had blog roni kordis had blog roni kordis

Kodeks oblačenja na RTV Slovenija

Par dni nazaj je Vest objavila novico o kodeksu oblačenja na RTV Slovenija.
Nekatere zanimive točke:
Na delovnem mestu in v stiku s strankami in gosti bomo vedno urejeni, primerno oblečeni in čisti. Neprimerna so športna oblačila in obutev, pa tudi sledenje ekstremnim modnim smernicam.
Ne dovolimo, da bi neurejen videz, neugoden telesni vonj ali neprimerna obleka pri delu prevladali nad našo strokovnostjo.
Ker gojimo kulturo oblačenja, je manj primerno, če nosimo: majice s sporočilnimi napisi, majice brez rokavov, oprijete hlače, majice, skozi katere se vidi spodnje perilo, športne čevlje, prosojna oblačila, kratke hlače, jeans, ipd.
Zaposleni mora varovati zavod pred aktivnostmi političnih strank.

Strinjam se, da so potrebna določena pravila. Prav tako se strinjam, da je čedalje več napol golih žensk, ki sicer mene osebno ne motijo, ampak motijo ostale. Tudi se strinjam, da je moteče, če ima človek premočan vonj.

Vendar. Ali ni predpisovanje, kako naj se človek oblači, poseganje v njegovo zasebnost?
Ali RTV Slovenija svojim zaposlenim da dodatek za oblačila, ki so v skladu z njihovimi normami?
Kaj pa v primeru, da je zaposleni izredni uspešen, pa vendar kljub temu, da dela na RTV Slo, ne more pokriti vseh stroškov, ki jih ima čez cel mesec in mu tako ne preostane denar za nakupovanje predpisanih oblačil?

Vse skupaj je napisano tako zelo ohlapno, da se vedno lahko najde kakšen del oblačil, ki “šefom” ne bo po volji in se bodo lahko obesili nanj. Ali si bo sedaj predsednik programskega sveta RTV Stane Granda, obril brado, da bo zadovoljeval smernice iz kodeksa?

Najbolj smešna točka vsega skupaj pa je:
Zaposleni mora varovati zavod pred aktivnostmi političnih strank.
:evil: upam, da se kdo šali???

 1. > Ali ni predpisovanje, kako naj se človek oblači, poseganje v
  > njegovo zasebnost?

  Dimnikarji in peki, takoj na ceste! Saj vam posegajo v zasebnost. ;>

  Resno, ne bluzi. Vsako malo vecje podjetje ima pravila kar se oblacenja tice. Ti pri svojem delu zastopas podjetje in si ‘zunanja podoba’ podjetja (cetudi je to RTVSLO).

  Predpisana ‘delovna obleka’ ni nobeno poseganje v zasebnost. Tako kot ni poseganje v zasebnost to, da od tebe zahtevajo, da znas govoriti pravilno slovensko.

 2. ojej..
  imajo pravila, seveda.. ampak ali pise, da moras biti oblecen tako ali pa so to samo iztocnice, po katerih naj bi se ravnal?? in ce se ne ravnas, letis?

  to vprasanje, ki sem ga zastavil, ni misljeno konkretno za rtv slo.. ampak na splosno, na drzavljanske pravice..

  se ti zdi primerjava nekoga, ki dela na gradbiscu in dobi oblacila in nekoga, ki dela v pisarni in nima stika s strankami, smiselna?

  ali se ti, kot programer, moras drzati kodeksa, ki ti ga predpise firma in prihajas v sluzbo v obleki, ce ti tako recejo.. in ker imas stik s stranko, kateri “sraufas kisto” in si vec casa na kolenih, moras to delati v lastni obleki?

 3. oh, ne, sploh se ne šalijo!
  kodeks oblačenja je nekaj, kar imajo v veljavi domala v vseh malo boljših firmah.
  Pri nas se o njem govori zadnjih cca 20 let, v tujini pa je kodeks oblačenja nekaj, kar je samo po sebi umevno že od pamtiveka.
  nekakšen nenapisan kodeks oblačenja imam tudi sama: doma sem v trenirki, v postelji (večinoma) v pižmi
  :-)

  PS
  le pri namakanju v morju mi kodeks oblačenja odpove pokorščino
  :-)

 4. V veliko podjetjih, kjer se ukvajrajo s posli imajo kodeks oblačenja, čeprav zaposleni s strankami sploh ne komunicirajo ali pa komunicirajo zgolj telefonsko ali po elektronski pošti.

 5. Hm, recimo v Casino težko prideš v kratkih hlačah (poskusite ob vikendih :)). Perla ima recimo kodeks oblačenja tudi za goste:

  “Vstop dovoljen osebam, starim nad 18 let, s potnim listom ali osebno izkaznico.
  Večerna toaleta ni potrebna, zaželeno je urejeno oblačilo (razen športne opreme).”

  Zaposleni imajo tudi kodeks oblačenja oz. jim priskrbi oblačila samo podjetje, tako da takoj veš, kdo je zaposlen in kdo ne, kar se v nekaterih situacijah izkaže za zelo uporabno. Vsak pač predstavlja podjetje… ;)

 6. O, Had, you WOULDN’T believe.
  Česa vse se podjetja ne polotijo v nameri po lepšem make-upu.

  Je pa, če se prav spomnim nekega primera, stvar glede osebnega vonja lahko tudi pravno kočljiva (mislim, da mora biti delodajalec glede tega zelo previden).

 7. To je še samo ena izmed stvari, ki so jo v Evropo privlekli iz ZDA, in ki, roko na srce, nima skoraj nobenega smisla. Ta kodeks od RTV-ja so pravzaprav kopija ameriških, kar je seveda žlostno (tudi žlostno na splošno za Evropo), da probajo enačiti evropsko in ameriško kulturo.

  Sicer pa so to bolj nasveti, kako se oblačiti, kot neka obvezujoča pravila. Iz tujine so znani primeri, ko so morala podjetja izplačevati visoke odškodnine zaradi diskriminacije glede oblačenja. V eni avstralski banki so sprejeli, da morajo ženske nositi samo spodnje perilo kožne barve, ki se nikakor ne sme videti skozi hlače. Seveda je zaradi tega nastal direndaj, o katerem so razpravljali celo poslanci.

  BigWhale: poklici, ki si jih naštel, nosijo te obleke zaradi tega, ker so daleč najbolj praktične. Očitno ne delaš veliko fizično, da bi to vedel :P

 8. -%c2%bbvec-kot-prijateljstvo-na-delovnem-mestu-ni-primerno%c2%ab/

 9. Zadnji čas je, da se je določil kodeks oblačenja na televiziji
  Skrajno neokusno je, je voditelj javne oddaje oblečen v raztrgane ali obrušene kavbojke, obut pa v barvaste športne copate. Tudi globoki dekolteji z prikazom celotnega premoženja,niso za svečane oddaje primerni. Ne pozabimo, da je nacionalna televizija SLO tudi vzgojni medij.
  Poleg kodeksa oblačenja bi jaz uvedel še kodeks slovenskega jezika. Neprimerno je, da je otroška oddaja v nedeljo v ljubljanskem narečju namenjena vsem otrokom v Sloveniji. Tudi precej drugih oddaj je jezikovno popačenih. Konkretno ” ali si tud ti not padu” Že tako imamo preveč tujk. Vsaj nacionalna televizija naj bo medij za ohranitev slovenskega jezika. Drugače bo res kot je rekel Cankar, da je to jezik hlapcev.

Komentarji so zaprti.