Nekako tako bi lahko parafraziral izjavo francoske kraljice Marie Antoinette, ki je izjavila:”Če nimajo kruha naj jedo potico!” In izjava se povsem sklada z razmerami v katerih živimo.

Cena pšenice se je na svetovnem trgu zvišala do 60 odstotkov in posledično so se tudi naši peki odločili za dvig cen kruha in pekovskih izdelkov. Povišanje cene kruha za 10% je šok za tiste, ki se že sedaj težko prebijejo iz meseca v mesec.
Ko se vrnem v mislih nazaj v otroštvo, se spomnim, ko sem pri babici za malico lahko pojedel 5 kosov kruha namazanega z marmelado in zraven popil 1/2 litra mleka. Sedaj pa se niti ne spomnim, kdaj sem nazadnje kupil kilogram kruha (oz. štruco). Če že kupujem pekovske izdelke, potem kupim žemlje. Pa tudi z žemljami je križ, ker v parih dnevih postanejo trde in tako z njimi hranim ptice!
Mene osebno ta podražitev ne bo udarila po žepu, vendar se bo pa to precej poznalo na proračunu družin, ki imajo več otrok, oz. ki so že sedaj na robu preživetja. Glede na to, da prihajam iz Zasavja, kjer so osebni dohodki in standard precej nižji kot v Ljubljani, cene hrane pa iste, bo ta podražitev za marsikoga veliko breme.
Bomo pa jedli potico, če ne bo za kruh!

9 Responses to Če je kruh predrag, naj jedo potico!

 1. Haiku pravi:

  Tako je! Najbolj pomembno je, da tako visoka stopnja inflacije kot jo imamo, ni alarmantna.

 2. ervinator pravi:

  Ali so tvoji Zasavčani že pozabili čase inflacije, ko je vlado vodil Drnovšek? Danes je inflacija nekajkrat nižja.

  P.s.: Hitro se suši beli kruh, ki pa sploh ni zdrav.

 3. piskec pravi:

  Hm, ampak kolikor vem je MA ostala brez glave… Najbrž ne samo zaradi te izjave, ampak nekaj pa bo že na tem, anede? ;)

 4. XY pravi:

  Danes se v Sloveniji živi bolje, kot kdaj koli. 99% ljudi ne ve koliko stane kruh. Inflacija nima kakšne hude povezave z življenskim standardom in srečo ljudi. Se še spomnite 2000% yugo inflacije?

  Had piše o kruhu, ker je na najdi.si padel na peto mesto, ko človek išče – vtipka “predrag kruh”. Upa na malo višjo uvrstitev v nekaj dneh.

 5. had pravi:

  @xy: ker si sam uporabil besedno zvezo predrag kruh, bom padel na drugo mesto.. na tem mestu se ti zahvaljujem, ker si jo dal v oklepaje, kar prinasa se vec uspeha.. mogoce bom celo na prvem mestu jutri..

  s cim pa ima inflacija potem povezavo, ce ne s standardom ljudi? aja, inflacija je krneki in ni noben ekonomski pokazatelj..

  2000% inflacija ja.. ampak je bila vseeno manjša zadolženost na prebivalca, kot jo ima sedaj slovenija :evil:

 6. ervinator pravi:

  Kakšno vezo pa ima sedaj zadolženost na prebivalca? Ok, če bi bil problem proračunski primankljaj. Ampak ni – no ja, razen za bivše ministre, ki so pridelali večjo zadolženost.

 7. bin pravi:

  Nekaj mi ni jasno pri tej stvari! :twisted:

  Kdo je pravzaprav odločil, da se bo kruh podražil za 10%? Za celo Slovenijo. Kaj nismo v tržni ekonomiji? Kjer velja zakon ponudbe in povpraševanja? Mar je res povpraševanje povsod enako? (Če že vzamemo v zakup, da je vsak pek sposoben ponujati kruh na območju cele držve.) Nekoliko mi diši tale podražitev po bivših “socialističnih časih”, ali pa imamo “pekovski trust”, ki ima monopol v Sloveniji? Oboje pa je izrazito “skregano” z napovedano politiko sedanje vlade. Čisto drugačne obljube so “padale” pred volitvami. O svobodnem tržišču in preprečevanju zlorab in nepoštenih ekonomskih prijemov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.