had blog roni kordis had blog roni kordis

Drugi svet – bo spremenil svet blogerjem?

Že pred časom sem zasledil, da se pripravlja projekt Drugi svethttp://www.drugisvet.com . Drugi dom, Drugi svet?? No ja, pričakoval sem nekaj podobnega, vsaj po imenu sodeč. In tudi ko sem malce pobrskal po lastniku domene Drugi svet, so mi bile stvari precej bolj jasne. eDnevnik in Dnevnik, Blogos in Siol Blog, itd.. Izvirnosti lastnikom res ne gre oporekati. Ampak to ni bistvo tega zapisa.
Pred parimi dnevi sem dobil povabilo, da lahko testiram Drugi svet, še preden gre 8.8.2007 online. Čeprav je danes že online!
Pa gremo po vrsti. Uporabili so zelo preprost CMS – Vivvo, ki je namenjen ravno takšnim projektom. In to mi je všeč. Zakaj bi se trudili izumljati toplo vodo, če to že obstaja. Vendar ne vidim razloga, zakaj so uporabili zastonjski, malo modificirani template, ko pa verjamem, da so sposobni narediti veliko boljšega in ne v barvah Drugega doma. Jeap, očitno me to precej moti.
In kaj je Drugi svet? Še eden izmed agregatov, za katerim pa naj bi stala tudi uredniška ekipa, ki naj bi izbirala prispevke.
In to naj bi blogerjem spremenilo svet? Ne, ne bo ga spremenilo. Niti ne bo pritegnilo bralcev, kajti bralci sami najdejo informacije, se poistovetijo s samimi pisci in jih berejo. Strinjam se z izjavo Domna Saviča:”kdo pa bere bloge zaradi zanimivih informacij?”
In obstaja še ena stvar, ki me moti pri vseh novih agregatih. Vsi ti delujejo precej na podoben način. Vzamejo vsebino pisca bloga, jo objavijo na svojem portalu, na katerem objavljajo oglase in služijo z vsebino, ki ni njihova last.
Ali bodo vsi ti agregati tudi nagrajevali pisce vsebin, katerih prispevke bodo objavljali? Ali pa bo dobiček od oglaševanja šel samo v njihov žep? Isto sem se spraševal na Večerovem in Siolovem blogu. Je res dovolj, da piscu ponudiš povezavo do njegovega bloga v zameno za kvalitetno vsakodnevno vsebino? Ne!
In tukaj manjka “player”, ki bo to miselnost, oz. te navade spremenil. Ki bo pripravljen za objavo nagraditi pisca bloga, oz. ki mu bo zaradi tega nudil tudi kakšno ugodnost. Na odgovore, ali je Slovenija dovolj velika za kakšen tak projekt, oz. ali so Slovenci sploh zainteresirani za kaj takšnega, pa bomo morali še počakati.
Da o tem, da se vedno pobira vsebina od “eminentnih” piscev blogov, niti ne pišem. Kajti manj odmevni blogerji niso nikoli izpostavljeni, čeprav je njihova vsebina zelo dobra, včasih vrhunska!

In tako kot sem vsem agregatom do sedaj želel veliko uspeha, tudi Drugemu svetu želim isto.

Ali bo Drugi svet spremenil svet blogerjem? Ne! (vendar je to samo moje subjektivno mnenje!)

Zanimivo branje: Put A Price On Your Blog

 1. Komi čakam, da nekdo naredi Å EBA (Å e en blog agregator) ;)

  Sicer pa, Had, se strinajm … nekdo bi moral ponuditi nekaj več kot ostali, kakšna ugodnost ne bi bila odveč … sicer ne vem, kaj? Ima mogoče kdo kakšno idejo?

 2. Mas dokaj prav. Ampak kaksne ugodnosti bi si pa lahko privoscili za avtorje objav? Tudi ta stvar o eminentnih blogih me vcasih zbode, posebej ce gre za cisto povprečne objave, ali celo copy paste varjanto.

 3. @davorin: kaj bi moral ponuditi.. recimo enkrat mesecno piknik, recimo 2% popusta pri nakupu v kaksni spletni trgovini.. ne veliko.. ampak ravno toliko, da bi se zaceli pocasi zavedati, da niso teksti povsem zastonj in da lahko z igranjem s SEO se naredi zelo dobre stvari na taksnih agregatih.. no, na sreco tega se niso cisto postekali vsi, tako da je vsaj nekaj prednosti se :)

  @joste: sam priznam, da je res tako.. pa da ne bo pomote.. nimam se za eminentnega, niti nic drugega.. ampak moti me, ko se pojavljajo copy/paste stvari in so nekateri za to placani..

 4. Se strinjam. Sicer se mi nagrajevanje blogerjev zdi nesmiselno, saj se bodo hitro našli “kopirci”, ki bodo skušali na lahek način zaslužit evropske cekine.

  Ostajam zvest SiBlogs.com, ki je po mojem mnenju še vedno tisti pravi, blogerski, agregat.

  V Sloveniji trpimo zaradi pomanjkanja aktivnih uporabnikov spletnih storitev. Par tisoč blogov, od tega polovica neaktivnih, kaže na eno stvar – slaba ponudba.

 5. Kaj pa veš, mogoče pa Drugi svet tudi pripravlja kaj takšnega o čemer pišeš – nekaj več, nekaj, ki ne bo samo povezava in klik na blog….

 6. jaja, sej, kr delite racune brez krcmarja. pol se bojo pa istomisleci spet morali dobivati nekje drugje. tako je to. dokler ne pridejo ta velki z dnarjem, zasluzkom (in seveda obljubami) se ljudje med sabo cisto komot zmenjo. sej ne bi blo treba da bi kdorkol bral to, pa bere vseen. Tko k youtube. ali pa google al pa yahoo. vsi so se prodal…al pa katerakoli glasbena zvrst. ko pride v mainstream crkne. glavnim akterjem, ki zares tvorijo to ze zdavnaj postane cela ta scena mimo in poiscejo kaj novega, se ne okuzenega! kaj me briga ce mi bo kdo kej dau.

 7. @hercc: napisal sem samo mnenje o projektu, ki sem ga videl.. kaj se pripravlja zadaj ne vem.. videl pa sem, da imate namen stran trziti, kar mi je porodilo dvome o tem, da bi naredili karkoli za blogerje, sicer bi to jasno ze napisali na zacetku..

  @mostiscar: tudi to je res.. ampak dejansko da nekdo drug sluzi na moj racun, pa ni cisto fer, a ne :) prodamo se pa itak vsi.. tako ali drugace smo vsi kurbe..

  @andrej: kmalu bo vec agregatov, kot piscev blogov :)

 8. Zdej so agregatorji turbo popularni in se vsi palijo na to. Po mojem se je treba kaj novega spomnit tako tehnološko kot vsebinsko oz narest neki kar je drugače. Izumlajt toplo vodo je mal tko tko. :)

 9. @grega: pred parimi leti ste bili ze zelo blizu smislu vsega tega.. in stvar bi bila lahko hudo zanimiva.. :)

 10. Heh, to ja. Jebemti kovačeva kobila… Mislm, da bi to še sedaj s parimi posodobitvami kar lepo oplemenitilo slovenski splet. Delamo, delamo… Vednar občutno prepočasi :). Se obadva turbo tepeva po glavi. Verjemi.:)

 11. ne vem ce ves, ampak Vecer pripravlja tiskano verzijo blogerskega casopisa..

 12. Po mojem skromnem mnenju, večini blogerjev ogromno pomeni že to, da jih nekdo bere, brez da dobijo kakršenkoli denar za pisanje. Če nekdo pride z neko idejo, ki ti poveča obisk za nekaj sto bralcev, bo večina samo navdušena. Po moje samo agregat, neka skripta ki lista nove zapise, ne more biti dovolj privlačno, saj je ponudba že sedaj velika in ne verjamem da obstoječi pokajo po šivih zaradi navala na te spletne strežnike. Morda bi bila prava rešitev nek polprofesionalni portal, kjer imaš recimo del vsebine napisane s strani novinarjev (maxa modica dobiš da piše o seksualnih fantazmah recimo), ostalo pa s strani blogerjev. Nekakšna mešanica torej, ki bi bila dovolj zanimiva za oglaševalce. In če bi zadeva uspela, bi lahko tudi blogerjem kapnil v žep kakšen evro za objavo prispevka.

 13. “Če nekdo pride z neko idejo, ki ti poveča obisk za nekaj sto bralcev, bo večina samo navdušena.”

  hmm.. katera ideja je ze to? na zalost ne obstaja.. razen, ce si na siolovi prvi strani :evil:

 14. Had, kot sem napisal v komentarju v tem zapisu , me je zelo zanimala tvoja ocena Drugega sveta in zanjo se ti toplo zahvaljujem.

  Ob tem bi želel izpostaviti le to, kar sem opazil med nekaterimi komentarji in kar morda na prvi pogled še ni jasno, sem pa prepričan, da boste obiskovalci Drugega sveta v prihodnosti tudi sami začutili: Drugi svet ni agregat, ki bi združeval bloge po avtorjih, ampak bo izpostavljal dobre zapise in se ne bo oziral na to, kdo je avtor.

  In ker si pozabil v svojem sporočilu vstaviti povezavo na Drugi svet, jo bom za obiskovalce tvojega bloga napisal tule: http://www.drugisvet.com/.

  Zgolj zato, da bo v skladu s tvojim načelom o linkanju po blogosferi (https://www.had.si/blog//2006/10/23/linkajmo/) ;-)

 15. @had: mogoče rahlo OT: Ali ni to, kar si napisal danes (s čimer se v veliki meri strinjam, BTW) v rahli opreki s tvojim stališčem v debati o poslu “povezava-za-kinokarte” ?

  Ne mislim nič slabega, mislim celo, da odpiraš zelo pomembno temo. S podobnimi težvami se srečujejo medijske hiše. Namreč, kliping podjetja na veliko služijo s pripravo (klipingom) prispevkov iz slovenskih medijev in to storitev medijem mastno zaračunajo – mediji pa od tega nimajo nič.

 16. @thorin, predvidevam, da imate od vseh avtorjev zapisov tudi dovoljenja za nadaljno objavo? Ce ne, potem je moje osebno menenje, da vase pocetje verjetno ni po crki zakona? Predvidevam, da si nebi upali uporabit skript na rtvslo ali pa 24ur?

  -pocitnikar

 17. @pengovsky: po eni strani je v nasprotju, po drugi pa ni.. sem moral prav temeljito razmisliti, preden sem se spravil pisati ta post..
  kolosej mi je dal za objavo dve karti, ki sta bili v tem primeru vredni 9€.. se pravi, da je tako rekoc zakupil oglasno mesto, kjer sem dobil protivrednost, brez da bi moral kdorkoli klikniti na povezavo, ali karkoli podobnega..

  v drugem primeru, pa dobi nekdo od mene vsebino, ki jo lahko zelo dobro in pametno potrzi.. od tega slednjega jaz nimam nicesar, na drugi strani pa lahko z mojo dobro vsebino dobijo precej klikov, ali pa celo oglasevalce.. in ce je link nazaj na moj blog, mi to prinese mogoce 10 obiskovalcev dnevno.. pri ctr-ju 0.2% lahko cel mesec pisem odlicne clanke, pa ne bo od tega nic :)

  in tocno to, kar si izpostavil ti, je resnicen problem.. kliping.. kliping konvencionalnih medijev, kjer se niso tocno dolocena pravila igre.. zakaj novinar ne dobi od vsakega “klipinga”, ki ga dobi podjetje, nek delez..

  in zato sem se v postu tudi spomnil na blogerje in ta “kliping”.. nekje bo treba narediti meje.. ali pa bo vsak bloger sam dodal svoj blog v taksen agregat, da ne bo kasneje problemov s tem..

 18. Moje mnenje je, da tako kot se zadeve odvijajo sedaj, ne bodo pravno vzdržle. Blog je avtorsko delo in mora obstajati neka pravna zaščita avtorjev. Ker sicer bo prevladalo splošno prepričanje, da je blog nekaj, kar preprosto vzameš, malo preoblikuješ, kaj dodaš ali odvzameš in prodajaš naprej kot lastno delo. Skratka ničvredno za avtorja, za tistega, ki ima malo poslovne žilice, pa lahko vir zaslužka. :)

 19. @onyx: se strinjam s tem.. sem opazil ze par agregatov, novih povsem.. , ki uporabljajo cele poste iz blogov.. to se mi ne zdi fair play..

 20. Ja, samo naslednji korak je potem to, da jaz poberem boljše prispevke po blogih, jih lepo zapakiram, malo popravim ali kaj dodam in prodam kot svoje delo. Nekaj so povezave na original spletne strani bloga, nekaj drugega pa je že avtentično besedilo iz bloga, prikazano v drugačni grafični podlagi.

  Creative Commons licenca pravi:
  Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 License.

  Če prav razumem to pomeni, da ni možno vzeti samo vsebino bloga in jo prikazati v drugačni grafični podobi. To je zame derivat, izpeljanka in ne več original.

 21. jeap.. lahko uporabljajo celotno stvar, ce ni za komercialno uporabo.. komercialna uporaba pa je zame ze oglas na spletnem portalu, ali mestu..

 22. @had: moram se popravit: Kliping firme medijem ne računajo nič, pač pa mastno računajo naročnikom (moja napaka)… Novinar je vsaj teoretično (pod)plačan za svoje delo, ki potem postane materialna last medijske hiše. Kliping firme pa (podobno kot agregati) te vsebine dajejo na kup, obdelajo, opremijo s svojo grafično podobo in prodajo naprej. Medijske hiše pa nimajo od tega nič.

  Roko na srce, se nekatere kliping firme kao trudijo z neke vrste dogovorom, ki lahko vključuje tudi neko denarno nadomestilo, ampak to je bolj dobra volja teh firm (vsaj ene) kot pa nek standard.

  V idealnem svetu bi nekdo lahko razvil sistem, ki bi a) delež dohodka od oglasov namenil blogerjem in to po ključu, ki bi upošteval neke splošno sprejete kriterije, kot je denimo popularnost bloga.

  Å e najbolj pošteno bi bilo, če bi lahko ugotovili, v kakšni meri je določen post določenega bloga prispeval k dvigu oglaševalskega prihodka določenega agregata, ampak rad bi videl junaka, ki bi skupaj spravil tak sistem. :twisted:

 23. @pengovsky, neke vrste zdruzeneje BAZAS vs. SAZAS :)

  -pocitnikar

 24. hehe – skoraj… Čeprav mislim, da primerjava ni najbolj na mestu, glede na “sloves” (oz. pomanjkanje le-tega), ki ga ima SAZAS ;)

  V končni fazi: glede na to, da CC standard že obstaja, bi ga lahko vzeli za osnovo in na podlagi tega ugotavljali, do kam grejo lahko agregati in od kje naprej je treba pljunit cekin…

 25. V bistvu ko gledaš in bereš bloge slej ko prej ugotoviš, da imaš neko armado delavcev, ki je pripravljena delat zastonj sredi najtršega kapitalizma. Tako sem jaz prišel na idejo o blogerskem brezplačniku, ki je podobna “Drugemu svetu”, le da sem jaz mislil na tiskano različico tega. Sicer pa načeloma podpiram nove ideje in sveže zamisli.

 26. @dronyx: mislim, da je danes markopigac nekje omenil, da na veceru ze izdajajo tiskano obliko zapisov blogerjev…

  -pocitnikar

 27. @pocitnikar: povsem možno, nisem pa kaj takega še videl na lastne oči. Sem pa mnenja, da je kar precej objav na blogih tudi primernih za širšo javnost, le da potrebujejo včasih nekaj “soft toucha”. Jaz zase vem, da večino pišem “iz roke”. Kar pade ven v nekaj minutah pade. Če bi recimo kdo za kakšne blogerske prispevke dal nekaj evrov avtorju sem prepričan, da bi se nekateri potrudili malo bolj.

 28. @dronyx, se strinjam, obstaja kopica zelo zelo talentiranih ljudi, ki jih sam prebiram ….

  se linki okoli tiskane izdaje na veceru:

  Na slednjem linku mi vse skupaj deluje, kot da jih je vecer malo okrog prinesel :)

  -pocitnikar

 29. @pengovsky… moja objava se je znasla na drugem svetu, pa nisem ne pred, ne po tem prejel nobenega obvestila. O tem sem zvedel na mojem stat counterju, ki mi prikaze od kod vse prihaja promet.

 30. Zanimivo in imam pomisleke glede Večerove akicje promocije blogosfere. Namreč če pišeš na blogu, je lahko jezik bolj sočen. Jaz večine kar napišem niti pod razno ne bi želel videti v tiskani obliki. Če bi vedel, da bo lahko nekdo kadarkoli zadevo natisnil v nakladi nekaj deset tisoč komadov, bi se sigurno samocenzuriral in lepše izražl. Samo to je konkurenčna prednost blogov. Piši kar misliš.

 31. @pengovsky: aha… glede tiskane vecer scene, pa nakopiras eno kodo v svoj blog in s tem potrdis strinjanje z objavami.

 32. Potreba po novih spletnih storitvah obstaja, le premalo se vlaga v razvoj. Čimbolj ceneje, doseči največji učinek – čista ekonomija, le da se večkrat zmanjša cena, s tem pa tudi učinek.

  Å e ena stvar – če na spletnem mestu navedete, da kopiranja v takšne in drugačne namene ali brez pisnega dovoljenja avtorja, smatrate za kršenje avtorskih pravic, obstaja pravna podlaga, s katero lahko začnete spor o avtorskih pravicah.

  Ali imajo ponudniki blog domovanja pripravljeno pravno pomoč za svoje uporabnike? Ne.
  Kdo bo njihovim uporabnikom (piscem bloga), ob primeru kršitve avtorskih ali drugih pravic, ponudil pravno pomoč? Nihče. Sam se znajdi. Sami pa IP pisca hitro sporočijo oškodovancu in se s tem operejo krivde.

 33. @pocitnikar, na Drugem svetu so objavljeni kratki povzetki posameznih sporočil, s povezavo na celotno sporočilo na blogu dotičnega avtorja – Drugi svet ne objavlja celotnih sporočil niti si ne lasti avtorstva teh sporočil.

  Če pa ne želiš, da bi bila tvoja sporočila predstavljena na Drugem svetu, ali bi želel da izbrišemo morebitna tvoja že izpostavljena sporočila, nam prosim piši na e-poštni naslov [email protected] in tvojih sporočil ne bomo več upoštevali pri izboru.

  Enako seveda velja tudi za vse druge blogerje, ki tega ne želijo.

 34. @thorin: mea culpa.. prej sem spregledal tvoj komentar in prvi napis drugi svet, bi moral biti boldan link, je bil pa samo boldan napis.. res je.. ce ze pisem o necem, potem objavim tudi link.. s tem, da objava s pr5 strani prinese ob google pr updejtu precej dobro spremembo ranka..
  in ko sem pisal o linkanju sem bil preprican, da bo se kdo v celi blogosferi naredil kaj podobnega, kajti dejansko se mi ni slo samo za to, da bi objavil se en post, ampak da bi ljudje razumeli moc linkov.. in to se pac takrat ni zgodilo, sam pa se vedno pocnem isto stvar.. pomagam drugim, ker sem v poziciji, ko jim lahko.. nekaj kilometrov bloganja je za menoj, kot tudi lastnih seo izkusenj, ki sem jih pridobil odkar se igram z blogom..

 35. @pengovsky: “Aja? Pa je blogerje kdo vprašal, če lahko? Sam nisem na Večeru, pa ne poznam situacije…”

  stvar je bila zelo zanimiva na zacetku.. obljuba o nekem znesku, ki bi bil namenjen clankom, ki so bili objavljeni v tiskani izdaji vecera.. vendar se je kmalu ugotovilo, da je problem v avtorskih honorarjih, oz. izplacilu le teh zneskov.. namrec bloger ni sodelavec vecera, v vecini primerov je bil celo anonimen.. in tu se je ustavilo.. seveda je sledila jeza tistih, ki so bili prepricani, da bodo s tem precej zasluzili.. vsak bloger, ki je objavljal na veceru je bil ze sam po sebi vkljucen v to akcijo, ostali pa so si morali dodati znacko.. to idejo podpiram, kajti je precej dober pokazatelj, ce se avtor bloga strinja s tem, da se objavi njegov zapis.. problem nastane, ce je vse samo usten dogovor..
  vsak, ki se bo podajal na to podrocje, blog v tiskano izdajo, bo moral malce premisliti te stvari.. kaj ponuditi blogerju v zameno? bo dovolj slava? ali pa bo treba kaj bolj konkretnega.. prav tako se strinjam, da bi bilo vcasih veliko boljse, ce bi se najprej povprasalo blogerje o tej zadevi in sele potem objavljalo, kot pa da se zgodi obratno..

  sicer pa drzim pesti, da se res pojavijo kdaj blogi v tiskani izdaji in nakladi, ki bo vecja od dela :evil:

 36. En moj prispevek je bil v tiskani izdaji Večera, pa še do danes nisem dobil denarja(V večereu je bilo mesec nazaj) ali, da bi poskušali stopiti v stik z mano. NIČ!

 37. @thorin, na splošno, bi sam pričakoval, da bo postopek ravno obraten. Torej Bloge, ki jih sami vzamete v svoj skriptni mlin, bi morali sami najprej pogledati, predvsem stran o avtorju recimo, kjer ponavadi pise, kaj se lahko z prispevki (tudi samo del prispevka) pocne. Nebi se strinjal z tvojim predlogom, da se lahko potem nekdo “odjavi” …. to meni zveni kot, najprej nekaj vzames, upas da ni nic narobe, ce pa je ze kaj narobe, pa ponudis neko kvazi roko sprave, skratka pravno po vsej verjetnosti tak nacin nebi zdrzal…

  Torej, predlagam vam, da zgolj “meljete” bloge, katere avtorji sami vpisejo pri vas in se s tem tudi strinjajo z vasim nacinom delovanja … na lastno pest pa sam blogov nebi jemal kar tako, slej ko prej se lahko najde nekdo, ki se mu o avtorskem pravu sanja ravno dovolj …

  -pocitnikar

 38. To je že kritično, če mene vprašate.

  Drugi svet in Večer se delata lepe in prijazne, češ, kako delajo za popularizacijo blogosfere in nas, blogerjev, ki nam kar prihaja ob njihovih super idejah.

  Problem je v tem, da je večina res blazno navdušena, če jih raznorazni agregati linkajo, pa če pridejo v časopis itd.

  Ampak to je norčevanje. Dokler služijo z menoj na Siolu, me še ne moti pretirano, ker mi pač dajejo prostor in tehnologijo. Da me bodo zdaj linkali nakladači, ki nekaj imajo od tega (ali pa si zaslužek obetajo v prihodnosti), je pa svinjarija prve klase!

  Delam zastonj in me to ne moti. Moti pa me, če potem na moj račun služi nekdo drug, praktično brez truda.

  Že Kolosejeva akcija mi je dala misliti, to je pa še huje.

  Skratka, nek agregat najprej objavi link, na blogerju pa je, da nategovalce lovi na vseh možnih mestih in se pizdi, da tega ne dovoli. Nobenega reda in danes lahko pod krinko prijaznosti (ki v sodobnem času pač ne vzdrži) počne kar se mu sprdne. Saj dela dobro delo, kajne?

  Ker kvalitete bloga ne merim več po klikih, me en klinc briga, če bom imel zaradi Drugega sveta 50 obiskovalcev dnevno več. Ali tisoč.

  Saj ne morem verjet… oni bi kar objavljali.

  Morda bom celo dovolil, če me bodo kontaktirali prek elektronske pošte, katere naslov imam lepo napisan v svojem blogu. Brez da bi mi povedali, pa definitivno ne.

 39. chef – potem takem bos za povzetek tvojega posta zahteval odskodnino katero navajas v drobnem tisku?

 40. Za povzetek seveda ne, če je lepo polinkano. Bom pa dobro razmislil, če se bom sploh šel to. No, mogoče me pa sploh ne bodo obrajtali, ker na ostalih agregatih me praktično ne.

 41. V čem je bistvo teh tako imenovanih portalov “novic in blogov”? Po moje je bistvo, nuditi vse novice in bloge na enem mestu, brez nadležnih reklam ki jih imajo nameščene ti portali. Zakaj se nobeden tega ne drži??? Portali kot so Razgledi.net, Preberi.si in 7minut.com! Od teh portalov, ki jih jaz poznam se najbolje drži te politike 7minut.com (imajo samo svojo nenadležno reklamo za njihov oglasnik) in zato ga tudi uporabljam in priporočam drugim. Ta DRUGISVET, ne samo da je preveč nabit z informacijami in nepregleden, ampak tudi razmišljajo v smeri oglaševanja oz. služenja. Sramota!

 42. Ja zakaj bi pa nekdo delal portal zastonj?

  Jaz jim privoščim, da čimveč zaslužijo! Če bodo z reklamami nadležni, bodo pač izgubili obiskovalce (ali tudi ne).

  Da bi nekoč služili na račun moje dobre volje in entuziazma, tega pa ne bom dovolil!

 43. Z vidika njih se strinjam. Kaj pa mi blogerji? Zakaj ne bi imeli tudi mi kaj od tega?

 44. na zalost smo mi zadnji, ki bomo imeli kaj od taksnih projektov.. vsak tak nov agregat ima zadaj jasno zacrtne cilje, ki jih bo uresnicil.. na nas samih pa je, da se odlocimo, ce bomo pustili, da nekdo pobira naso vsebino, ali pa bomo udarili po mizi in spremenili to miselnost.. ampak dvomim, da smo ze zreli za kaj taksnega :)

 45. ce prav vem, zivimo v casu kapitalizma.. edina stvar, ki kaj steje, je denar.. in ce nekdo vlozi dolocen kapital v projekt, ga verjetno ne vlozi samo zaradi samaritanstva, ker bi rad pomagal vsem.. verjetno je zadaj racunica.. ce je ni, potem pa se clovek na zalost se ni predramil iz socializma.. in ce to napise hippie2.0, potem je res kriza..

 46. Mislm da mora biti vsem jasno da je vsak blog avtorsko delo in kot tako ima vsak avtor pravico, da pove naj ga snamejo iz agregatorja.

  Poleg tega se mi pa zdi čisto dobra in lepa politika firme oz lastnika agregatorja, da prosi za dovoljene lastnika za objavljanje njegovih postov. Seveda če se ni bloger že sam prijavil v sistem.

 47. Grega, pri tem je je treba upoštevati, da Drugi svet ni navaden agregator, ki bi zgolj prekopiral dele vsebin, pač pa gre za prave povzetke: nekdo prebere zapise na dnevnikih in napiše kratek povzetek. Kot kaže, gre za korektno povzemanje in navajanje vira – povzame bistvo in skoraj nič ne prekopira. To po mojem mnenju pomeni, da tovrstnega početja niti avtor ne more prepovedati, in sicer ne glede na to, ali in na kakšen način pisci povzetkov s tem služijo.

 48. Se pravi da se članki rangirajo glede na “urednikovo” voljo? Jaz nisem za takšeno početje, bistvo blogov ni to da nekdo ne dela lastne povzetke. Jaz pozdravljam te portale kot so preberi.si, razgledi.net, 7minut.com vendar naj bodo le ti brez reklam in kar se da pregledni! Meni osebno 7minut.com prihrani veliko časa, saj mi ni potrebno iskati oz. prebirati novic na vseh teh novičarskih straneh. Pod priljubljene imam samo eno stran, kjer vem da bom najdla vedno nove oz. vse aktualne novice, in iz te strani potem izhajam na novičarske strani.

 49. grega – podobno kot pri telefonskih stevilkah in imeniku.. ;)

 50. meh, brez veze agregati,

  veš kaj rabte blogerji, en dober social bookmarking site. aka, reddit, digg, del.icio.us, sam slovenski valda, kaj ti bo miljarda us obiskovalcev ki ne razumejo jezika.

  baje se neki pripravlja na pooglej.si, zaenkrat majo sam logo gor, pojmanimam, baje bo obetavn, pa prot koncu se bliž projekt tok da bi mogl bit kmal online. ;)

 51. @ervinator No, to je potem druga stvar. Tuki že zapademo v sivo področje katero se mi zdi da avtor res ne more nič kaj preveč.

  @mArkedzani heh, že mogoče :) Sam tam ti nisi sam napisu imenika oz. svoje telefonske :). Pa a ni tako da se lahko ven vržeš če češ :)

 52. grega, ravno pisem razmisljanje v blog o agregatih in vsem tem sranju..

 53. o vlogi novega Drugega sveta sem mičkeno skeptična. Komu točno bo namenjen? kaj bo prinesel novega? Kdo bo delal selekcijo najboljših? Kdo bo sploh lahko prečekiral na tisoče slovenskih blogov – in to vsak dan?
  Kdo je torej eminentni bloger? Tisti,ki ima RES veliko časa, pa preživi na svojem (in drugih) blogu 36 ur na dan, ter piše nebuloze, ki sicer pritegnejo s svojo rumeno vsebino, so pa običajno en navaden copypaste?
  Ali tisti, ki svojemu pisanju dodaja neko dodatno vrednost z lastnimi mislimi in komentarji?
  Kdo so njegovi ciljni bralci?
  Veliko vprašanj, na katere /še/ ne najdem odgovora.

 54. @had samo teni ni povsem jasno. Če si lastnik nekega teksta in da ti ga iskalniki poindexirajo preden drugim blogom s tvojim textom si bolje vrednoten! Tukaj pa se začne moč backlinkov…

 55. @simon: mi lahko se enkrat poskusis razloziti z berljivim komentarjem? mogoce pa lahko receva kaksno na temo backlinkov in konkretnega primera? na indeksiranje vpliva precej faktorjev, eden izmed njih je tudi stevilo dnevnih objav.. po drugi strani pa meni backlink iz pr0 strani ne pomaga cisto nic, kot njemu en mocan pr5 link.. ali pa se seveda motim :evil:
  ponavadi je lahko teoretizirati :)

Komentarji so zaprti.