had blog roni kordis had blog roni kordis

Grem na morje – podirat idilično hiško v Kavran v Istri

Priporočena pošta. V petih dneh je potrebno porušiti zgrajeno hiško v Kavranu in spraviti vse v prvotno stanje. Pritožba ne zadrži izvršbe!

Zgodba sega v daljno leto 1985, ko smo kupili 400 kv.m. zemlje, več kot 800 metrov od morja v vasi Kavran, 20 kilometrov od Pule. Cena je bila takrat precej zanemarljiva, okrog 3000 mark in seveda brez gradbenega dovoljenja. Takrat je bil zeleni pas 800 metrov in zato smo si izbrali takšno oddaljenost.
Kavran je bil vedno idealen prostor za počitek. Brez elektrike, brez vode, mir in tišina, daleč stran od ponorelega sveta. Imeli smo sončne celice s katerimo smo polnili akumulatorje in svoje cisterne vode. Užival sem vsak trenutek v Kavranu. Morje čisto in neonesnaženo in na plaži ni nobene gužve. Okrog 1000 parcel je bilo prodanih v Kavranu. In sosedje so bili super in čudoviti trenutki odraščanja so bili preživeti v Kavranu. Ko se človek razvadi s tem uživanjem, je težko najti kaj podobnega.
V vmesnem času smo spremenili namembnost parcele, vložili vlogo za gradnjo in vse ostalo, da bi pravno formalno lahko zgradili hiško. Vendar ni bilo nikoli konkretnih odgovorov, kajti ta del Istre ni imel niti zazidalnega načrta. In pet let nazaj, ko smo julija sedeli zvečer pred takrat še prikolico, je padla ideja. Pozidajmo hiško, s predpogojem, da se zavedamo, da bo nekoč mogoče treba vse skupaj porušiti. In tako so se začela dela. V manj kot dveh mesecih je bila hiška pod streho. Tudi stroški niso bili pretirani. Žulji na rokah staršev so drugo poglavje!
Pogled na morje s terase je bil neprecenljiv. In je še vedno. Ampak samo do sobote, ko bo vse to odšlo v prah. Vložili smo vlogo, spremenili namembnost in dobili hišno številko. Prišli so merilci in izmerili hiško in pošteno samo plačevali davek na nepremičnine na Hrvaškem. Plačevali smo komunalne pristojnine, čeprav jih nismo uporabljali. Prav tako smo parkrat plačali pravnike, ki bi nam uredili gradbeno dovoljenje, vendar je bila vedno ista zgodba. Dobili so denar in poniknili. Kljub zavedanju, da bo verjetno treba rušiti, sem upal, da pride Hrvaška prej v EU in se bo vse skupaj spremenilo.
Lani poleti so rušili obalni pas. Pogled na vse skupaj je bil več kot žlosten. Cel kup fotografij sem posnel, vendar nikoli nisem imel srca, da bi jih objavil. Kavran je vse bolj izgledal kot Hrvaška po vojni. Vse uničeno in celi kupi smeti povsod. Iz idile je vse skupaj preraslo v smetišče. Vendar morje je ostalo in je še vedno čisto.
In se je zgodilo. Dobili smo pošto, da je treba rušiti. Spraviti vse v prvotno stanje. Kljub temu, da sem se zavedal, da bo nekoč verjetno treba vse skupaj porušiti, sem tlačil to idejo nekam daleč stran. In sedaj, ko pakiram stvari, da grem na morje, vendar ne uživati, ampak rušiti, kar sem pomagal graditi, mi je nekako čudno. Ni to jeza, ampak bolj razočaranje nad dejstvom, da bodo sedaj odšli vsi spomini in da bo ostala praznina. Sicer že nekaj časa iščem nepremičnino v Istri, vendar so cene v zadnje pol leta poskočile za 10x.
Jeap, dejstvo je, da ne bo v Kavranu nikoli več tako, kot je bilo. Verjetno se bo čez kakšno leto vse skupaj spremenilo. Naredili bodo zazidalni načrt za to področje, vstopili bodo v EU, verjetno bodo celo dovolili graditi objekte. Vendar isto ne bo nikoli več.
Ko bom od jeze tolkel po stenah in bo iz mene bruhala jeza, bom po eni strani vesel, da se je končala agonija, pred katero sem raje bežl. In ko bo od idilične hiške ostal samo kup prahu, bom končno naredil korak naprej. Nikoli več isti, veliko bolj previden, vendar tudi močan, ker v končni fazi se zavedam, da je najtežje, da rušiš za seboj stvari, ki so ti drage in v katerih si užival.

  1. Tako, dejmo puvat nelegalno v Grčiji, tam nam ne bodo rušili!

 1. Jah… žlostna zgodba, kot mnogo podobnih. Delno je dobro, da si se zavedal možnih posledic, še vseeno pa ni lahko.

  Egipt je baje poceni in dobra investicija…

  1. ja, res bogi, naj gre delat v piran v goso, jansa mu bo takoj legaliziral

 2. Ja, Grčija je zakon, dve stvari sta posebej zanimivi: (skoraj) vedno so prijazni in tam ni Hrvatov ;)

 3. če je sploh kaj dobro je to da si se zavedal kakšne so lahko posledice-sam Hrvati oz. hrvaška politika je res bedna…

 4. Tudi mene na Kavran veže nekaj krasnih spominov. Tolaži se s tem, da najlepši neokrnjeni zalivčki na svetu s kristalno čisto vodo brez žive duše ostajajo …

 5. Vsaj spomini ti bodo ostali… je pa žlostna ta reč, ki se dogaja…

 6. Res škoda, da tisto, kar si naredil z veliko volje in znoja, moraš sedaj podirat, tragedija.
  Glede Hrvaške v EU, pa še dolgo NE.

  1. bilo je bolece ko je hr prisla v eu. Razumem krega in podobne, bolece je

 7. Zakaj so Strojanom rušili hiške? Ker niso imeli gradbenega dovoljenja,…torej, zakaj so sedaj Hrvati čudni,…cel čas ste se zavedali kaj vas čaka in to tudi dočakali, ostajajo spomini, kaj češ vse lepo kratko traje!

  1. Ne, nam ne smejo rusit, mi smo boljsi od drugih.
   Za nas veljajo druga pravila

 8. eh, kaj cmeraš – “welcome to the club”. mi smo že lansk let podrl, tko da nič novega s strani HR do SLO. žl.

  1. Prav neverjetno kaj si HR dovoli do SLO, neverjetno, podira nelegalne objekte. Skandal, ne morem verjet da si upa, grooozljivo.

 9. > Ni to jeza, ampak bolj razočaranje nad dejstvom, da bodo
  > sedaj odšli vsi spomini in da bo ostala praznina.

  Ce ti bodo s hiso odsli tudi spomini, potem itak niso bili vredni, da jih obdrzis.

  Ali pa si samo malo narobe zapisal stavek. :)

 10. @big: v hiso si prineses stvari, ki so ti ljube.. postavis jih na omare, na stene.. uredis si vse tocno tako, da je prijetno za bivanje.. in vecina stvari, ki jih prineses je povezana s spomini na dogodke, kraje, ljudi..

 11. had, neki ne stekam, nisi imel gradbenega dovoljenja in si vseeno gradil? Ni to mal, tko bi reku, optimisticno?

  edini res hudi problem, ki ga vidim, je ta, da so se hrvati sele zadnji cas zaceli ukvarjat z resevanjem tega problema, torej rusenjem. Folk je dobival ocitno napacno upanje.

 12. Jaz te razumem, mogoče celo nisem jezen na HR, čeprav so se mnogo prepozno lotili zadeve.
  Hiške mojih starih staršev, kjer sem preživljal otroštvo, tudi ni več. Ostal je samo spomin in kakšen predmet v kleti. Kaj češ, vsega človek ne more imeti.

 13. ja no… kakorkoli bed a ne… drugace pa glej tako: tok in tok let ste usal hiso, kar je pa tudi en cel kup kapitala… v koncni fazi, ko so eni placevali drage apartmaje in hotelske sobe, ste za dzabe na racun “rdecih casov” uzivali na soncku ;)

 14. Samo vstran od hrvatov! Jaz sem bil verjetno letos tudi zadnjič dol.. Zaradi določenih komplikacij ne grem več dol… Bil vsegaskup letos skor 10x dol!

  Raje sem doma, če slučajno nebi imel keša za Grčijo!

 15. Preprosto, če ni gradbenega dovoljenja se ne gradi, posledice so jasne, zakaj bi bila v tem kakšna škoda… to je pač dejstvo pravne držve in večina bi se morala strinjati…

 16. Pozabil si omeniti obljubljeno post legalizacijo s strani občine Marčana, ki je vse te nesrečne investotorje v Kavranu stimulirala h gradnji!

 17. Sori stari za vašo hiško, mi smo imeli majhno prikolco, glih za prespat, ker smo vedl, da nakdo tam samo kasira… morda se pa kdaj tam srečamo…

  “se la vi”

  PS – NIKOLI IN NIKJER NE SMEÅ  GRADIT BREZ GRADBENEGA DOVOLJENJA !!! ZAKON JE ZAKON, NE GLEDE NA DRŽAVO IN NJENE PREBIVALCE!!!

 18. Tudi mi imamo vikend v kavranu in smo imeli že kar nekaj stvari narejenih ki smo jih morali podreti! smo v naprej vedeli da je črna gradnja in smo vedeli da nam hrvati nebojo kr tak pustili na črno gradit vikendov! ampak glede na vse bi bilo za njih pametneje in KORISTNEJE da bi nam napisali samo kazen zaradi črne granje saj bi itak s tem več zaslužili saj nosimo njih maš denar in ne oni k nam! .. zelo nelogično pa se mi zdi tudi da morač od 10h do 5h zjutraj iz parcele pa ne smeš spat gor niti v prikolici!!

  1. Kakšen denar ?! Itak vse prineseš, ti tam nič ne zapraviš. Povej zakaj rajš nisi gradila tam kjer se lahko dobi gradbeno dovoljenje ? Izbereš si kotiček, pol za mejhen denar zgradit in vse prepričat da je boljš da ti to legalizirajo. Pejd na Bohinj, Piran, tam delaj v goši pa da vidimo koga boš prepričala da je boljš da plačaš kazen in da ti to legalizirajo. Bog pomagaj kakšen kretenizam. Res nam delate fajno reklamo, bravo !

   1. Kje pa, to pa ni res. Tam prihaja elita ki zapravlja se se pa. To ni res da vse prinesejo in tamo le drek pustijo. Tam hodi le elita

Komentarji so zaprti.