had blog roni kordis had blog roni kordis

Kitajske igrače so strupene

V Globusu, zame najboljšem tedniku na Hrvaškem, so imeli ta teden zelo zanimivo temo. Testirali so igrače, uvožene iz Kitajske in rezultati so bili presenetljivi. Namreč vsaka tretja igračka, ki je bila narejena na Kitajskem in se prodaja na Hrvaškem je zdravstveno neustrezna, plišasti medvedki pa so bili celo smrtonosni. Vzorčni primerki so vsebovali prevelike količine svinca, ki jih lahko otroci zaužijejo med igro z njimi.
Vendar niso problematične samo igračke, ampak tudi drugi kitajski proizvodi (vir: Globus):
– hrana za hišne ljubimce (melamin)
– zobna pasta (glikol)
– konzervirane ribe (pesticidi)
– otroški nakit (preveč svinca)
– avtomobilske gume (zaradi napak v proizvodnji lahko eksplodirajo)
– keramični radijatorji (lahko povzročijo požr)

In zakaj so se odločili za takšne teste? Zaradi Mattela, ki je objavil novico o vpoklicu igrač, ki so bile izdelane na Kitajskem.

Če imate otroške igračke proizvajalca Mattela: Fisher-Price, Pixar Cars, Barbie Doll and Tanner, ali pa dodatke Polly Pocket, Batman Magna, Doggie Daycare and Shonen Jump’s, potem si poglejte TUKAJ, če so tudi vaše igračke strupene!

Ali bo kdo posnemal potezo Globusa in tudi v Sloveniji naredil test igračk in predmetov, ki so uvoženi iz Kitajske?

 1. mislim, da ministrstvu za zdravje delajo kar redne kontrole in objavljajo seznam spornih izdelkov

 2. Zaradi “šparanja” držve se v SLO vsako leto pregleda manj izdelkov kot leto poprej. Statistika pa kaže da se število neustreznih proizvodov veča vsako leto.
  Kar se tiče omenjenih igrač so postavljeni dovoljeni nivoji tako nizko da otrok dobi več svinca vase ko ga hranite z kovinsko žlico kot pa z “prežvekovanjem” le teh

 3. Počasi bodo vsi spoznali, da Kitajska le ni takšno idealno okolje za selitev skoraj celotne proizvodnje. Podjetja, ki se zavedajo, da ni vse v zadnjih dolarjih dobička, bodo počasi zopet začela izdelovati svoje izdelke na evropskih in ameriškem trgu. Dobro ime je stvar, ki se dolgo gradi, pade pa lahko v trenutku in je tako neprecenljive vrednosti. Večje vrednosti, kot pa je izpad dela dobička zaradi ne-proizvajanja na Kitajskem ali v Indiji,…

 4. Zdej morm pa še računat, da oddam komentar! :P

  Tole sem čul po radiju zadnjič.

 5. Ta vir (ki je v osnovi neka ameriška ustanova… že ves teden objavljajo izjavo za javnost o strupenosti po CNN) ki ga povsod citirajo pozablja podati primerjavo da je odstotek “strupenih” kitajskih izdelkov glede na enormno količino izdelkov narejenih na kitajskem enostavno zanemarljiv in spada takorekoč v statistično napako. Kar nekajkrat več strupenih izdelkov procentualno glede na vir izdelave naredijo Američani sami.

 6. Aja, še to… šele zdaj sme prebral da si napisal da so to testirali pri Globusu … če so to res napisali oni potem gre za veliko debelo laž, kajti točno ta spisek izdelkov omenjajo kot strupene na CNN že več kot en teden, nekako težko verjamem da bi CNN ves teden povzemal Globus, namesto njega pa imenoval kot vir neko ameriško agencijo.

 7. @mcfly: da ne bo pomote, oz. napacnega razumevanja.. globus se je odlocil, da testira kitajske igrace na podlagi mattelovega vpoklica igrac, ki so bile izdelane na kitajskem.. hrvati so testirali druge igrace, ne mattelove, iz kitajske.. spisek kitajskih stvari, ki so problematicne pa je verjetno znan ze precej casa.. no, mozno, da je bil prvi, ki je vse skupaj objavil cnn, jaz sem te podatke zasledil v globusu in navedel globus kot vir..

 8. Hišni ljubimci? Mmmmm, simpatično. Za zunaj imamo pa verjetno kake druge? ;) Pestra izbira. :)

  Se bojim, da bom igrače svojemu otroku sam delal… les pa vrvica pa volna pa papir pa podobno…

  Okrog teh “afer” pa testov pa… saj bi morali že vsi pocrkat. Pa eno leto je špinača strupena. Pa drugo leto ne se dotikat koruze. Pa tretje leto spet nekaj… saj to je le šivanka v kopici sena.

  A ima kdo občutek, da je še lahko objektiven pa da se zanese na karkoli okoli sebe, česar sam ni naredil?

 9. Delež strupenih izdelkov je že mogoče zanemarljiv, a povej ti to staršem, katerih otrok se je zastrupil s takšno igračo.

Komentarji so zaprti.