Sem zelo reden uporabnik avtocest. Zelo pogosto se hudujem nad razmerami na naših avtocestah (kako prehiteva tovornjak tovornjaka na avtocesti, kolone na avtocestah, tranzitni promet čez Slovenijo, ) in nad Darsom, ki ima v rokah vse avtocestne niti.

Najema velika posojila za izgradnjo avtocest, obnavlja avtoceste med najbolj prometno sezono, zapira odseke, itd.. Vsi ti problemi so vsem uporabnikom avtocest zelo znani in vsakodnevno povzročijo marsikateri sivi las. Zadnje čase sem se precej vozil po hrvaških avtocestah, ki so v skrbništvu Hrvatskih autocesta in ugotovil precej zanimivih stvari.

Pred parimi leti so pospešeno gradili avtoceste, s katerimi so povezali Zagreb s Splitom, Rijeko in ostalimi turističnimi destinacijami. O načinu gradnje, kvaliteti in vsem ostalem ne bom izgubljal besed, ker se ne počutim kompetentnega na tem področju, vendar lahko laično ugotovim, da njihove avtoceste še po dveh letih obratovanja nimajo takšnih lukenj, kot so pri nas na isto starem odseku od Kompolja proti Trojanam.

Na hrvaških avtocestah skoraj ni tovornjakov! To dejstvo mi je na več kot 400 kilometrih od Zagreba do Splita, povsem polepšalo življenje. Po voznem pasu sem lahko vozil povprečnih 130 km/h in užival v normalni vožnji. Prav tako sem bil presenečen nad dejstvom, da je bil prehitevalni pas povsem prazen in da so le redki vozili hitreje, kot je dovoljena hitrost. Dejstvo, da so bila na prehitevalnem pasu skoraj izključno vozila s SLO registracijami, pove dovolj o naših navadah in tako razjasni število mrtvih Slovencev na hrvaških avtocestah.

Presenetila me je urejenost počivališč in bencinskih črpalk ob avtocesti. Velika in urejena počivališča, ki so kljub številnim turistom čista in čisti WC-ji so me presenetili, kajti par let nazaj se nisem želel ustavljati na hrvaškem, ravno zaradi nečistoče.

Tunela Mala Kapela in Sveti Rok. Kljub temu, da sta daljša od 5 km in da promet poteka skozi tunela v obe smeri, sem imel srečo in nisem naletel na gužvo, niti nisem stal pred tuneloma, kot se sicer vsakodnevno dogaja. Prava izbira termina potovanja je lahko odločilna.

Mogoče se tale zapis bere precej drugače, kot bi si marsikdo želel. Vendar so to moje lastne izkušnje, ki se lahko razlikujejo od izkušenj ostalih uporabnikov avtocest!

p.s.: za plačilo cestnine pred Zagrebom nisem stal v koloni, ker je ni bilo. Sem pa stal natanko 45 minut pred našo mejo, kjer so prekontrolirali vsak potni list in vsakega potnika posebej.