Verjetno se bo kdo vprašal, zakaj jaz objavljam tale post. Odgovor je preprost. Sobloger Piskec iz bloga http://www.krtina.com/blog, me je prosil, ker je on ostal za nekaj dni brez interneta (prerezan kabel in tako je stežnik ostal brez internetne povezave), če lahko začasno objavim tale post. Železo je namreč treba kovati dokler je vroče.
Sam nisem prebral uvodnika, ampak grem zdajle iskati revijo Ono in uvodnik Sabine Obolnar, ki naj bi bil precej naperjen proti blogerjem! Če je kdo prebral uvodnik, ga lahko tudi sam komentira. Čez par dni, ko bo Piskec dobil nazaj internet, se bo tale post preselil na njegov blog.

dodatek: Krtina.com je začela z obratovanjem, tako da se vse skupaj seli nazaj k Piskecu na naslov

Odgovor Sabini Obolnar, odgovorni urednici One

Vabljeni, da komentirate zapis na Krtini! Hvala!

Uvodnik Sabine Obolnar v Oni, z 7.8.2007, me je najprej šokiral, nato razjezil, potem zelo užlil, na koncu pa še prizadel.
Sam se imam za blogerja, zato je Uvodnik naslovljen tudi name, besede letijo direktno v mojo notranjost in krepko bolijo. Ne morem drugače, kot da se odzovem in ji na njen Uvodnik odgovorim.

Piskec, bloger
http://www.krtina.com/blog

26 Responses to Uvodnik v reviji Ona, Sabina Obolnar in kritika blogerja Piskeca

 1. M. pravi:

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala Mojci v bran. Å e vedno je bila ona tista, ki je objavljala Mavčine kolumne v Oni.

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala, ker so to od nje zahtevali. Ugledu priloge in vodilnih na ‘uravnoteženem’ časopisu.

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala, ker do potankosti pozna blogerje. Ker je v dveh dneh uspela zapopasti celotno in celostno bit slovenske blogosfere.

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala, ker se je o ‘bolanem’ in ‘getovskem’ stanju blogerjev pozanimala pri strokovnjakih in poznavalcih. Nemara, kar pri Mojci sami.

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala, ker je preštudirala en kup literature o blogih, blogerjih in vseh povezanih družbenih pojavih. Take študije seveda obstajajo in gotovo jih gospa urednica pozna.

  Možno, da je gospa Obolnarjeva to napisala, ker se je v teh 48-ih urah prek sredstev elektronskega komuniciranja pogovarjala s številnimi blogerji, ki so ji priznali, kako je v slovenski blogosferi grozno in kako vnebovpijoče je dejstvo, da je treba zadevo predati represivnim organom držve.

  Gotovo pa Sabina tega ni napisala prepopentno, pristrano, prevzetno, samovšečno, neobjektivno, brez da bi zadevo do potankosti raziskala in vse besede zapisala na podlagi trdno dokazanih dejstev. Gotovo ve, da je uvodnik sicer precej subjektiven žnr, a da izkrivljenih dejstev še vseeno ne gre prikazovati. Gotovo tudi ve, da je Ona ženska kvazi-lajfstajl-oglasna priloga in da je med blogerkami cca. 50% žensk, ki so za cenjeno prilogo že kdaj slišale, in jo menda celo brale.

  Now that’s just plain SILLY.

 2. janja pravi:

  O gospe Sabini sem si nedolgo nazaj na podlagi kratkega osebnega stika ustvarila svoje mnenje (bolj kot ne negativno). Tko, da to njeno razmišljanje mene ne preseneča, me pa malo jezi.

 3. Hana pravi:

  aha če razumem prav iz tvojega komentarja je gospa Sabina sedaj PRVIČ pokukala na kak blog? predvidevam tudi nekako, da se ji zdi potemtakem internet leglo zla ali kaj podobnega. zelo zapečkarsko in nazadnjaško za eno urednico neke revije.

 4. stieber pravi:

  Lol, takšnega pisanja o blogih kot je tisti uvodnik pa še ne. Sem hotel nekaj napisati v odgovor, pa sem sklenil, da ni vredno.

 5. had pravi:

  @stieber: a potem je res tako grozno.. tole zgoraj ni moj tekst.. jaz se nisem dobil one v roke, da bi jo lahko se sam seciral.. ampak ocitno bo nekaj na tem, ce je vsem padlo v oci.. ce ima kdo scan, ali pa fotko uvodnika, se priporocam..

 6. M. pravi:

  @had: Ko tekst prebereš, se najprej za hip ustaviš. Zamisliš. Potem še enkrat bereš in iščeš indice, da je vse napisano cinično, a … Å e enkrat se zamisliš in potem se ti nad glavo nariše oblaček v katerem z velikimi črkami piše WTF?!

 7. nimfa pravi:

  http://tokzavesti.blogspot.com/2007/08/nek-uvodnik-v-neki-reviji.html

  Tule si lahko prebereš mislim da prvi odziv. Sama pa še nisem prišla do One…

 8. nimfa pravi:

  Aja, Had, lepa gesta z objavo. Rispekt.

 9. AzzQim pravi:

  Ja pisanje kolumen je pa itak analogno bloganje imo. Ja, sem prebral, ker jebeni SiOL ne prebavi ničesar, kar ni slovensko ATM :)

 10. lonDON pravi:

  Imam samo obcutek, ali blogerji postajamo trn v peti novinarjem – predvsem tistim, ki imajo tezave s kvaliteto svojih clankov!?

 11. had pravi:

  ce ima kdo fotografijo doticne urednice, jo bom z veseljem sprejel :evil:

 12. piskec pravi:

  Had, samo zahvalim se ti lahko za tole…

  Ker sem odvisnik, prazno in pusto je moje življenje, me tile dnevi, ko sem brez interneta, spravljajo v abstinenčno krizo.

  Sem slep, gluh, pa še govorit ne morem.

  Me pa tale Uvodnik vedno bolj jezi, po celem dnevu in po napisanem komentarju, me vedno bolj ima, da bi tole še kam naprej nesel.

  Ker res ne razumem, kako smo si zaslužili, da nekdo toliko gnojnice zliva po vseh nas. Pomena pa še vedno ne vidim…

 13. Ice-Heki pravi:

  @piskec: sicer bo offtopic pa vseeno: Vem, kako se počutiš če si brez interneta (večina SiOLovih userjev nas je bila od včeraj zvečer do danes zjutraj tudi offline)

 14. chef pravi:

  Enako sem komentiral pri Londonu:

  Ona je že tako ali tako oduren časopis.

  Obolnaričine kolumne so pa taka katastrofa, da se je bog usmili. Enkrat sem jo videl celo po TV in nisem mogel verjet, da tudi v resnici izgleda tako kot na slikah.

  Zoprna, zatežena, zakompleksana, jezna na ves moški svet in na sodobno družbo, rešiteljica otrok, ki živijo v zafuranem svetu, sočustvovalka s Cigani, ženska, ki je dovolila objavo intervjuja z Milico Makoter (na lepem drži z barabami ?!?!?)…

  Z njo je definitivno nekaj narobe in to bistveno bolj kot z blogerji.

  Sam sem njene odurne uvodnike, ki poleg vsebinskih, ne upoštevajo nobenih slogovnih kriterijev nin so na nivoju povprečnega gimnazijskega maturanta, včasih tudi prebiral in vedno, ampak čisto vedno, popenil.

  Potem sem nehal brat. Ker je še manj kredibilna od Miheljaka.

 15. KruH pravi:

  Gospe Obolnar se spomnim še iz časov, ko sem živel doma in sem vsake toliko prelistal Ono, ki jo je kupovala mama. Spomnim se tudi njenih legendarnih uvodnikov v stilu, “lokale bi morali zapreti ob 7h, da mladina nebi prišla v stik s slabo družbo in alkoholom” in pa “moški so bad news… kill ’em all!”.

  Anyway, don’t pay too much attention to her… Ona je samo neka mala urednica One, ki jo berejo stare mame.

 16. tina pravi:

  @piskec: ne glede na to, kako bebav je tale uvodnik, nek pomen sama v njem le vidim…namrec…ce si se sam (in verjetno še kdo drug) komaj sedaj zaradi prebranega zamislil in ugotovil, da se morda vsak, ki nekje nekaj objavi, le ne spozna toliko na zadeve, o katerih pise, kot bi rad dal vedeti in da ni nek vseznalec, ampak le mali clovecek s svojimi malimi in velikimi konpleksi, prav tako kot bloger ali opravljiva soseda…potem je to vsekakor nekaj vredno! Upam, da je oči odprlo še komu!

 17. piskec pravi:

  Tina, vem, kam meriš. Ampak, a ni to pravzaprav stvar načelnega mnenja?

  Sem samo človek, ki ne more sprejet dejstva, da so vsi komentatorji takšni. Preprosto ne morem. Drugače ves sistem razpade in lahko pošljem(o) vse skupaj v maloro.

  S tem, da bi dvomil v vse, bi dvomil v celo človeštvo, v vsakega posameznika. Tega pa ne morem. Sem nepopravljiv optimist, ki poskuša v svetu videti dobro, kljub vsemu slabemu. To me drži pokonci.

  In zato mi mora komentator “dokazati”, da je lump in da se ne spozna. Å ele takrat mu ne bom več zaupal. Če bom seveda opazil… :)

  Vem, da je veliko gnilih češenj vmes, a sem tak “osel”, ki gre večkrat na led…

  Ampak jezi se ne bom predal, obupu pa še manj! ;)

 18. Peter pravi:

  g. sabina obolnar je zelo jezna ženska…domnevam da na ves svet…s kakšnim gnusom se loteva blogerjev…hm…mogoče celo na skrivaj pije…know what i mean…:-)

  njena kolumna o blogerjih mene spominja na terapevtski kavč z g. obolnar na njem…čik v eni roki, steklenica vodke v drugi roki…:-)

  joj, vzamem besede nazaj…zdaj gre za res…

  res se mi zdi da je g. obolnar jezna ženska…jezna na določenega blogarja, ki je verjetno pisal slabe stvari o “hudodelki” mojci…in nato je celotno kolumno posplošila na celotno gibanje blogerjev…

  čudno mi je to, da pravi da ne spremlja blogov…ve pa veliko o njih povedat…pravi da abstinira…:-)

  in da zna biti terapevtski kavč zelo zdravilen…od kje za vrag vse to ve???…:-)

  ja, g. obolnar je zelo jezna ženska…:-)…aja, to sem že povedal…

  mene tako malo, ja res tako malo, spominja na zagriženo feminacistko…:-)…ki zelo nujno potrebuje strokovno pomoč…

  ticha, ne pa strokovno pomoč…:D

  LP

 19. Tejka pravi:

  Sabina je zelo u redu soseda. Resnično. Speče najboljšo bakljavo. Ampak njenih uvodnikov ne berem več že lep čas. Nikoli ni bilo dobre besede o ničemer. Bom vesela, če me bo kdo popravil. Nisem najbolj na tekočem zadnja leta.

  Če ne bi spremljala blogov, bi ne vedela za MM in tudi zadnje številke priloge ne bi odprla, če ne bi zasledila reklame na blogu.

  Sama se imam bolj za e-dnevničarko kot pravo blogerko. Čeprav za biti to isto. Moje jezikovno izražnje je daleč med slabšimi. Ravno zato ne bom nehala pisati, ampak se bom trudila, trudila, trudila. Å e in še.

  Pohvala blogerjem, veliko se jih bere bolj tekoče, kot Ona. Ta zadnji uvodnik za spremembo nima 2x vstavljene besede „dasigaravno“ in podobne, ampak meni se vseeno zatika pri branju. In tudi vsebina mi ni niti malo všeč.

  Piskec, strinjam se s tvojim komentarjem in s Kameleonkinim.

  Sabina je fajn soseda, njene uvodnike, raje ne bom brala, še naprej. Upam, da kmalu speče speče bakljavo.

 20. pengovsky pravi:

  Gremo se malo dekonstrukcije:

  Će bi bila Slovenija 52. držva ZDA, bi zdajle že padla tožba zaradi klevetanja. Stavim, da se med blogerji najde vsaj en (ena), ki ni “blog odvisnik, ki cele dneve in noči preživij tamkaj, ob znanih in neznanih substancah”. Mičo Mrkaič, kje si, ko te narod potrebuje!! :D

  In še nekaj pikolovskega za damo, ki ji gre v nos “spakedranščina” – vzemio začetni stavek tretjega odstavka: “Jaz se od teh blogovskih zadev abstiniram in sem se tudi vse do zdaj zadrževala, da nisem pisala o njih…

  -“abstinirati” ni povratni glagol (se pravi “abstinirati se”). Kar pomeni, da bi bilo pravilno slovensko “abstinirati od blogov” in ne “abstinirati se od alkoholov”

  -glagol “abstinirati” se navadno uporablja v primeru, ko nekoga nekaj privlači (npr. alkohol), pa se temu iz zdravstvenih ali drugih razlogov zavestno odpoveduje. Je morda Obolnarca kdaj pisala blog? :twisted:

  -za nekoga, ki ga moti spakedranščina Obolnarca uporablja presenetljivo veliko tujk in pleonazmov: “domicilni jezik” je pravzaprav “materni jezik”, “intenziteta” je “moč”, “konfrontacija” je “soočanje” in tako dalje…

  Tisti komentatorji, ki mnenje Sabine Obolnar zavračjo kot nepomembno se pomoje zelo motijo. Ona je kljub vsemu priloga Dela in kot taka relativno vplivna. Ampak rekacija SO je pravzaprav reakcija nekoga, ki je ogrožen.

  V sloveniji namreč velja nekakšna “cehovska solidarnost”, se pravi, da po “svojih” ne pljuvamo. Politiki bojo ščitili rit politikom, novinarji novinarjem, lovci lovcem, itd… Ampak to, kar je zapisala SO, ni solidarnost (pomoje ji je prav vseeno, kaj se dogaja z MM), ampak občutek ogroženosti. Dejstvo, da lahko danes vsakdo vzame vsakograr v precep pomeni, da so kolumnisti bolj kot ne izenačeni z blogerji in da je njihov vrtiček intelektualnega masturbiranja močno ogrožen. Zato je treba po blogerjih udariti z vsemi sredstvi. Mojca Mavec je v tej zgodbi zgolj kolateralna škoda. Sabino Obolnar skrbi za lastno rit. Je šel kdo analizirat njene komentarje?

 21. piskec pravi:

  Super, pengovsky. Nekaj tega sem nakazal, tale ogroženost se mi zdi precej verjetna, po pravici povedano pa me je tega tudi malce strah.

  Če se novinarji počutijo ogrožene že kar tako, iz sebe, brez kakšnega večjega povoda, kaj vse nas še čaka?

  Dozdeva se mi, da se bo Spopad Svetov (kakor sem ljubkovalno poimenoval spopad blogi-novinarji) počasi res razplamtel. Udrihanje, nepoznavanje, posploševanje in ad-hoc komentiranje bloganja se nekako širi s strani “realnega” sveta.

  Blogerji si bomo morali sami zagotovit prostor pod soncem. V resničnem svetu ni za pričakovati, da nas bodo drugi sprejeli medse z odprtimi rokami. Upirali se bodo in nadvse nagajali, kolikor bo v njihovi moči. Dokler ne bomo dokazali, da smo igralec, vreden svojega imena.

  Zato se strinjam s teboj, da o tem pišemo. Pa čeprav s tem delamo reklamo tudi sami SO.

 22. Tamala pravi:

  To, da gredo marsikomu blogerji v nos je že splošno znano.

  Nekaj mesecev nazaj sem naletela na zapis neke uporabnice na forumu, ki je izrazila svoje mnenje in s tem razsvetlila nas, blogerje, da smo brez življenja in nesrečni. To je pa ugotovila po (!) rezultatih Googla in prebiranju parih blogov. Izpostavila sem le dve trditvi.

  Hvala bogu za takšne, tako končno vemo kaj se dogaja z našim realnim življenjem.

 23. ervinator pravi:

  Pengovsky, zelo dobro! Sicer pa dvomim, da se OB zaradi spletnih dnevnikov počuti ogroženo. Prej bi rekel, da preprosto ni vedela, kaj napiše, pa je napisala nekaj neumnosti. Že videno.

 24. dr. Onyx pravi:

  Bratje in sestre soblogerji. Sestre Alenke ne poznam niti nisem nikdar ničesar njenega prebral. Če pa berem tele odzive se mi zdi, da samo potrjujejo njeno videnje povprečnega blogerja. Jezen na vse, netoleranten, agresiven, ciničen, spolno nepotešen. Predlagam da to stanje presežemo in se zberemo pred zgrdbo One na krajšem mirnem polurnem protestu. Sestre blogerke lahko spečejo še šturdel, bratje blogerji pa prinesejo vodko in mrzlo pivo. :)

 25. piskec pravi:

  Že zaradi štrudla in mrzlega piva bi se splačalo prit! :)

 26. BlogJeBog pravi:

  Kako je lepo, če lahko vsak izrazi mnenje. In kako dobro je, da za to ne potrebuje privolitve urednika. Se zavedate kako ogrožujoče je bloganje za plačance, ki se jim tresejo tako stoli kot hlače, ker dandanes sme in zmore pisati ter objavljati vsak? Meni osebno se zdi, da je bloganje odlična reč. Pomaga pri opismenjevanju v glavnem polpismenega naroda. Vzpodbuja veselje do jezika, stimulira priseljence ter tiste s slabimi ocenami iz materinščine, da bodo nekega dne boljši kot so danes. Res pa je, da bi bilo super vzdpodbudno, če bi bilo mogoče večkrat prebrat kak pozitivno nastrojen blogarski zapisek, ne pa samega pljuvanja in blatenja povprek. Blogerji, ne dajte se. Life must go on!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.