Jurčki za nedeljsko kosilo Jurčki za nedeljsko kosilo

Jurčki za nedeljsko kosilo

Letošnja sezona gob je odlična. In jurčki rastejo kot “gobe po dežju”.
Vzel sem si natanko pet minut časa in nabral gob za nedeljsko kosilo. Na fotografijah sta dva jurčka, ki sta s svojim stasom izstopala med ostalimi in sta bila prava pozerja.
Kljub temu, da ne jem gob, jih pa toliko rajši nabiram, mi je njihov vonj všeč. Sploh sedaj, ko že diši po celi kuhinji :evil:

jurcki-za-kosilo01.jpg jurcki-za-kosilo02.jpg jurcki-za-kosilo03.jpg

 1. zavidam! letos sem na vseh gobarskih pohodih našla natančno 3 stare dežnikarice. krivica … sploh … ker jaz gobe tudi jem z največjim veseljem;)

 2. Hm, zanimivo… Had gobari… Od mojih vrstnikov nihče ne gobari, ker generacija “30+/- leto gor ali dol” je seveda zasedena s kariero, otroci, družino, tehničnimi novotarijami, itd. Zato me včasih kdo kar čudno pogleda, ko rečem, da sem šel po gobe… Letos sem se v gozd “spustil” 2x – in da – bila je lepa bera…

  Ne vem pa, kako si lahko našel v 5 minutah gob za nedeljsko kosilo, razen, če imaš svoje skrite place…

 3. @dejan: stvar je zelo preprosta.. pogled iz hiske je direktno v gozd, ki pa je poln gob :) na robu parcele rastejo marele, malce nizje pa jurcki.. in seveda jih vsake toliko grem pobrat :)

  tudi jaz nisem kaksen poseben gobar, ampak vcasih, pred leti,pa sem to pocel z velikim uzitkom.. sedaj pa samo kadar je res potreba :)

  @zloba: ce v naslednjih dneh najdem se kaksen tako lep primerek, je tvoj!

 4. @ had: vse jasno… sicer je zadnjič moj foter na vikendu (Pohorje)tudi našel enih pet jurčkov takoj za ograjo… še dobro, da jih kakšen nepridiprav (beri: sosed) ni prej videl… :)

 5. Vau, ta dva pa res ornk luštno zgledata. Btw, ta zadnja fotka (večja verzija) je nekaj pokvarjena…

 6. huh… jaz tudi ful rad gobarim. letos je bla res fajn sezona. mati so bili zaradi mene prisiljeni vložiti malo več kot 20 kozarcev jurčkov. hah! sicer pa si jih ravnokar pripravljam z jajčko:D

 7. @ gyzar: what? 20 kozarcev vloženih jurčkov? Kaj si oropal ves gozd ali kaj :) Pa saj imamo neki zakon, ki prepoveduje nabrati več kot kilo ali dve gob, zaradi domnevnega uničevanja podrasti… samo se mi zdi, da so se ljudje malo skulirali in ne vozijo več polnih prtljažnikov gob domov… razen gyzara očitno… :)

 8. LEpo lepo, jaz pa ravno prebavljam lisičke (z jajci), ki sem jih nabral popoldne. Težka hrana ampak dobra.

 9. Jaz sem se eno sezono precej ukvarjal z gobarjenjem in potem ko imaš naštudirana mesta, kjer rastejo jurčki, lahko domov nosiš pridelek dobesedno v vrečah. Samo potem so doma te jurčke posušili in v praktično vsako hrano sem fasal še pest posušenih jurčkov za “okus”. In čez nekaj časa sem jih imel vrh glave. Gobe imam jaz najraje sveže, jurčke na čebuli ali panirane marele. Sem pa enkrat imel med gobarjenjem bližnje srečanje z medvedom. Na razdalji kakih 20 metrov sva se gledala, potem sem se jaz taktično umaknil. Je pa občutek neprijeten.

Komentarji so zaprti.