Manj kot petnajst ur nas loči do začetka uveljavljanja protikadilskega zakona. Ko so prvič omenili ta famozni zakon, ki bo preprečeval s svojimi zagroženimi kaznimi, kajenje v javnih prostorih, se je na blogih vnela debata.
Potem pa je vsa stvar skoraj poniknila. Nikjer ni bilo več govora o tem, niti se o zakonu ni veliko pisalo v konvencionalnih medijih. Zmago Jelinčič je sicer napovedal ustavno pritožbo, vendar smo vsi to sprejeli bolj kot nabiranje predvolilnih točk.
In kje je problem? V premajhni obveščenosti ljudstva. V premajhni obveščenosti lastnikov lokalov, kjer bi lahko prišlo do kršenja zakona in premalo natančni določitvi pristojnosti zaposlenih v lokalu.
Samo en primer.
Dva metra visok in 140 kilogramov težk fant se odloči, da bo on, kljub protikadilskemu zakonu, kadil v zaprtem prostoru v lokalu. Dve študentki ki sta zaposleni kot natakarici mu seveda poskušata dopovedati, da krši zakon. Ampak njuni argumenti ga ne zanimajo. Kadi še naprej. In v tistem vstopi v lokal inšpekcija. Zagrožene so naslednje kazni: od 800 do 4.000 eurov za samostojnega podjetnika, od 2.000 do 33.000 eurov za pravno osebo in 400 do 1.000 eurov za odgovorne pri pravnih osebah.
Khm.. In sedaj se naj ti naši vrli poslanci in predlagatelji tega zakona postavijo v kožo študentke, ki si s študentskim delom plačuje osnovne življenjske dobrine. Ne, poslancem ni potrebno razmišljati o teh stvareh, kajti oni niso eksistencialno ogroženi. Študentka pa bo v tem primeru morala plačati večjo kazen, kot pa zasluži v celem mesecu! Ampak ta aspekt zakona je povsem nepomemben.

Takle mamo! Verjetno je ablast precej dobro preračunala koliko se bo zmanjšala prodaja cigaret in ostalih tobačnih izdelkov, koliko bo zaradi tega manj denarja v proračunu in na drugi strani koliko kazni bodo morali pobrati inšpektorji, ki bodo na terenu, da ne bo še večja luknja v proračunu, kot je že! Pa saj lahko vzamemo še kakšen kredit, da bo naša gospodarska rast tako idilična in dobra! Odplačevali ga bomo itak mi, davkoplačevalci, ki smo zelo očitno v tej demokraciji samo molzne krave!