GSM telefona, kot v starih časih, prebudila budilka. In če bi, namesto da vam GSM telefon kaže čas, v kakšnem predalu poiskali zaprašeno uro in si jo nadeli na roko.

Kaj pa dogovor za pivo s prijatelji? Ali pa z boljšo polovico za kosilo? Za košarko s sodelavci? Za sestanek s poslovnimi partnerji? Ali smo sploh sposobni komunicirati brez GSM telefonije? Si znamo predstavljati svet brez teh zadev?

Blackberry v žepu, da v vsakem trenutku vidimo, če nam je že kdo poslal kakšen mail, GSM telefon v roki, da si dopisujemo preko SMS-ov, bluetooth slušalke, da vedno, tudi na stranišču, lahko odgovorimo, če nas slučajno kdo pokliče.. In še cel milijon primerov, s katerimi se vsakodnevno srečamo.

Kaj pa če bi imeli dan brez telefona? Če imamo letališče Jožeta Pučnika, bi lahko v podpori mobilnih operaterjev Mobitela, Simobila in TušMobila imeli tudi dan brez GSM telefona!

Iščete povezavo med mobilnimi operaterji, letališčem in dnevom brez GSM telefonov? Zaman. Tako kot je nesmiselno ime letališča, tako je tudi dan brez GSM telefonije nesmiselen za operaterje. Vendar upanje ostaja!

Si znaš predstavljati svoj svet brez GSM telefona?

22 Responses to Dan brez GSM telefona

 1. Andraž pravi:

  Imam uro na roki. Imam budilko ob postelji. Imam telefon za pasom. Imam BT slušalko v žepu.

  Telefon ima zvonenje izključeno. Ko grem jest ali pa na sprehod, izklopim tudi vibracije.

  Ko grem na izlet, ga imam v nahrbtniku (v primeru težv in potrebe po hitri komunikaciji). Ko grem na morje jadrati sam, ga imam v suhi vrečki, v komori.

  Če se mi ne da pogovarjati, ga pustim da odzvoni. Praksa je, da ga včasih niti ne nesem s seboj.

  Znam se zmeniti za tri dni naprej ali več in ne pozabim na zmenek in mi ga ni potrebno pol ure prej potrditi.

  Sam izbiram koga bom poklical in kdaj se mi s kom govori.
  To da imam mobilni telefon, je moj privilegij da pokličem, ne pa obveznost, da se vedno oglasim. In to se ne bo spremenilo nikoli.

 2. had pravi:

  “To da imam mobilni telefon, je moj privilegij da pokličem, ne pa obveznost, da se vedno oglasim. In to se ne bo spremenilo nikoli.”

  ob tvojem komentarju priznam, da je meni zmanjkalo besed.. to se zgodi zelo redko.. in priznam da si mi dal misliti.. bolj, kot sem se jaz zjutraj, ko sem pisal post, zamislil nad svojo odvisnostjo od telefona..

  HVALA za tole tvoje razmisljanje! napisal si vse, kar nisem jaz..

 3. roxa pravi:

  znam. celo dolgo sem se upirala gsm-u :oops:

 4. Življenje brez mobitela je manj stresno, bolj zdravo in predvsem mnogokrat bolj zasebno. Sam sem si privoščil privilegij in ga izklopil za devet mesecev. Rezultat? Namesto 100 klicev sem prejel 100 mejlov. The best, višja kontrola na pretokom informacij.

  Kot je rekel eden izmed kustosov na letošnjem Beneškem bienalu: “v omreženem svetu je meja zasebno/javno precej siva.”
  Znotraj tega nastaja tenzija: potreba po zasebnem, potreba po javnem.
  Jasno pa je, da sem mobitel ponovno priklopil. Zakaj? Zaradi zahtev okolice in timskega dela pri stvareh, ki jih počnem.

  Vsekakor bi bilo zdravo, da bi mobitel manj dolocal tempo razmisljanja, reagiranja, odlocanja, kot sedaj…

  Priporocam metodo: pokličem nazaj.

 5. Fetalij W. Tyschew pravi:

  dan brez GSM-a si lahko predstavljam, pred kratkim mi je mobilec crknil (za nekaj časa, dokler se ni na servisu posušil :mrgreen: ), pa sem bil en dan v popolni temi… najhuje je, ker sem se preko mobitela navadil iti na net in čekirati za mejle ipd… (opera mini) in ker imam veliko časa, medtem ko čakam na vlak in podobno, brezžičnega neta pa ni povsod okrog… mi je bilo prekleto dolgčas, ko nisem mogel spremljati nekaterih stvari, ki jih sicer spremljam. pa nobenih sporočil, klicev… tuga. je pa vse skupaj dosti bolj mirno… če odmislimo živčnost in pričakovanje, kdaj bom lahko sim kartico vrgel v sestrin mobitel in preveril kaj se dogaja :)

  še en črn scenarij: za pol dneva zmanjka elektrike… imagine that. ulice bi bile spet polne, folk bi mogoče več šel ven, igrišča bi bila spet nagužvana, vsi bi hotl pregnat dougcajt…

 6. NeMirna pravi:

  Vsaj 1xtedensko ;) ker nisem navezana nanj tako zelo in ga pač pozabim ;)

 7. Kristjan pravi:

  Jst recimo mobitela sploh ne uporabljam…če hočem bit dosegljuv imam msn, uro na roki, uro na steni, telefon doma…

 8. vale pravi:

  Hecno, jaz imam večkrat dan brez GSMja, sploh kadar grem domov na Koroško imam tudi vikende brez GSMja, brez interneta, brez ure, brez PCja, brez TVja …

 9. had pravi:

  @vale: a ti si korosica? hudo.. jaz pa vedno bil preprican, da si primorka..

 10. vale pravi:

  Kje si pa še videl tako zoprno Primorko :P

 11. kreg pravi:

  Sam ga ne bi pogrešal, če bi bili vsi meni podobni, bi Mobitel propadel.
  Ko grem na dopust, je spravljen na kakšni polički, seveda ugasnjen, prižgem ga samo na kratko, če je kakšno nujno sporočilo, drugače pa mir, brez zvonenja in brnenja.

  lp

 12. Jazzy pravi:

  Zadnjič sem ga pozabila doma in sem bila kot zgubljena celo dopoldne.. Sem hotla mami poklcat,iz službe pa nisem znala številke.. Sem pol brata klicala, njegovo znam, ker je bla včasih moja, da mi da številko od mame.. S prijateljico sva se zgrešile za kavo, ker me je klicarila, in sem bla nedosegljiva,ker se je vmes še spraznu.. Po “logiki” je sklepal, da sem verjetno v tujini spet službeno, in ni prišla na kavo… Cela štala… :)

 13. StanY pravi:

  offtopic: Had, kje pa je Blogorolina HotORnot? :)

 14. Ziga pravi:

  Hm, priznam, da tudi meni je težko biti brez. Je stalnica. Žalostno a resnično. Pa sej, a smo mi krivi ,da lovi na safariju v Zimbabveju in v Braziliji v pragozdu. Vsaj tam bi lahko ne bilo signala. Ampak je. Big brother nas gleda.

 15. Peter pravi:

  ugotovil sem, da ko sem dobil mobitel (najstnik) nisem mogel brez njega…ne bi mogel brez njega…

  zdaj ni lahko bil brez njega…tudi več dni…

  čudno…:-)

  aja, mogoče zato ker zdaj imam internet…hm?…

 16. Peter pravi:

  popravek…namesto NI je BI…:-)

  na tipkovnici imam že tako ponucane črke, da se jih več ne vidi in na slepo tipkam…:-)))

  kar v bistvu potrjuje zadnji stavek v prejšnjem mnenju…:-))

 17. had pravi:

  ena odvisnost se sprevrze v drugo :) ta druga je precej bolj zahrbtna.. se strinjam..

 18. had pravi:

  stany: saj je.. samo je oranzna :) in dosegljiva sele pod single postom :)

 19. StanY pravi:

  @had: Jao. Fensi šmensi staf.:)

 20. Tomi pravi:

  @vale:

  Kje si pa še videl tako zoprno Primorko :P

  Brez težv se jo najde. Posebej ene imajo grozno zoprn glas.

 21. samc pravi:

  no da se jest mojo storijo povem:)

  moji gsm zacetki so bili GA628 oz cegu po domace povedano in od tistih casov pa vse do danes je bil mogoce izklopljen 5 dni vsega skupaj … no zadnjic (prbl. 3 tedne nazaj) pa sem se odlocil da ga izklopim in da imam en dan (bila je sobota) brez telefona … ljudje so mislili da je kaj narobe … prijatelja sta celo prisla na dom preverit ce je vse v redu z mano oz ce sm se ziv:) in ko sta prisla sta rekla da jih je se nekaj drugih klicalo ce kaj vesta kje sem ker je bil telefon nedosegljiv … rezultat jutranjega priziganja telefona pa je bil sledeci:
  8 SMS sporocil (z vprašanjem v stilu – kje si / a je vse v redu …) in okoli 50 zgresenih klicev ki sem jih prejel v smsih ko ti jih simobil poslje ce mas izklopljen telefon … si ne znam predstavljat ce bi ga izklopu med tednom:)

  v glavnem ne znam oz ne morem biti brez telefona … bom uporabljal profil Silent pa nej folk klicari vsaj panike ne bodo zganjali

 22. Kašpar pravi:

  Kul bi blo, mene ne bi motilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.