had blog roni kordis had blog roni kordis

Kako se izvaja protikadilski zakon

Ko so sprejeli protikadilski zakon, verjetno niso niti pomisli, kako se bo to izvajanje pokazalo v praksi.
Priznam, da do sedaj še nisem videl, da bi kdo kršil ta zakon in po eni strani me to prav veseli. Zakaj? Ker očitno so visoke kazni edina stvar, ki Slovencu spremeni način razmišljanja. O tem, ali je zakon pravilen, ali ne, ne bom zgubljal besed.
Sedaj pa k dejstvom. Večina lokalov je praznih! Oz. prazni so zaprti prostori, zunaj pred lokali pa so množice ljudi. Se pravi, da so kadilci sedaj zunaj na cestah, kjer lahko mirno kadijo. Smešno je, da so zunaj tudi vsi nekadilci!! Namesto, da bi končno uživali v pridobljeni svoboščini, ki so jo tako želeli, se rajši izpostavljajo pasivnemu kajenju in so v družbi ostalih kadilcev. Če je to kaj boljše za zdravje teh pasivnih kadilcev, bodo verjetno pokazale raziskave. To je en vidik tega.
Drugi vidik, ki pa se mi vsekakor ne zdi tako nezanemarljiv, pa je to, da morajo natakarji hoditi ven in noter. In ponavadi je v lokalih vseeno precej bolj toplo, kot pa zunaj, kjer so kadilci. In ko sem se danes pogovarjal z natakrjem je izpostavil ravno ta problem. Namreč ženski del natakaric je tako pošteno zbolel, da so na bolniški (dve osebi). In problem je v tem, da se tudi on sam že nekaj časa ni dodobra pozdravil. Namreč, če je bila ideja protikadilskega zakona v tem, da bo več zdravih Slovencev, se je s tem povečalo število bolanih natakarjev. In posledično je manj ljudi v službah in več na bolniški. In če k temu prištejemo še zmanjšanje zaslužka, kar se pozna predvsem v majhnih “kafičih”, potem se bo to odrazilo tudi na samem proračunu. Seveda je tole bil zelo laičen pogled na vse skupaj, vendar vseeno mislim, da drži ta trditev! Se motim?
Tretji aspekt tega izvajanja zakona pa je še precej bolj presenetljiv. Ste se sedaj, ko se ne kadi več v lokalih, kdaj zadržli dalj časa v teh zaprtih prostorih? Jaz sem ugotovil da prekleto smrdijo in da so tudi moje cunje bile prekleto smrdeče. Prej sem vedel, da bodo cunje smrdele, sedaj pa kljub nekajenju smrdijo! In še nekaj je zanimivo. Sedaj veliko bolj do izraza pridejo človeški vonji! Ljudje se potijo in potem se to meša z vonji parfumom in vsega ostalega in zrak postane precej “nagravžen”. Cigaretni dim je bil očitno v tem primeru nevtralizator tega efekta, ki pa je v nekaterih primerih prav neznosen.
Vendar takle mamo, dobili smo zakon, ki se končno spoštuje, nekadilci lahko dihajo in uživajo v zaprtih prostorih, vendar so nastali drugi problemi. So resnično tako majhni, da se jih ne opazi?

 1. No, večino tega sem napovedal že prej in to so kazale tudi razne simulacije po evropskih držvah (Irska, južna Italija in podobno ne štejejo, ker imajo večino leta primerne temperature, da so gostje lahko zunaj). V Evropi pač veliko časa preživimo po gostilnah, za razliko od Američanov, kjer imajo te zakone že nekaj časa.

  Nekateri nekadilci so vsem razlagali na veliko, koliko več bodo sedaj v gostilnah. Kar je seveda popolna laž, ker nekadilci (kar sem tudi sam) smo ohranili svoj vzorec obiska gostilne, ki pa se zagotovo ne bo spremenil v prid obiska gostiln. Kot so pokazale simulacije, tržišča za nekadilce ni. Å e je vedno kdo tako neumen, da misli, da že prej ne bi bilo nekadilskih gostiln, če bi bilo povpraševanje po njih?

  Zakon je neumen in ne razumem, čemu ali komu SLUŽIJO ob grdem vremenu PRAZNE gostilne. In to popolnoma prazne. Nekadilcev itako ni in jih nikoli ne bo , ker si večina nima kaj začeti v gostilnah, kadilci pa sedaj po novem tudi ne…

 2. problem, da so nekadilci tud zuni, je, ker je zihr nekadilčev kolega kadilec. In valjda ne bosta ločena (nekadilec v lokalu, kadilec pred lokalom), kadilec se pa itak ne bo odpovedu kajenju (mislm na to, da bi skoz vn pa not letu).

  Se strinjam, da ima zakon pluse in minuse. Plus to, da ti cunje ne smrdijo po čikih (če si pač človk, ki ti gre ta vonj na živce), minus pa to, ker so lokali prazni. Problem so te družbe, kjer je večina kadilcev (torej večina zmaga, se prav bodo tm, kjer se bo dal kadit), je zlo mal takih skupin, kjer bi bili več al mn vsi nekadilci.

 3. @Crap: Po tvoji teoriji kadilci prej nismo hodili v lokale ali pa smo bili v manjsini?
  Razlog zakaj so lokali prazni poznamo vsi – druzba se ne deli na nekadilce in kadilce, ampak na prijatelje in druzbe, ki drzijo skupaj. Ce je vecina kadilcev se nekadilci prilagodimo.

  Pocakajmo se kaksno leto, da se zvrstijo vsi letni casi in da se nova miselnost malce “usede”, pa potem pametujmo.

 4. Had, daj ne nakladaj no! Geez.

  A pred zakonom pa natakarji niso ven hodili strect? Si prisel na lokal s teraso in sel not po pijaco, potem jo pa nesel ven? Al kaj bi rad povedal? Da zdaj natakarjih hodijo ne na ulice strect?

  Prosim, razlozi, kako so tisti, ki so do sedaj sedeli zunaj na terasah dobili pijaco in hrano konec koncev.

  Torej bolnih natakarjev ne bo kaj vec, kot jih je bilo sedaj. Mogoce celo manj, ker bodo nekadilci v lokalih. ;>

  Ljudje smrdijo? Cigaretni dim pa to nevtralizira. Oziroma zakrije? Eh daj, no! Ce smrdis po svicu smrdis po svicu, ce ne kadis zraven cigare se te vseeno voha. Mogoce ti je pa cigaretni dim pokvaril ze toliko cutnih celic v nosu, da prej sploh nisi vohal stvari.

  Ziher bo pa kak lokalen pajzl propadel, ker ne bo vec tistih petih stalnih strank tam pozimi. Manj denarja v proracunu? Eh ne, gostinci bodo cene dvignili pa bo, vec davka se bo pobralo!

  Lokali so bili prazni predvsem zato, ker je bilo poletje. Zadnjic, ko je bilo hladno je bil English pub poln tako kot pred zakonom. Vsake toliko casa pa je sel kak kadilec ven in pokadil, potem se je pa vrnil.

 5. zakon ni razlog za prazne lokale. Ce bi kdo cene primerju, je zgodba drugacna. Hvala bogu za zakon, ki mora biti samo zaradi nekaj “debilov”, ki si ne dajo dopovedat in uposteval pobozne prosnje nekadilca, da ga res moti, ce se mu pod nos kadi, medtem ko je.

 6. Sam sem nekadilec pa se od nekdaj raje zadržujem zunaj na terasah, zakaj? Ker je mnogo bolj prijetno, sonček sije, malce popihlja, ko je vroče ipd. To je zdaj v poletju, ko so vsi raje zunaj, drugače bo malo bolj zanimivo to spremljati pozimi in koliko jih bo zaradi tega nehalo kaditi. Sam popolnoma podpiram zakon in tudi dobra stvar tega je, da marsikateri “fazani” ne bojo začeli sploh kaditi, ker ponavadi, saj veste, pridejo v srednjo šolo in takoj čik v gobec, drugače nisi kul =)

 7. Sem nekadilka in v lokalih sedim zunaj. Zakaj? Ker je pač še toplo in sije sonce itd. Sigurno ne bom zunaj pri 5 C.

  Zakon bo imel posledice v proračunu? Kot je že nekdo zgoraj napisal, bo verjetno res propadel kakšen manjši pajzl, ki živi od starejših stričkov, ki cele večere stojijo ob šankih.
  Da bi se zakon poznal v proračunu pa ne verjamem. Gostinci bodo malo dvignili cene, predvsem pa – ta folk, ki bo manj hodil v gostilne – hudo dvomim, da bodo ta denar držli doma v nogavici. Ga bodo pač zapravili drugje.

 8. big: prejsnji teden, ko so bile temperature pod 10 stopinj, so bili nekadilci na pol zmrznjeni zunaj.. natakar pa v kratki majici ven in noter.. in ker je bila guzva in ker je delal, mu je bilo vroce in zunaj na mrzlo.. hmm..

  ne govorim za temperature 20 stopinj in vec, ko je normalno, da se vsi martinckajo na soncu.. govorim za konkretne primere..

  no ja, glede vonja se pac ne strinjam.. celo obratno.. lahko pa seveda se sam prepricas in obisces disko klub, ali kaj podobnega, kjer se ljudje zvijajo in skacejo cel vecer.. in ja, cigaretni dim je oblazil ta vonj.. zelo zelo..

  ce gostinci dvignejo ceno in ne prodajo stvari, potem tudi proracun nima nic od tega.. ali pa je tukaj kmecka logika napacna.. zakaj gostinci, sedaj, ko se ni zime, jamrajo, da imajo manjsi dobicek tudi za 40%?

  mogoce pa se motim, pa je to vse samo posledica, da sem doma v zasavju :)

 9. Had, ne kvasi.
  Tvoja teorija, da cigaretni dim ublaži vonjave, ki jih v zrak oddaja razgreta množica, je absurdna. Spada v antologijo proti-protikadilskega jamranja.
  Cigaretni dim smrdi. Zelo. Tako zelo, da v zakajenem prostoru ne vonjaš ničesar drugega več. Podoben efekt bi dosegli tudi s pazljivim distribuiranjem hlevskega gnoja, pa nihče ne bi trdil, da “ublaži” ostale vonjave. Preprosto prekrije jih, ti prekuri vohala, da čisto otopijo.
  Tako da prosim…
  Z ostalim pa se morda celo strinjam.

 10. Malo sem hodil v lokale privatno, ker sem nekadilec in me smrad neskončno moti. Å el sem v lokal, če je bilo to “službeno” potrebno.
  Kot nekadilec sem si ustvaril način življenja, ko sem široko druženje v smradu pač raje zamenjal za ozko druženje v domačem nekadilskem okolju. Vzorec življenja pa se lahko le počasi spreminja. Tudi sedaj, ko se v lokalih ne kadi več, se na mojih “30 let podlage” (kot bi temu rekel J.J.) izogibanja smradu, pač ne da kar naenkrat tega spremeniti. To je proces. Kako so pa kadilci odvisni od svoje smotke, pa se kaže ravno sedaj, ko so vsi pred lokalom. (mimogrede: v ZDA in na Irskem, v VB pijače ne smeš nesti ven! imajo menda ponekod poličke, kjer kozarec odložiš, da mladina ne vidi v javnosti piti alkohola oz. se alkohola ne more dajati mlajšim od predpisane starosti). “Službeno” to pomeni, da sedaj res vsi visimo zunaj, ker kadilci gredo na kavo itak zaradi čika in ne zaradi kave, z nami pa je tudi natakarica, ki potem tudi zunaj vleče svojo smotko.
  Torej, to bo še dolg proces, da se bodo stvari spremenile. Zakon je le prvi korak, ki vodi v neko smer. Reakcija pa bo gotovo najprej upad prometa …
  Ker sem zloben, upam samo, da bo letos huda zima!

 11. Ta zakon je edina dobra zadeva, ki se je zgodila pod to oblastjo in zgodilo se bi pod katerokoli, kot povsod po Ojropi. Ne strinjam se s tem, da sedaj prideš iz lokala smrdeč. Zadnjič sem bil na Turbonegro v Mediaparku in čeprav je nekaj folka vseeno bolj ali manj na skrivaj kadilo, sem dam pršu popolnoma nezasmrajen. Isto je bilo nedavno v Penasu, pa v Casi… In vsi ki kadijo in tisti ki se afnamo, gremo ven in potem spet nazaj k vsem ostalim. Ni panike. Vse je kul, ne glede na to, da je na videz nefer. Tudi prej ni bilo. Jebatgaâ„¢. Tako to greâ„¢. Takle mamoâ„¢.

 12. Aja in vsi našteti lokali in prostori v katerih sem se zadnje čase nahajal, so bili nabito polni. Zunaj prav tako, ne glede na mraz. Itakâ„¢. Ni apnaâ„¢.

 13. Jaz tudi upam, da bo letos hudičevo mraz pritisnil in zreduciral nadležne insekte in kadilce.

 14. @all: sploh ne vem cemu pametujete, ste dobil svoje al ne?

  @bigwhale: tisti mali pajzlc al kako mu praviš, je tud zakajen velik bol “zdrav” kot neka zajebana mestna kavarna, kjer je vse zivcno in tecno od jutra do vecera.

  @nada: upam da si to zimo zlomis obe roki

 15. Dalibor….ha,ha to zimo bom jaz v toplih krajih.Ti pa si vzami 5 cigar in na enkrat prižgi, pa globoko dihaj.

 16. Tisti, ki so vso stvar zakuhali, se ne bodo vstavili na tem. Ta zakon je samo prehodni korak do še hujše represije. V Zda se že zdavnaj ne trudij niti sprenevedati, da gre za zaščito nekadilcev. Poglejte malo, kaj pobudniki globalnih protikadilskih zakonov počno sedaj:

  Ti fanatiki mejijo na religijo:

  Zanima me, kdo bo naslednji. Takoj, ko se bo pojavil ekonomski interes, se bodo brez milosti spravili na kakršno koli svobodo. Mi bomo pa kot zadnje ovce popušili (no pun intended) vse, kar nam servirajo.

 17. “Ste se sedaj, ko se ne kadi več v lokalih, kdaj zadržli dalj časa v teh zaprtih prostorih? Jaz sem ugotovil da prekleto smrdijo in da so tudi moje cunje bile prekleto smrdeče.”

  ma kaj je s tabo “had” a si mogoče na kakšen kamen padu zadnje čase, mislim kam pa ti laziš da potem smrdiš …jaz kaj takega nisem opazil pa sem vsak dan v najmanj treh lokalih ….saj se ti ni treba nikomur prilizovat …mislim ta izjava je pa naravnost absurdna!!!!!

 18. @anze: glede na to, da nisem padel na kamen, te vljudno vabim, tudi jaz dam za pijaco, da greva na preizkus.. ce ne bos smrdel, ko bos prisel iz lokala, me bos lahko ti s kamnom po glavi, sicer bom jaz tebe.. velja?

 19. Zdej morjo tut natakarji ven hodt kadit – po mojih ocenah večina njih kadi

 20. Problem ki je in ocitno ostaja v slovenskih restavracijah, barih, klubih in ostalih javnih prostorih je da nepravilno urejena ventilacija zraka. Do danes nisem opazil da bi bilo tako mucno sedeti v prostoru za kadilce v parih drzavah sveta, kot je to v Sloveniji.

  Prav tako javni prostori v drzavah kjer so ukinili kajenje ne oddajajo nobenih neprijetnih vonjav kot so nekateri, predvsem kadilci, opozarjali pred sprejetjem protikadilskih zakonov.

  To da pa natakarji skacejo ven in notri je neumnost lastnikov javnih prostorov, ki so ocitno lacni dobicka. To se v nobenem primeru nebi smelo dogajati, da se pijaca iz lokala prodaja na plocniku.
  Nikjer drugje nisem opazil da bi natakarji poceli take bedarije, in prav tako nikjer nisem opazil da bi nekadilci slepo sledili kadilcem, ko morajo slednji pac na (pre)potreben dim. Amapak ocitno spet drzi nacelo “Everything is possible in Slovenia”, kar pa je precej zalostno. Upajmo da se bodo zadeve kmalu spremenile.

 21. “To se v nobenem primeru nebi smelo dogajati, da se pijaca iz lokala prodaja na plocniku.”

  Sej ne gre za pločnike, ampak za registrirane zunanje gostinske površine – terase, vrtove in ja, tudi pločnike. Te so vedno v uporabi, ko se pokaže ekonomski interes. Spomladi se odpirajo ob prvih toplejših dvenih. Zakaj se zdaj ob prvih hladnejših ne zapirajo, je jasno, definitivno pa ne gre za slovensko posbnost. Ja, upajmo, da se bodo zadeve kmalu spremenile. Na bolje. Na manj fašistično.

 22. Ja vidva sta pa hudo zgrešila realnost od fikcije…..vedno so bili vrtovi,mizice na pločniku,vsemogoča stojišča in sedišča pred lokalčki….Župan Ljubljane je napodil vse avtomobile iz stare Lj. zavoljo gostinske ponudbe ( tudi v prid kadilcem) in sedaj bi vidva zgoraj pisoča vse to zaprla ha,ha….kdo je potlej fašist? pa kaj ti veš kako je živeti pod fašizmom TESLO!

 23. @ Nada. Errrm, se midva morda nisva razumela? Kdo bi zapiral terase?

 24. Drugo je seveda ce pomeni “zunaj” prostor ki je registriran za gostinsko uporabo. Vsekakor pa je potem treba spremeniti zakonodajo od kdaj do kdaj v letu imajo lokali lahko odprt “vrt”, zaradi zdravstvenih problemov zaposlenih.

  Glede nekadilcev ki pa stojijo zunaj s svojimi kolegi, je pa to cisto njihova zadeva, in se s kajenjem “strinjajo” oziroma nimajo nic proti njemu. To je se zmeraj bolje kot da se moramo vsi nekadilci sprijazniti s tem da se kadi v notranjih prostorih, kar je veliko slabse kot zunaj na odprtem.

  Prav tako kot je ze nekdo zgoraj omenil, v tujini ne pustijo nesti pijaco iz lokala, ampak seveda je zadeva drugacna pri lokalih ki imajo svoj vrt oziroma registrirano povrsino za uporabo gostinske dejavnosti.

  @had: po nobeni logiki se nebi smelo vonjati potenja in recimo vonjav iz WCjev, ce je le za to primerno poskrbljeno. In vsaj iz primerov nekadilskih lokalov in nocnih klubov po tujini lahko trdim, da nikjer nisem zaznal motecih vonjav. Edina razlaga za to je lahko samo v tem da gostinski lokali ne uporabljajo primerne oziroma sploh nobene ventilacije, kar smo v preteklosti ze lahko opazili, ker se v vecini lokalov pred protikadilskim zakonom sploh ni dalo dihati. Da o smradu oblacil ne govorim, ker niso bile za nikamor drugam kot za pranje. In zopet lahko trdim iz izkusenj in obiskov nekadilskih lokalov po tujini, da se da oblacila normalno uporabljati naslednji dan.

  @nada: v svojem tekstu nisem omenjal ne zapore stare LJ ne fasizma. Navedel sem samo dejstva ki so resnicna glede kadilskih in nekadilskih lokalov pri nas in v tujini.

 25. Protikadilski zakon ni nič drugega kot “nacionalizacija” nepremičnin, kjer se opravlja gostinska dejavnost! KAJ počno lastniki teh nepremičnin? Se potiho STRINJAJO z “nacionalizacijo” ? ZAKAJ ne zahtevajo od držve ustrezne ODÅ KODNINE v zneskih tržnih kupnin?
  Sedaj so BREZDIMNI LOKALI, lahko bi rekli, javni zavodi oziroma vzgojni-prevzgojni zavodi, kjer naj bi lastniki ali najemnini BREZPLAČNO/ODPLAČNO izvajali prevzgojo ali vzgojo najširšega občestva!
  Zakaj brezplačno/odplačno?
  Po eni strani seveda brezplačno (držva ni niti plačala kupnine za olastnjinjene lokale, držva ni niti centa namenila za “dodatno vzgojno dejavnost gostincev), po drugi strani pa seveda odplačno (držva je gostincem naložila visoke kazni, če brezplačno ne prevzgajajo svojih gostov, držva je gostince porinila v opravljanje visoko rizične dejavnosti z močnim izpadom dohodka-odplačno seveda-sami nosijo breme in kazni, in rizika in izpada dohodka). In še bi lahko naštevali!
  Kaj je držva napravila svojim DRŽAVLJANOM? Zmetala jih je na ceste v ograde in staje ! SRAMOTA, da VSI MI TAKO MIRNO PRENAÅ AMO DISKRIMINACIJO IN SEGRAGACIJO!

  ALI nam bo prihajajoči SVEŽ IN MRZEL ZRAK na “prostem” dal zaleta, da DEMONSTRIRAMO, ali da se gremo DRŽAVLJANSKE NEPOKORÅ ČINE ?

 26. Chejevec……Držva smo mi vsi držvljani kadilci in nekadilci, če bi Gostinci, najemniki in lastniki lokalčkov spoštovali spisana opozorila po odloku inšpektorja in uredili prezračevanje, pa niso.Resnica je, da se je vsem fučkalo za predpise sanitarno-tržnih-zdravstvenih inšpektorjev zato so sankcije le posledica ignorance.
  Napočil je čas tržne ekonomije in pestre ponudbe, inovativnost bo uspešna.Časi razmajanih zakajenih beznic s pivom in žganjico so mimo ! A za to ni kriva Držva.Krivi smo zahtevnejši gostje, ki hočemo za svoj € čisto,urejeno postrežbo,in sveže dišeče rogljičke z sadnim čajčkom….slaščice,zavitke,razne napitke….tisti, ki bo videl želje gosta…ta bo preživel tudi brez cigaret.

 27. Ej, Nada, pozdravljena! Tvoje potrebe, ki si jih naštela, gotovo že zadovoljuješ na visoki ravni! Kaj bi rada, da smo vsi enaki, podobni TEBI? Ti lahko zahajaš v Maxi slaščičarno in kavarno in druge “zate primerne lokale”, jaz in drugi npr. rockerji itd. pa NE! Mi si želimo in imamo pravico NE JESTI slaščic, zavitkov itd., Mi-drugačni imamo pravico NE PITI čajčkov, temveč PIVO, borovničke, vino itd. v lokalih, kjer lahko pokadimo cigareto, se dimimo in poslušamo rock glasbo!

  MI- KADILCI smo tudi držvljani Slovenije,TVOJI sonarodnjaki! če že hočeš resnico, smo MI KADILCI že stoletja bili in bomo še SRČIKA te naše družbe !

  Mi-KADILCI se ne obremenjujemo z drugačnostjo in si ne želimo tako kot ti, UNIFORMIRATI vse sonarodnjake, po MERI npr. TEBE! JAZ-KADILEC ti dopuščam pravico, da uživaš v rogljičkih in čajčkih za svoj pošteno zasluženo €, ti pa nas nikar ne prevzgajaj po svoji meri, dopusti, da za svoj pošteno zasluženi € uživamo v DIMU! Če ti ZADIMLJENI LOKALI niso po TVOJI MERI (BEZNICE), nikar ne zahajaj TJA! V Sloveniji in v Ljubljani je polno lokalov, kamor lahko zahajaš po svoji ˇ”MERI”, lahko pa greš tudi v Å IRNO IN BREZMEJNO EVROPO po tvoji “MERI”, meni in nam KADILCEM pa dovoli, da zahajamo v lokale po naši “MERI”!

  ALI VEÅ , da s svojim stališčem vzbujaš nestrpnost do drugačnih? RAZMISLI- to namreč ni “evropsko”!

 28. Lepo si napisal, potrebna je strpnost med drugačnimi in razumevanje zato sem bila jaz strpna do kadilcev celih 70 let in sedaj je na tebi da si tudi ti svojih 70 let strpen do nekadilcev…to je to….demokracija….delitev odgovornosti do drugačnih…pa ne se sekirat…doma naredi kadilsko žurko pa bo !

 29. Nada: vedno si imela pravico odpreti lokal, kakršen si želela. Vsi gostinci bi lahko imeli nekadilske lokale že pred desetletji, če bi želeli. Tudi tisti, ki zdaj kao pozdravljajo ta zakon. Nikoli nihče ni nikomur odrekal te pravice. Problem je v tem, da držva zdaj zapoveduje kakšne lokale moramo imeti VSI. Zato je ta zakon bolj diskriminatoren in nestrpen od katerega koli predhodnega.

 30. @MrMojo: ja lahko si odprl nekadilski lokal…samo spostoval ni noben tega. Saj smo imeli tudi po zakonu doloceno da morajo imeti gostinski lokali prostor za kadilce in nekadilce, pa kaj ko ni noben tega spostoval. Nekadilski prostori so bili zmeraj majhni, ce so sploh bili, dostop do njih pa je bil speljan preko dela za kadilce. Prav tako ni bilo nobene ventilacije, ki bi preprecevala dostop dima v nekadilske prostore.

  Zdaj se sprenevedati in govoriti, da so kratene cloveske pravice kadilcev je brez vsakrsne pravne ali kakrsnekoli druge podlage. Ce kdo krati komu pravice so to kadilci. Preden pa se vsi kadilci spravite nad ta post pa prosim lepo premislite kaj boste rekli.

  Prvo kot prvo smo nekadilci ce nismo zeleli dihati ali smrdeti po cigaretnem dimu kratko malo morali ostati doma.

  Drugic ne spomnim se da bi me kdo v zivljenju vprasal preden je prizgal cigareto, ce me moti, ampak jo je meni nic tebi nic prizgal.

  Tretjic, kolikor se spomnim je bilo dokazano, veckrat ne samo enkrat, da je cigaretni dim skodljiv, se posebaj za pasivne kadilce (za tiste ki ne razumete besede pasivni v tem stavku, naj vam razlozim da to pomeni osebe ki ne kadijo). In se bi lahko nasteval.

  Torej naslednjic, ko se spomnete pripomniti kolegi kadilci, kako so vam kratene pravice, se prosim spomnite na vsaj dve od treh zgoraj omenjenih tock, in se enkrat premislite kaj boste rekli, predvsem o temu komu so kratene pravice.

 31. Bur, ne bo držlo.

  Prvič.
  Če bi odprl kafič in bi rekel, da se v njem ne kadi, se pač ne bi kadilo. Takšni kafiči so obstajali pred zakonom in nihče se ni bunil.

  Nihče se ne spreneveda, ta zakon pač krši človekove pravice.
  Kadilci niso nikomur kratili pravic. Pravzaprav nihče ni kratil nikakršnih pravic. Pravice so bile in če bi jih kdorkoli želel uveljavljati, bi jih lahko. Kot sem povedal v prejšnjem odstavku, obstajajo tisti, ki so jih uveljavljali.

  Drugič.
  Ne vem, s kom se ti sicer družiš, ampak jaz poznam veliko uvidevnih kadilcev.

  Tretjič.
  Glede dokazov, da je cigaretni dim škodljiv za pasivne kadilce lahko debatirava še naslednjih 200 postov. Ampak ne bova… imaš pa priliko si prislužiti vredno nagrado, če priskrbiš dokaz, da je škodljiv. Glej tale post:

  Da te vidim…

 32. O kršitvi svobode..hmm…a to pomeni da so pri nas kršene pravice kadilcem ? pa saj lahko kadite ? le v bolnici, šoli, zdravstvenem domu, avtobusu,trgovini,lokalu itd..ne morete…pojem svobode vi zlorabljate !! ker so z prepovedjo kršene pravice tudi pedofilom, narkomanom,kriminalcem in tudi tistim, ki imajo radi vonj po smodniku in imajo prvinski nagon po božnju in ljubkovanju pištolce ali kalašnjikov….a to pomeni da bomo imeli poleg zakajene kofetarnice tudi prodajalno orožja? Je to svoboda ? čigava…..idiotov brez pravil in odredb.

 33. nada, na nek perverzen način imaš prav, res so kršene pravice pedofilom in kriminalcem, le da je njihovo početje nezakonito, kajenje je pa povsem legalno, Ne samo to, držva pobira ud cash od kadilcev pod pretvezo, da jo kadilci sicer stanejo.

  Glavna napaka tega zakona je v tem, da je zdaj kajenje v nočnem klubu izenačeno s kajenjem v zdravstvenem domu, avtobusu (javnega prevoza) ali šoli. Čeprav sicer lahko zagovarjamo tezo, da je nočni klub javni prostor, je med temi javnimi prostori veliko razlik. Prvič, nočni klub je v privatni lasti, vanj je vložen privatni kapital, in držvi ni treba skrbeti za to, da je na voljo vsem držvljanom. Če nočni klub zaradi katerega koli razloga propade, držvi ni treba s prstom migniti, da ga zagotovi javnosti, če propade, je to kar naenkrat stvar privatne iniciative, privatnega kapitala in preprosto problem privatnikov, ki so se spustili v nek biznis.
  Nadalje enačiti vse lokale med sabo je ravno tako perverzno, mlečna restavracija ali slaščičarna ali nenazadnje restavracija, ni isto kot nočni klub, blues klub ali podoben lokal. Na silo delati iz takega lokala “zdravo okolje” je bedarija. Stvar obiska takega lokala je stvar proste izbire. Tako jaz zdaj imam pravico ne obiskovati nočnih klubov, ki jo na veliko utiliziram. Skupaj z večino nekdanjih obiskovalcev. Edina razlika je v tem, da so nekadilci nekoč imeli pravico odpreti lokal po svoji meri, meni je pa ta pravica zdaj odvzeta.
  In zadnja stvar, pravzaprav najhujša posledica tega zakona pa je to, da gre tu za (niti ne tako zelo) tihi kulturiocid. Zakajena kofetarnica je (za razliko od prodajalne orožja) svojevrsten kulturni poligon, ki ga je držva kratko malo prepovedala. Zdaj bomo vsi zdravi, sijoči, nasmejani in svobodni. Dbest. Pa prenehal bomo bit idioti. Right…

 34. Prebrana debata med Nado in Mr Mojo! NADA, ej, ali si pomislila, da držva s protikadilskim zakonom za račun tvoje SVOBODE, jemlje SVOBODO nam kadilcem?

  Ali si že slišala, da v Italiji ne velja več ta zloglasni zakon?

  Kaj porečeš, če bi držva s protislaščičnim zakonom prepovedala (in z visokimi kaznimi seveda kaznovala tebe in slaščičarja) uživanje vseh slaščičnih dobrot svojim držvljanom in med njimi tudi TEBI?
  ALI BI Å E “LJUBILA” TAKÅ NO DRŽAVO!

  Pa še nekaj, zveličavna Nada! Na žlost je v Sloveniji veliko takšnih ljudi kot si TI- DLJE od svojih interesov ali svojega plota ne vidijo ! Žalostno, res žlostno!

  Ali se ti niti ne sanja, kaj šele, da ti se vsaj zdi, da je vsak tak ukrep(zakon!)teroristično dejanje držve! Ali res “veruješ” v držvo, ki skrbi za zdravje svojih držvljanov (kadilcev in nekadilcev)z ustrahovanjem – kaznovanjem? ALI JE TAKÅ NA DEMOKRACIJA PO TVOJI MERI???

  Večina Slovencev je nasedla, da, dobesedno nasedla, temu zakonu!
  Ne vidijo-vidite POANTE, da ta zakon v resnici NI SKRB ZA ZDRAVJE DRŽAVLJANOV IN DRŽAVLJANK!! To je preiskus, kako deluje MAsovne psihologije fašizma in terorizma !! Preiskus je uspel !!
  ALI TI JE sedaj (“protikadilski zakon”/ “protislaščični zakon”) VSAJ PRIBLIŽNO JASNO, DA je držvi v prvem koraku uspelo razdvojiti svoje občestvo, v drugem pa ji bo uspelo s takoimenovanimi “disciplinskimi ukrepi” uniformirati ljudstvo, potem pa še “robotizirati” človeštvo???????

 35. chejevec, če boš imel veliko sreče v zdravju,boš morda dočakal moja leta, ki ti bodo sama pokazala, kako brez veze je tvoje nakladanje o koristnem kajenju.Å e dobro da imamo več pametnih glav, ker tvoje flancanje in trmasto ritanje nezrelega otročaja,ki se dere, da hoče kadit cigareto kjer se mu hoče…ma nisi ti vreden mojega časa.
  V zadnjih 8 letih (kot porotnica) sem se naposlušala in navidela takšnih arogantnih, domišljavih,sebičnih tičev, ki se radi zabavajo na račun drugih….
  Zato ! Kadi in smej se ! Zakon bo pa ostal, da zaščiti nas ! Ki smo prepričani da ga ni argumenta v prid kajenju.Človeška pljuča še vedno funkcionirajo na kisik !
  Pa srečno.

 36. HJA zelo zanimiva debata! Realnost je pač taka, da PROMET REALNO UPADA. VIDNO!!!!!
  Imam svoj lokal in na začetku sem bila tudi sama zadovoljna z njim zdaj pa temu ni več tako.
  Zakon je slab zaradi tega, ker kajenje prepoveduje povsod v lokalu.
  Sama sem kadilka in NE RAZMIÅ LJAM TAKO, DA ČE KADIM ME PA BOLI K**** ZA NEKADILCE. Strinjam se s tem, da če jaz kadim, NIMAM NOBENE PRAVICE UNIČEVATI DRUGIH ZARADI TEGA(otroci,…)
  Zakon je pa treba spremeniti. Imam lokal, ki je totalno pregrajen. CCA 100 kvadratov s tem, če bi bil zakon drugačen bi se v lokalu lahko kadilo tam, kjer je pa šank itd bi pa lahko bilo za nekadilce in jih dim NE BI MOTIL!!! Lokal je pregrajen totalno – STENA, 2M HODNIKA Å E ENA STENA…!

  IN MI NIHČE ne bo GOVORIL, DA JE PROMET UPADEL ZARADI CEN, HALLO PRI NAS JE PIVO 0,5L 1,5€ KAVA Z MLEKOM 0,95€…..!!! PA je promet upadel za več kot 60 odstotkov.
  Meni je lokal, služba in od tega služim svoj kruh….kako ga naj zdaj???????

  NE ZATISKAJTE SI OČI- ZAKON JE SLAB,
  – JA, TREBA JE BILO NEKAJ STORITI AMPAK NE TAKO STROGO!!!

  Za ta denar, ki so ga zapravili za sprejetje novega zakona
  bi lahko zaposlili več inšpektorjev in bi hodili po lokalih in kjer ni poskrbljenih ločenih prostorov za nekadilce in kadilce-kazen.
  V zakonu je prej pisalo, da mora bit prostor ločen. Zakaj pa potem niso dajali kazni tistih, ki so imeli lokal pregrajen samo z nalepko?-

  In berem kako nekateri pišejo ČEÅ  JE ČISTO VAÅ  PROBLEM, ČE KADITE ZAKAJ STE SE PA ODLOČILI ZATO!
  Ja kje pa živite hallo. To je zame totalen EGOIZEM! Zanima me kako bi bilo, če bi ČEZ NOČ PREPOVEDALI VOŽNJO AVTOMOBILA!!!
  (Izpušni plini onasnežujejo naravo, smrdi, ni zdravo, naravno ravnovesje se ruši- z druge strani, VELIKO JIH UMRE NA CESTAH,
  OGROMNO PO TUJI KRIVDI!!!!) UTEMELJENA PRIMERJAVA!!!
  Nimam svojega avtomobila niti ne izpita, za transport uporabljam noge, kolo, bus, štop…
  Teoretično, da bi zakon sprejeli in jaz bi hladnokrvno odgovorila, VAÅ  PROBLEM ZAKAJ STE PA TAKO LENI, DA GRESTE MALO MANJ KOT NA WC Z AVTOM.

  Če bi nasploh vsi nehali skrbeti najprej za svojo rit bi bil svet lepši!!!!!!!!!!!!!!!!

  lp, Mojca22

 37. @nada:

  kot sklepam iz tvojih postov, si stara že prek 70… prav predstavljam si te kot staro zavaljeno pr***co, ki samo žre piškote, zavitke, se redi in godrnja… Stanejo me pa taki gnoji več, kot kadilci, saj je prenažiranje in njegove posledice sigurno dražje za naše zdravstvo, ki ti ga moram zdaj jaz plačevati, ker ga ti ne!

  sicer pa sploh ne vem, kaj se buniš: v slaščičarnah in baklavnicah, kamor zahajaš, je bilo kajenje že do zdaj prepovedano, v nočne klube pa ti tako ne pašeš!!1 prav ima tisti, ki je napisal, da ne maramo vsi nažiranja s kolački in tem drekom, ampak mamo raje zvečer kako pivo, whiskey, čik, cigaro, fajfo in kako dobro babo za rit prijet v prijetno zakajenem lokalu z dobro muziko…

  pa saj ne vem, kaj se trudim: vidim, da ne razlikuješ med zasebno in javno lastnino, pa tu pisariš, da si bla neka porotnica… joooj, kako sodstvo mamo, da take osebke vlačijo v poroto… Å IT…

  adijo, ne da se mi več (in upam – Zbogom!)

Komentarji so zaprti.