Nekako tako bi lahko parafraziral izjavo francoske kraljice Marie Antoinette, ki je izjavila:”Če nimajo kruha naj jedo potico!” In izjava se povsem sklada z razmerami v katerih živimo.

Cena pšenice se je na svetovnem trgu zvišala do 60 odstotkov in posledično so se tudi naši peki odločili za dvig cen kruha in pekovskih izdelkov. Povišanje cene kruha za 10% je šok za tiste, ki se že sedaj težko prebijejo iz meseca v mesec.
Ko se vrnem v mislih nazaj v otroštvo, se spomnim, ko sem pri babici za malico lahko pojedel 5 kosov kruha namazanega z marmelado in zraven popil 1/2 litra mleka. Sedaj pa se niti ne spomnim, kdaj sem nazadnje kupil kilogram kruha (oz. štruco). Če že kupujem pekovske izdelke, potem kupim žemlje. Pa tudi z žemljami je križ, ker v parih dnevih postanejo trde in tako z njimi hranim ptice!
Mene osebno ta podražitev ne bo udarila po žepu, vendar se bo pa to precej poznalo na proračunu družin, ki imajo več otrok, oz. ki so že sedaj na robu preživetja. Glede na to, da prihajam iz Zasavja, kjer so osebni dohodki in standard precej nižji kot v Ljubljani, cene hrane pa iste, bo ta podražitev za marsikoga veliko breme.
Bomo pa jedli potico, če ne bo za kruh!