had blog roni kordis had blog roni kordis

Zakaj Photoshop, če obstaja Paint.NET

Cena Adobe Photoshopa CS3 je €762, Paint.NET je brezplačen!
Adobe Photoshop zasede na disku okrog 400 MB, Paint.NET 10 MB.
Res je, da ima Photoshop veliko stvari, ki jih navadni uporabniki ne bomo nikoli odkrili, kaj šele uporabili, vendar tudi Paint.NET ne zaostaja za njim. Ima vse, kar jaz potrebujem za obdelavo fotografije. In še več, kar ne bom nikoli uporabil.

Poleg tega pa je bil Paint.NET po izboru PC World, #19 on “Top 100 Products of 2007”! Jaz ga uporabljam, kaj pa ti? :)

http://www.getpaint.net/

 1. Ja nevem… sam uporabljam Photoshop, ker ga uporabljam že od vedno in sem navajen na vse bližnice, menuje, ipd…

 2. drži – paint net je odličen nadomestek fotošopu, a samo v primeru če ga uporabljaš izključno za obdelavo fotk.
  fotošop je namreč še mnogo mnogo več…meni osebno služi za izdelavo grafičnih elementov za spletne strani…in paint tako sploh ne pride v poštev…

  kakorkoli, res pravi nadomestek za photoshop pa je sigurno odprtokodni Gimp, ki je sicer v osnovi namenjen linux uporabnikom a danes obstaja tudi odlična win verzija…
  http://gimp-win.sourceforge.net/

 3. Ja, Gimp ima vse, kar človek potrebuje oz. misli, da potrebuje.
  Jaz ga sicer uporabljam na Linuxu, za windowse pa je na voljo tudi v različici GimpShop , ki mnoga Gimpova okenca zapakira v eno samo.

 4. Jeba je ko se enkrat programa navadiš in zelooo teško prešaltaš. Cena je pa res huda za PS. Žalostno, da je čez lužo precej cenejši.

 5. jeap.. alternativa je gimp.. za obdelavo fotk pa pride paint cisto prav :)

  zakaj bi imel nelegalno opremo, ce imam lahko legalno zastonj :)

 6. Painta še nisem poskusil, težko sodim. Le kako bi rekel na temo Gimpa in GimpShopa. Tudi tu težko sodim Gimp, GimpShopa pa se izognite na največjem možnem radiju, ker vam bo zaradi svojih bugov zagrenil življenje.

  Drugače pa, s PSom se da narediti mali milijon stvari, fleksibilnost se mu le poveča, ko mu dodaš filtre “post-processing” fotografije. Tega se mi zdi da primanjkuje, ali pa jaz teh ne znam izkoristit.

 7. Za fotografije namesto photoshopa preizkusite Lightroom, ki vam bo povsem spremenil nacin dela ter olajsal organizacijo ter obdelavo fotografij.
  Sem pa slisal, da je rahlo pozresen. Meni na MacBook Proju dela BP.

  Za konkretnejso obdelavo (manipulacijo) fotografij se pa se vedo obrnem na Photoshop.

  Sam pa pravim vsakemu svoje.
  Zakaj bi dajal toliko in toliko denarja za Photoshop? – Ker njegove funkcije izkoristim.
  Zakaj nebi uporabljal namesto Photoshopa ta in ta program? – Ker uporabljam Photoshop, ki mi to omogoca.

 8. probajte Irfan view, za osnovne stvari več kot odličen, predvsem pa zelooooo majhen…

 9. had kaj naj bi pomenil tale “spam” na dnu strani-bi rad da te google “izobči”…

 10. mah ni ga čez Photoshop CS3 :mrgreen: tako sem ga že navajen, da ne vem če bi lahko prešaltal na kaj drugega. pa še vse drugo delam v njem kot samo obdelujem fotke.

 11. Mene pri paint.net najbolj moti to, da imaš lahko odprto le eno datoteko hkrati… sicer pa je lušten programček. Za delo z mnogo fotografijami in osnovno obdelavo pa mi zadošča ACDsee Photo manager.

 12. “…po izboru PC World…” je razlog zakaj ga nimam – imam konkurenčno firmo. gimp je za nezahtevnega in semi-zahtevnega uporabnika zakon (PC & Mac) sam uporabljam Lightroom kupljen v predprodaji po promocijski ceni (meni zadošča za 1x), potrebe po licenčni kopiji PS CS3 še ni, ko pa bo čas, mislim, da ne bom okleval. Sori, eni so pač Z RAZLOGOM No.1 in to Adobe definitivno je.

  -sv3

 13. @AzzQim: Shop je mišljem kot delavnica…
  Ja, cs3 je res zakon, pa ne zato, ker bi imel več funkcij kod predhodniki… z dodajanjem funkcij so zaključili že pri cs2, pri tazadnjem je bolj ta preglednost hitrost in stabilnost, ki je cs in cs2 nista mela…

Komentarji so zaprti.