had blog roni kordis had blog roni kordis

Slave ni, je le blog

Drugi svet je pred časom izvedel anketo o popularnosti blogerjev. Sam je ne bi niti opazil, če me nanjo ne bi opozoril Marko.
Zakaj?
Ker se mi vsako tekmovanje med blogerji zdi povsem NESMISELNO!
Ker se mi zdi ocenjevanje zapisov NESMISELNO!
Ker se mi zdi primerjava med blogerji NESMISELNA!
Vsak naj piše, kar najbolj ve in najbolj zna. Če ima bralce, jih ima, če jih nima, jih pač nima.
Odlični zapisi ne prinašajo komentarjev, ker ni kaj za dodati. Hujskanja pa prinašajo odzive in polemike komentatorjev. Glede na to, da lahko vsak sam s seboj komentira v nedogled in prihaja v nasprotja s samim seboj, je ocenjevanje blogov glede na število komentarjev povsem nesmiselno. Tudi statistika obiska je nepomembna, če od nje ne živiš! Sedaj, ko Večer ponuja blogerjem zaslužek, se bodo mogoče te stvari spremenile?? Vendar po lastnih izkušnjah, ki jih imam z našo blogosfero že več kot dve leti, močno dvomim!
In danes zjutraj sem prebral še zapis na Drugem svetu o blogerski slavi!
Blogerska slava ne obstaja! Obstajajo pa različni ljudje, ki jih spoznavaš zaradi bloga. In v končni fazi ugotoviš, da je BLOG ŽUR, da je BLOG ZABAVA, ki pa se v nekem trenutku začne povezovati z resničnim življenjem in začne dobivati drugačno podobo. Tudi zaslužiš lahko z blogom, vendar od tega ne moreš živeti. Lahko dobiš ponudbe za službo, za sodelovanje na raznih projektih in bistvo vsega je, da lahko drugim pomagaš, da jim daš nasvet, kako in kaj na prvih stopnicah v svet bloganja.
“Toda ali blogerska slava in popularnost pomenita tudi kakovost?” se sprašujejo na Drugem svetu. Kako pa merimo kakovost bloga?
Kdo je tisti, ki določa kriterije, kaj je dobro in kaj slabo?
Ali sploh obstajajo načini, ki bi nam to pokazali?
Sam ne verjamem v te stvari. Vsak bloger je svet zase. Vendar obstaja nasvet, ki je precej univerzalen. Če se bloger ukvarja sam s seboj, s svojim svetom in svojimi problemi, zajtrki, kosili, večerjami, bo verjetno dobil malce manj odziva bralcev, ki pa v končni fazi iščejo informacije. In če jih bo informacija, ki jo bodo dobili na blogu zadovoljila, se bodo zelo radi vračali nazaj.
Blogerji bi se morali malce manj obremenjevati sami s seboj in podajati več informacij, kajti le v tem primeru, bodo te informacije zanimive še za vse ostale. In tega pravila se jaz držim. Podati verodostojne, čeprav subjektivne informacije, s katerimi se bralci lahko poistovetijo.
In ker je ravno dovolj zgodnja ura in jaz poln modrosti, še en dodaten nasvet. Poskusite odkrivati nove stvari, eksperimentirajte na blogu, naredite korak tja, kjer še niste bili, kjer še ni bil nihče pred vami. Bodite prvi, tako pri načinih, kot pri stvareh.
Predvsem pa je pomembna vsebina. Bolj kot bo zapis kvaliteten, veliko večja možnost bo, da vas bodo opazili. Obstaja milijon možnosti, kaj vse se da še narediti iz samega bloga in iz zapisov, zato izkoristite te možnosti in odkrivajte neznano.
Slave ni, je le blog..

 1. Je eno in je drugo, vendar se prevec prehiteva. Najprej je treba skociti in sele potem reci hop.

  O Vecerovem denarju in njihovem spodbujanju k dobri blog(o)sferi bom rekel le “http://markopigac.blog.siol.net/2007/09/03/vecerovo-oglasevanje-na-blogih-s-figo-v-zepu/”. Ko bodo dobili vsi objavljeni blogi denar in ko bodo javno priznali vse napake in svinjerije, ki so se jih sli tokom bloganja jim bom morda spet poskusil verjeti.

  V zadnjem casu so se posluzili vseh moznih potez, da bi si pridobili izgubljen “sloves”, vendar so pozabili, da so prav oni odgnali najboljse blogerje. Tega pa javno ne bodo nikoli priznali. Kot ne napak, ki so jih storili.

  O blogerski tekmi s strani statisticnih podatkov agregatov pa le – hvala lepa, ne verjamem vanje. Dajte na vse bloge kodo, ki bo enotno merila obisk in sele takrat posredujte podatke v javnost. Tudi sicer je zelo relativen pomen besede “dobro”. Nekaj kar je dobro Hadu ni nujno, da bo tudi meni in obratno. Sto ljudi, sto cudes. Bloganje ni tek na 100m kjer zmagovalca doloca najboljsi cas. Bloganje je kot umetnost. Kdo pravi, da je neka slika nekega xy-ja manj umetniska od Da Vincijevih umetnin?

  Da se za konec vrnem k slavi in blogu. Jonas ni slaven zaradi bloga. On je slaven zaradi Videospona in Milijonarja, z razliko od tebe, ki si LE zaradi bloga. Ni res? ;)

 2. jaz nisem slaven.. se dalec od tega.. ravno temu je bil namenjen ta post.. v zadnjem casu sem parkrat slisal to besedo, ki se je pojavila v povezavi s hadom.. nope.. jaz sem isti, kot vsi ostali, ki pisemo blog.. pac poskusam in se ucim na svojih napakah.. poskusam doseci nekaj vec, kar bi lahko bilo zanimivo za vse blogerje in bi se lahko na moji izkusnji naucili.. slave ni, je le blog.. :)

  vsi blogerji bi lahko uporabljali google analytics za statistiko, ce je ze komu pomembna.. vendar se enkrat poudarjam.. kljub precej visokim stevilkam, jaz ne morem ziveti od tega.. v tujini, bi se prezivljal samo s tem :)

  pustimo casu cas in bomo videli, kaj se bo spremenilo pri nas.. do takrat pa apel na blogerje.. pisite kvalitetno in se ne obremenjujte s samimi seboj, raznimi dajanami, kot sem se sam, kadar mi je bilo dolgcas, ampak delajte na vsebini, ki ni zanimiva samo za vas, ampak tudi za bralca.. :evil:

 3. had, enacba “slava == ziveti od tega” ne drzi :) sprijazni se, slaven si vsaj toliko kot Damjan Murko, ce ne celo bolj :)

 4. …potem pa hitro blogrolin vtičnik dol :evil:

  tisti, ki sledi svojo rdečo nit je zase zmagovalec, pa če to drugi vidijo ali ne.

 5. @Had: Ocenjevanje blogov je nesmiselno? Ocenjevanje zapisov je nesmiselno? JA HVALA BOGU! Kaj sem pa jaz rekel pol leta nazaj, ko je oboje uvedla Blogorola?

  In če je to res – zakaj imaš potem tudi ti na svojem blogu palec gor in dol?

 6. @robi: stvar je povsem preprosta.. to je moje mnenje, ki pa se lahko razlikuje od mnenj ostalih blogerjev.. nekomu pac pomeni to, da je prvi veliko, drugemu, da ima veliko “palcev gor”, tretjemu spet kaj tretjega.. meni pa precej vec, da pomagam se komu, ce mu le lahko.. ker smo vsi samo blogerji.. in ce bomo delali boljso vsebino, bodo tudi boljsi odzivi :)

 7. vini, ravno sem spisal nekaj o murku ->

  Had, slava ni vedno premo sorazmerna z denarjem, povprasaj slovenske “zvezde”. Jasno je, da ne bos rekel “JA SLAVEN SEM!”, ker te toliko ze poznam, da ti je neumno to rect v zivo, ampak ugaja ti vseeno. Dijaki in studentje ter drugi comp-friki bi ob geslu “HAD” najprej asociirali tebe, kot pa mitolosko podzemlje ;)

  Glede slave in denarja pa se to – so ljudje, ki se jih drzi slava, pa zivijo kot klosarji. Torej se enkrat potrjeno dejstvo iz drugega odstavka tega komentarja :)

 8. Tokrat ti morem znova nasprotovati. Že dolgo nazaj se se strinjal s tabo da dobra sporočila niso najbolje komentirana in da če je sporočilo dobro napisano, načeloma nimaš kaj za dodati in ga tudi ne komentiraš…

  No s tem se strinjam še danes, tokrat pa samo kljubujem gravitaciji in dajem komentar tam komor ga po tej logiki ne bi smel dat. :)
  lp

 9. Vsi slavni blogerji, s tabo na čelu, ste obsedeni s slavo in številom ogledov strani. Naredite vse, da bi vas iskalniki našli, pišete o temah, ki vam prinašajo oglede. Komentirate na drugih blogih, samo zato da vas opazijo še tam. Če ti statistika, dragi had kakšen dan kaže slabo, te začne preganjati panika. Potem pa kao slava ni pomembna. Berem te od časa do časa, ker zapišeš kaj pametnega. Ta zapis je pa neiskren, ne verjamem ti.

 10. @xy: mogoce nisi razumel poante posta.. ni slave! ni dobrih, ni slabih, vsi smo samo blogerji..
  se ti zdi, da moja vsebina, ki jo najdejo iskalniki ni dovolj dobra? povej, pa se bom potrudil to spremeniti? se ti zdi vsebina, ki jo ustvarijo “neblogerji” boljsa? hmm.. no ja, s tem se pac ne morem strinjati..

  ta zapis je se kako iskren.. ampak ga je treba razumeti..

 11. Je slava in ti se za to slavo boriš od zapisa, do zapisa, do končne objave na listi top 50. Hadova nočna mora, ob kateri ga oblije mrzel pot? Da ga en dan ne bo na najdi.si lestvici top 50. :)

  Primerjajva blogerje in charity. Večina blogerjev piše zase in se ne obremenjuje z ratingi. Tako, kot večina ljudi da kaj v dobrodelne namene in se s tem ne hvali naokoli. Senica pa celi SLO pove, da je dal toliko in toliko.

  Ti kar dobro pišeš, sem pa tja ti kakšen prispevk res uspe (to ni graja, ker recimo g. Gustinčič pravi, da mu uspe vsak 4.) članek. Tudi ni nič narobe s slavo. Samo bodimo iskreni – tebi slava prija in tudi delaš kar delaš v glavnem za slavo. Feeling of importance je hud motivator. Tako, dobro dene, če te kdo pohvali, če te da kdo na listo najbolj branih … Zapis na drugem svetu si pa itak sam opazil, ampak je bolj cool, če izjaviš, da ti njih sploh ne spremljaš in nisi opazil. Ej had, če hočeš ti zrihtam intervju na drugem svetu? Te bo full novih blogerjev opazilo. Si za? :) Me se in še naprej dobro piši. Pa spusti vsako 11 temo, ki jo pišeš samo zaradi iskalnikov.

 12. Ne mislim se mešat v tole debato, hotel sem samo povedati, Had, da se meni v tem prispevku tudi ne zdiš iskren. Predvsem zato, ker tvoja dejanja kažejo ravno nasprotno kot trdiš v njem.

 13. vedno obstajata najmanj dve moznosti.. ena je, da pisem tako, kot cutim, druga, da pisem tako, kot zelijo drugi.. ker od vsega zacetka delam prvo stvar, ne vem, zakaj bi poskusil pisati nekaj drugega, kot ze ves cas.. clovek ima vzpone in padce, dobre in slabe dni.. lahko pa seveda napisem tudi vse tisto, kar bi kdo rad slisal.. vendar to ne bo vec moj zapis..
  no ja.. glede na to, da mi pri bloganju ni pomagal nihce in da ni za menoj stal nihce, ki bi me dvigoval, je vse skupaj popolnoma nesmiselno razpredati.. blog je zur, blog je zabava.. vse ostalo, slava, itd.. je nesmiselno!
  ampak to je samo moje mnenje, kot tudi vsi zapisi do sedaj in od sedaj :)

 14. Živjo vsem.

  Preglejte malo stare debate, že večkrat sem napisal, da je smešno, kako je vsaka tretja hadova objava števec obiskov, merjenje penisov in samohvala – ter da vedno sledi skromna pripomba, da mu je pravzaprav popolnoma vseeno in mu to nič ne pomeni (in tudi z Dajano se je kregal kar tako, v dobrobit človeštva).

  Dejstvo je pač, da so “soblogerji” precej nekritični ljudje in jim pravzaprav ni važno, kaj kdo piše, ker se bojijo, da so morda sami še bolj zanič.

  Hadov blog je izrazito nagnjen k temu, da vsebina ni polna ampak je pa poln vsebine, pa čeprav gre za enostavčne zgodbice (jaz bom tam, kaj pa ti?), politične kvazikomentarje ali pa samo slike paradižnika na vrtu, ki zori (sledi latinsko ime za paradajz).

  Priznam, prvi intervju mu je kar uspel, drugi pa je že bil dobri stari had – poosebljena otroška katastrofa (kar piscu pritiče do takrat, ko dejansko hodi v vrtec, kasneje pa je že milo rečeno smešno (oziroma žlostno)).

  Vseeno pa je vrhunec tega bloga nedavni prepir med hadom in markopigcem – oziroma krvav boj med nesojenima vladarjema slovenske blogosfere (naj res živi taka blogosfera?).

 15. “Vseeno pa je vrhunec tega bloga nedavni prepir med hadom in markopigcem – oziroma krvav boj med nesojenima vladarjema slovenske blogosfere (naj res živi taka blogosfera?).”

  lahko kaksen link prosim?

  in titulo vladarja predajam komurkoli.. tudi tebi, ce zelis :)

 16. mlatenje prazne slame mislis.. vidis, meni se tisti del sploh ni zdel niti najmanj zanimiv.. zapisal sem, kar sem zapisal.. in res je bilo tako.. ce nekoga moti, naj mirne duse preskoci vso stvar, ali pa napise na isto temo se 20 postov.. to pac ni vec moj problem..
  prepiri.. ja.. bilo jih je par.. vedno z dajano.. dokler ne ugotovis, da je to vse skupaj povsem nesmiselno.. ona se ne bo spremenila, niti jaz se ne bom.. in voila.. odgovor, da sem iskren je na dlani..

  in se enkrat timeless.. ce zelim, bom vsak dan 5-krat dnevno objavil statistiko.. in ce zelim, bom vsak dan 10-krat objavil zapis o nini osenar.. in ce zelim, se bom hvalil do nezavesti, ce mi bo le tako prijalo.. ce bom zaradi tega izgubil bralce, ali pa ce bos ti kritiziral v nedogled, to pac ni vec moj problem..

  p.s.: paradiznika se nisem fotografiral, bom pa to naredil, obljubim in spisal posvetilo tebi, da bos mirno spal.. te pa vabim na pijaco, ce si bos vzel cas in mi vse to povedal se v zivo in mogoce ugotovim, da bi bilo povsem na mestu poslusati tvoje komentarje in se malce zamisliti nad njimi.. si za?

Komentarji so zaprti.