Ko so sprejeli protikadilski zakon, verjetno niso niti pomisli, kako se bo to izvajanje pokazalo v praksi.
Priznam, da do sedaj še nisem videl, da bi kdo kršil ta zakon in po eni strani me to prav veseli. Zakaj? Ker očitno so visoke kazni edina stvar, ki Slovencu spremeni način razmišljanja. O tem, ali je zakon pravilen, ali ne, ne bom zgubljal besed.
Sedaj pa k dejstvom. Večina lokalov je praznih! Oz. prazni so zaprti prostori, zunaj pred lokali pa so množice ljudi. Se pravi, da so kadilci sedaj zunaj na cestah, kjer lahko mirno kadijo. Smešno je, da so zunaj tudi vsi nekadilci!! Namesto, da bi končno uživali v pridobljeni svoboščini, ki so jo tako želeli, se rajši izpostavljajo pasivnemu kajenju in so v družbi ostalih kadilcev. Če je to kaj boljše za zdravje teh pasivnih kadilcev, bodo verjetno pokazale raziskave. To je en vidik tega.
Drugi vidik, ki pa se mi vsekakor ne zdi tako nezanemarljiv, pa je to, da morajo natakarji hoditi ven in noter. In ponavadi je v lokalih vseeno precej bolj toplo, kot pa zunaj, kjer so kadilci. In ko sem se danes pogovarjal z natakrjem je izpostavil ravno ta problem. Namreč ženski del natakaric je tako pošteno zbolel, da so na bolniški (dve osebi). In problem je v tem, da se tudi on sam že nekaj časa ni dodobra pozdravil. Namreč, če je bila ideja protikadilskega zakona v tem, da bo več zdravih Slovencev, se je s tem povečalo število bolanih natakarjev. In posledično je manj ljudi v službah in več na bolniški. In če k temu prištejemo še zmanjšanje zaslužka, kar se pozna predvsem v majhnih “kafičih”, potem se bo to odrazilo tudi na samem proračunu. Seveda je tole bil zelo laičen pogled na vse skupaj, vendar vseeno mislim, da drži ta trditev! Se motim?
Tretji aspekt tega izvajanja zakona pa je še precej bolj presenetljiv. Ste se sedaj, ko se ne kadi več v lokalih, kdaj zadržli dalj časa v teh zaprtih prostorih? Jaz sem ugotovil da prekleto smrdijo in da so tudi moje cunje bile prekleto smrdeče. Prej sem vedel, da bodo cunje smrdele, sedaj pa kljub nekajenju smrdijo! In še nekaj je zanimivo. Sedaj veliko bolj do izraza pridejo človeški vonji! Ljudje se potijo in potem se to meša z vonji parfumom in vsega ostalega in zrak postane precej “nagravžen”. Cigaretni dim je bil očitno v tem primeru nevtralizator tega efekta, ki pa je v nekaterih primerih prav neznosen.
Vendar takle mamo, dobili smo zakon, ki se končno spoštuje, nekadilci lahko dihajo in uživajo v zaprtih prostorih, vendar so nastali drugi problemi. So resnično tako majhni, da se jih ne opazi?